Marian Cojocaru, pilotul paramotorului prăbuşit în luna iulie în lacul Comana, a depus o plângere penală împotriva a patru medici de la Spitalul Bagdasar-Arseni, considerând că viaţa şi sănătatea i-au fost puse în pericol "din cauza neglijenţei, lipsei de profesionalism, lipsei de discernământ şi a intereselor personale" ale acestora. Cojocaru îi acuză pe medici că nu i-au facilitat transferul în străinătate, dar şi pentru că a contractat infecţii intraspitaliceşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele patru persoane împotriva cărora Marian Cojocaru a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 sunt medicul ATI Ruxandra Bunescu şi neurochirurgii Costel Şerban, Costică Zamfir şi Mircea Gorgan.

"La data de 10.07.2016 am suferit un accident pe raza localităţii Comana, judeţul Giurgiu, în urma căruia am fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Bucureşti. Am fost internat în secţia de Terapie Intensivă a spitalului, unde am fost îngrijit, după cunoştinţele mele de doi medici, dr. Ruxandra Bunescu - medic ATI şi dr. Zamfir Costică - medic neurochirurg", arată Cojocaru în deschiderea plângerii penale.

El susţine că membrii familiei sale au cumpărat, din proprie iniţiativă, echipament pentru vizitatori şi dezinfectanţi, văzând că în spital lipsesc. Totodată, membrii  familiei ar fi fost puşi să cumpere unele medicamente.

"Pe data de 13 iulie, în jurul orei 12.00, dr. Ruxandra Bunescu a anunţat soţia că este nevoie de sânge, cât mai urgent, deşi încă de a două zi de la internare soţia a întrebat în permanenţă când trebuie să se meargă să se doneze sânge, pentru că din cunoştinţele ei, din cauza faptului că eu am fost înecat, transfuzia de sânge se impunea de maximă urgenţă. În aceeaşi zi, i s-a solicitat soţiei să aducă, cât se poate de repede, Scobutil fiole, deoarece amilazemia se apropia de valoarea 1.000. Menţionez că soţia nu a văzut analizele mele şi nu a avut acces la alte informaţii din fişa medicală, toate informaţiile şi solicitările le-a primit de la dr. Ruxandra Bunescu. Alte solicitări pe care le-a primit au fost: vitamina K, Alle Gel şi Menalind. În decursul vizitei făcute pe secţia ATI, în timpul orelor de vizită, atât soţia, cât şi persoanele care m-au vizitat au observat următoarele: lipsa echipamentului adecvat pentru vizitatori şi lipsa soluţiilor de dezinfectare, astfel că au cumpărat halate de unică folosinţă, botoşi şi soluţii de dezinfectare a mâinilor, din proprie iniţiativa", scrie Cojocaru în plângerea penală.

El mai susţine că, încă din 13 iulie, răspundea prin mişcarea pleoapelor când auzea voci cunoscute, iar când a citit biletul de transfer intraspitalicesc a observat că starea sa din acele zile nu corespundea cu informaţiile din bilet.

"Pe data de 14 iulie s-a efectuat o traheostomie de către dr. Paraschiv Mihai - chirurg toracic, deoarece evoluţia mea era favorabilă, iar intubaţia iniţială îmi provocase candidoză bucală şi putea provoca alte leziuni în continuare. Soţia a discutat cu dr. Paraschiv Mihai despre o eventuală analiză a aspiratului bronşic, acesta i-a spus că s-a mai făcut o bronhoscopie şi la examenul bacteriologic a fost identificată o bacterie specifică din apă, Achromobacter Xylosoxidans, însă ar fi bine să se repete analiza şi la un laborator de specialitate în domeniul bolilor infecţioase, precum Victor Babeş. Soţia a întrebat când i se poate da proba de aspirat bronşic pentru a putea merge şi i s-a spus că a doua zi, pe 15 iulie. Atunci soţia l-a informat pe medic că este destul de dificil, deoarece din cunoştinţele ei, va exista un rezultat al antibiogramei de-abia luni şi nu se poate iniţia o terapie specifică până atunci", mai arată Marian Cojocaru.

