Prevederile referitoare la crearea Centurii Verzi Bucureşti - Ilfov, la accesul liber în pădure pentru recreere şi la protejarea arborilor remarcabili, incluse în noul Cod Silvic, au fost adoptate marţi, cu unanimitate de voturi de comisiile reunite de mediu şi de silvicultură din Senat, conform Platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, iniţiatoare a legii referitoare la protejarea pădurilor din Ilfov. Alex Găvan, fondator al platformei civice, precizează că pădurea din preajma oraşelor înseamnă infinit mai mult decât cherestea sau valoarea lemnului în bani. ”Pădurea înseamnă oxigen. Înseamnă Viaţă. Pădurea înseamnă sănătate, inclusiv mintală. Înseamnă terapie şi vindecare pentru o societate din ce în ce mai alienată de pierderea conexiunii şi abandonarea omului care o alcătuie. Pădurea e conţinere. Pădurea e iubire”, afirmă activistul de mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Undă verde pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov. Vot cu unanimitate din partea comisiilor reunite pentru mediu şi pentru păduri din Senat. De asemenea, unanimitate pentru accesul liber în pădure pentru recreere şi protejarea arborilor remarcabili. Înscrisă ca amendamente la noul cod silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov, a fost votată astăzi, cu unanimitate, după patru runde de dezbateri, de către comisiile reunite pentru mediu şi pentru păduri ale Senatului. Ministerul Mediului susţine oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic”, anunţă marţi reprezentanţii platformei civice.

Centura Verde Bucureşti-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, cât şi de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu. În contextul poluării dramatice din Bucureşti şi al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice, reunite într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde şi având sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, au venit în întâmpinarea politicienilor şi a autorităţilor cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor. Documentul, în şapte puncte, conţine amendamentele la noul cod silvic şi care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte oraşe, cât şi soluţii atât la poluarea din Bucureşti şi judeţ, dar şi la cea din restul ţării: 

Printre ele se numără realizarea şi adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda CSATConsiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Înaintată iniţial către Parlament acum un an, pe 12 aprilie 2023, sub forma unui proiect de lege, Centura Verde a avut mai întâi un parcurs pozitiv, reuşind să atragă co-iniţiatori de la toate partidele. Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaţilor, forul decizional, proiectul a obţinut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat şi tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia. Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru “agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice”, blocaj ce a însumat aproape jumătate din vârsta pe care o are demersul, a făcut ca iniţiativa să fie ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară, explică reprezentanţii platformei.

”Drept urmare, pe 12 aprilie 2024, la aniversarea unui an de la startul demersului, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a făcut pivotul şi a depus textul iniţial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod silvic, text ce a fost co-creat şi agreat în forma sa finală  cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi adoptat marţi cu unanimitate, de către comisiile reunite pentru mediu şi pentru păduri ale Senatului”, 

Depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) şi Oana Cambera (REPER), aceste amendamente au fost asumate în calitate de autori de mai mulţi parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă (preşedinte şi senator PNL), Kelemen Hunor (preşedinte şi deputat UDMR), ministrul justiţiei, Alina Gorghiu (vicepreşedintă şi senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (preşedintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (preşedintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiţiei), Cristian Ţâgarlaş (preşedintele Comisiei juridice, senator PNL), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoş Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) şi Adrian Giurgiu (deputat USR).

Cu unanimitate, comisiile reunite au votat marţi şi pentru accesul liber în pădure pentru recreere, subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public în ultima jumătate de an şi pentru care platforma civică a dus o intensă activitate de advocacy. De asemenea, comisiile reunite au votat tot cu unanimitate pentru protejarea şi conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Naţional prin noul cod silvic, după ce, acum două săptămâni, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obţinut, printr-o asumare instituţională fără precedent, susţinerea oficială a Ministerului Mediului pentru aceştia. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată şi va crea astfel un gol imposibil de suplini”, anunţă platforma civică.

Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 11800 de semnături, (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor

”În 2024, calitatea aerului şi crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul şi priorităţile niciunui partid serios şi al niciunui candidat serios la alegerile ce se apropie şi, în acelaşi timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care şi-o face fiecare alegător responsabil”, consideră reprezentanţii platformei ”Împreună pentru Centura Verde”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.