Pilotul precizează că, deşi la începutul internării a stat într-o rezervă separată, pe 14 iulie a fost mutat într-un salon comun în secţia ATI, deoarece rezerva iniţială nu avea aer condiţionat, aşa cum s-ar fi impus, iar el avea febră.

"În timp ce îmi aplica feşe umede pe corp şi pe frunte, soţia a observat o leziune în zona occipital a capului, despre care nu a fost informată de medic şi pe care nu a observat-o anterior, la locul accidentului. După vizită, a căutat-o pe dr. Ruxandra Bunescu şi a întrebat dacă s-a făcut tomografie sau RMN şi la cap, deoarece a văzut acea leziune. Dr. Ruxandra Bunescu i-a spus că s-a făcut tomografie şi la coloana vertebrală şi la nivelul capului, însă nu s-a primit interpretarea pentru cap şi nu ştie ce să-i spună din punct de vedere medical. I-a spus că va solicită din nou să se facă tomografie la cap, deoarece este posibil ca stările de agitaţie ale mele să fie date de o hemoragie cerebrală şi că oricum s-a hotărât în acea zi să administreze Cerebrolysin (acest medicament se administrează de obicei la pacienţii cu diverse hemoragii subarahnoidiene)", scrie Marian Cojocaru în plângerea adresată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Cojocaru a povestit cum au fost descoperite infecţiile pe care le contractase.

"Vineri, 15 iulie, dimineaţă, dr. Ruxandra Bunescu i s-a plâns soţiei de faptul că a fost jignită de faţă cu toţi colegii în uşa liftului de dr. Şerban Costel şi acuzată că solicitat de la familie să se cumpare Vitamina K, însă soţia i-a transmis că nu a discutat cu nimeni despre acest lucru şi consideră că este dreptul nostru să fim informaţi cu privire la nevoile mele terapeutice În jurul orei 10.30, dr. Paraschiv Mihai a căutat-o pe soţie şi i-a dat aspiratul bronşic, însoţit de o copie a buletinului de analize anterior. Soţia a mers cu proba şi cu buletinul de analize la Laboratorul Inst. Matei Balş, unde a solicitat efectuarea analizei bacteriologice, a dat toate detaliile despre starea mea, iar proba a fost preluată şi lucrată. Soţia, de profesie medic, mi-a spus că proba a fost transportată în recipientul iniţial, într-o pungă specială de transport cu închidere ermetică, marcată Bio Hazard, într-o geantă specială, la temperatura ambientală, cu autoturismul propriu, într-un interval de timp de maxim 30 minute, fără a exista riscul de contaminare a acesteia. În cursul aceleiaşi după-amieze, a dat telefon la laboratorul Institutului Matei Balş şi i s-a spus că au crescut două tulpini, una care are aspect de Klebsiella şi alta cu aspect de Enterobacter, însă nu există o certitudine încă, sâmbătă nu are cine să facă antibiogramă şi trebuie să aştepte până luni"

Pilotul relatează că medicii de la Bagdasar Arseni ar fi recunoscut, iniţial, că el a luat două bacterii din spital.

"Informaţiile pe care i le-a transmis laboratorul, soţia le-a oferit dr. Ruxandra Bunescu în speranţa că se va iniţia o altă terapie, chiar dacă nu se ştia încă sensibilitatea la antibiotic.  La vizita de la ora 12, soţia a constatat că aveam temperatura foarte mare, astfel că sâmbătă dimineaţă a sunat din nou la laboratorul Institutului Matei Balş, în speranţa că mai poate află ceva despre culturile bacteriene crescute. Atunci i s-a spus că este voba despre o tulpin[ de Klebsiella Pneumoniae şi Acinetobacter Baumannii. Soţia i-a dat şi aceste informaţii dr. Bunescu Ruxandra care i-a spus să stea liniştită, că au experienţă în spital cu tratarea celor două infecţii, cel mai probabil acestea fiind luate din ventilatorul mecanic din ATI, iar administrarea de Meronem cu Levofloxacin acoperă şi spectrul acestor două bacterii", mai notează Cojocaru în plângerea penală.

În 18 iulie, soţia lui Cojocaru a intrat în posesia rezultatului antibiogramei de la Laboratorul Institutul Matei Balş, fiind îndrumată să discute şi cu un specialist în boli infecţioase de la institut, deoarece şi Klebsiella Pneumoniae şi Acinetobacter Baumannii erau foarte rezistente la antibiotice şi trebuia făcută o schemă specifică, mai arată pilotul.

"Menţionez că aceste bacterii sunt infecţii specific intraspitaliceşti, ce pot provoca decesul pacienţilor prin pneumonii sau alte infecţii, colonizează întreg organismul, ducând la scăderea imunităţii", scrie Marian Cojocaru.

El povesteşte cum a ajuns soţia lui să ceară Ministerului Sănătăţii transferul în străinătate.

"Soţia a discutat în cadrul Institutului Matei Balş cu dr. Gabriel Popescu, care i-a explicat că dumnealui nu poate să recomande un tratament fără ca medicul curant să solicite acest lucru. În acel moment a telefonat dr. Bunescu Ruxandra, i-a explicat ceea ce se întâmplă şi dumneaei a agreat să discute telefonic cu dr. Gabriel Popescu despre schema terapeutică. După această conversaţie, dr. Gabriel Popescu a sfătuit-o pe soţie să facă o cerere către Ministerul Sănătăţii prin care să solicite transferul meu în străinătate, din cauza celor două infecţii care complicau foarte mult evoluţia ulterioară. La acea dată, informaţiile clinice erau că aveam aproximativ 80 la sută apă în plămâni, fractură cominutivă T12-L1, la care s-a adăugat şi colonizarea cu cele două bacterii luate din spital. În aceeaşi zi, soţia a depus cererea la Ministerul Sănătăţii, însoţită de rezultatul de la laboratorului Institutului Matei Balş", arată pilotul.

Potrivit lui Marian Cojocaru, medicii au acuzat-o pe soţia lui că vrea să le facă rău.

"La ora 20, pe data de 18 iulie, când trebuia să înceapă vizită de seară, soţia a aflat că nu mai poate intra la mine, deoarece se efectuează un control de la Ministerul Sănătăţii. Începând de a doua zi a fost acuzată de tot personalul medical de faptul că i-a reclamat şi că vor avea probleme din cauza ei, iar consecinţa a fost că nu a mai primit niciun fel de informaţii medicale despre mine. În plus, eu am observat că personalul medical şi-a schimbat atitudinea faţă de mine, am solicitat în  numeroase rânduri să mi se dea apă, am început să mă agit şi nimeni nu a răspuns solicitărilor mele. Am transmis toate acest lucruri soţiei cu prima ocazie şi mi-a spus că va discuta cu personalul în legătură cu aceste lucruri. Soţia a discutat cu dr. Ruxandra Bunescu şi cu dr. Zamfir Costică şi le-a explicat cum s-au derulat evenimentele, însă aceştia nu au ţinut cont şi au acuzat-o că vrem să le facem rău. Le-a spus că ar vrea să se încerce deconectarea treptată a mea de la ventilatorul mecanic ca să se evalueze în ce măsură pot respira singur, ventilatorul fiind sursa pentru cele două bacterii. Le-a spus, de asemenea, că intenţionează să mă transfere la o clinică din Viena, dacă este posibil, şi i-a rugat să-i pună la dispoziţie informaţiile medicale pe care ei le deţin, în baza unei cereri adresate managerului spitalului. Imediat, am fost mutat din nou în rezervă separată, conform recomandărilor venite după controlul de la Ministerul Sănătăţii şi s-a iniţiat terapia specifică conform antibiogramei şi recomandărilor de la Institutul Matei Balş", scrie pilotul în plângerea penală.

Ulterior, medicii ar fi anunţat-o pe soţia pilotului că vor da un comunicat în care vor susţine că Marian Cojocaru a luat cele două bacterii nu din spital, ci din lacul Comana, în care a căzut cu paramotorul.

"Miercuri, 20 iulie, soţia mi-a spus că a fost chemată la o întâlnire cu managerul spitalului, dr. Ruxandra Bunescu, dr. Şerban Costel, directoarea de îngrijiri medicale şi juristul spitalului, în care i-au explicat că eu am luat acele bacterii identificate la laboratorul Institutului Matei Balş din balta în care am căzut şi că vor da un comunicat de presă în acest sens. Soţia le-a explicat că problema comunicatului de presă nu ne priveşte şi că ceea ce dorim este să ni se transmită informaţiile medicale despre mine şi să fiu tratat corespunzător", se mai arată în plângere.

Pilotul mai relatează că a fost mutat ulterior într-o rezervă insalubră, pe care soţia sa a curăţat-o singură.

"Pe data de 26 iulie am fost mutat într-o rezervă Salon Septici la etajul 8 al Spitalului, în care soţiei i s-a permis accesul ca însoţitor. Pereţii rezervei erau acoperaţi cu vopsea lavabilă, impregnată cu multă mizerie, alimente, sânge. Mobilierul nu era curăţat. Soţia a cumpărat produse de dezinfecţie şi a spălat pereţii şi mobilierul pentru a evita contaminarea cu alte bacterii din spital. În jurul orei 13, soţia a avut o discuţie foarte scurtă cu dr. Şerban Costel, pe holul secţiei, în care el i-a transmis că doreşte să discute cu şeful meu. Aceasta i-a răspuns că informaţiile medicale despre mine trebuie să le discute cu ea şi că i se pare neobişnuită cererea", mai notează Marian Cojocaru.

Medicul ar fi insistat şi a doua zi că nu discută decât cu şeful pilotului, şi nu cu soţia lui, iar când cei doi soţi l-au întrebat de ce acte este nevoie pentru transferul în străinătate, medicul le-ar fi spus, între altele, că Marian Cojocaru ar dori să fugă din ţară.

"Pe 28 iulie am discutat, şi eu şi soţia, din nou cu dr. Şerban Costel şi l-am întrebat ce documente sunt necesare transferului prin formularul E112, pentru că familia şi prietenii au strâns o sumă de bani necesară plecării şi îmi doresc să beneficiez de cel mai bun tratament, dat fiind faptul că până acum nu am fost operat, am tot fost mutat fără a-mi fi protejată coloana cu vreun corset sau alt dispozitiv medical. Dr. Şerban Costel a invocat diferite motive inventate sau nu, de la faptul că aş fi agent secret şi că doresc să fug din ţară, până la cazul unui bancher care a fugit din ţară, mi-a povestit despre instabilitatea politică la nivel internaţional, despre atentate, creându-mi o stare de agitaţie şi un disconfort psihic. A doua zi, pe 29 iulie, la vizită medicală de după-amiază, dr. Şerban Costel ne-a transmis că dumnealui ar fi de acord cu transferul, dar nu cu formularul E112, deoarece ar trebui să-şi delege competenţele. Soţia i-a explicat că în formularul E112 nu este vorba despre faptul că nu se poate efectua operaţia de stabilizare a coloanei în România, ci despre faptul că până în prezent dumnealor nu au venit cu nicio propunere, iar eu sunt colonizat cu acele bacterii ce fac riscantă o intervenţie chirurgicală la nivelul coloanei, deci acea operaţie nu a fost şi nici nu va fi făcută în timp util", a mai scris Marian Cojocaru în plângerea penală.

Ulterior, soţia pilotului ar fi fost acuzată de medicii de la Bagdasar Arseni că a contaminat proba luată din spital în drum spre Institutul Matei Balş.

"Luni dimineaţă, pe 1 august, dr. Şerban Costel i-a transmis soţiei că vom avea o discuţie marţi, în vederea transferului, cu dr. Gorgan Mircea, managerul spitalului. Marţi dimineaţă, 2 august, la ora 10, soţia a participat la întâlnirea stabilită cu dr. Gorgan Mircea, împreună cu dr. Şerban Costel şi dr. Zamfir Costică. În cadrul întâlnirii nu s-a discutat nimic despre posibilitatea transferului, însă a fost acuzată de dr. Mircea Gorgan că a furat proba de aspirat bronşic din spital şi că a contaminat-o în drum spre Institutul Balş, i s-a spus că acest spital are cele mai puţine infecţii intraspitaliceşti şi că nu trebuia să îşi permită să facă declaraţii în presă, a fost ameninţată că dacă pleacă cu soţul din acest spital nu vom mai fi primiţi înapoi orice s-ar întâmpla şi niciun alt spital din ţară nu ne va primi pentru că toată lumea ştie acest lucru şi în final i-a spus că nimeni din familia noastră nu va mai pune vreodată piciorul în acest spital. Soţia le-a spus celor prezenţi că dacă nu se va semna formularul E112, oricum noi ne dorim transferul la Brain Institute în cadrul Sp. Policlinico di Monza. Dr. Mircea Gorgan a întrebat cine îl va opera acolo şi soţia i-a spus că dr. Tiberiu Maior. După acest răspuns a fost poftită afară din încăpere", mai arată Marian Cojocaru.

Pilotul menţionează că, pe toată perioada spitalizării, nu a fost făcută nicio propunere de intervenţie chirurgicală în vederea stabilizării coloanei vertebrale şi nu i s-a dat un termen pentru această intervenţie.

"Investigaţiile medicale la care am fost supus s-au făcut cu mobilizarea mea de pe un pat pe altul, fără să fie stabilizată coloana, iar cea mai grea experienţă a fost efectuarea unui examen RMN unde am fost mobilizat prin împingere şi mutat pe braţe de un singur asistent. După ce am primit Biletul de transfer intraspitalicesc am observat o serie de neconcordanţe între datele clinice înregistrate şi statusul real al meu, în decursul perioadei de spitalizare, iar soţia a observat faptul că valorile parametrilor din sânge erau foarte crescute, nu apărea nicăieri contaminarea cu bacteriile intraspitaliceşti identificate la Laboratorul Inst. Matei Balş, faptul că eu eram conştient şi răspundeam la stimuli, în ciuda menţiunilor din bilet", mai scrie în plângerea penală.

Marian Cojocaru relatează că la internarea sa în Spitalul Monza s-a constatat că era infectat cu alte două bacterii de spital.

"Pe data de 4 august s-a făcut transferul meu la Spitalul Policlinico di Monza cu o ambulanţă aparţinând BGS. La analizele de la internare la Brain Institute s-a constatat că eram infectat cu alte două bacterii de spital, respectiv o altă tulpină de Klebsiella Pneumoniae şi Proteus Mirabilis, deşi de patru zile eu nu mai eram tratat cu antibiotice. De pe biletul de transfer intraspitalicesc emis de Spitalul Bagdasar Arseni lipseau informaţiile pentru perioada 27.07.2016 - 03.08.2016, pe motiv că este caz medico-legal", susţine Cojocaru.

Pilotul mai spune că, din cauza infecţiei cu Klebsiella pneumoniae, a fost internat de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea cu stare septică, fiind externat în stare ameliorată în 6 septembrie, însă cu o colonizare permanentă cu Klebsiella, fiind în pericol de a intra într-o stare septică, în orice moment dacă îi scade imunitatea.

"Având în vedere cele menţionate, consider că nu am beneficiat de drepturile ce mi se cuveneau că pacient asigurat, consider că viaţa şi sănătatea mi-au fost puse în pericol din cauza neglijenţei şi lipsei de profesionalism, lipsei de discernământ şi intereselor personale ale medicilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, care trebuiau să acorde îngrijiri medicale corespunzătoare fără a-mi pune viaţă în pericol", mai spune Cojocaru.

În plus, el solicită tragerea la răspundere a dr. Mircea Gorgan şi a dr. Şerban Costel, pentru că aceştia i-ar fi ameninţat familia. Cojocaru mai arată că se constituie parte civilă în procesul penal, urmând să precizeze cuantumul sumei.

Pilotul paramotorului prăbuşit în luna iulie în lacul Comana, Marian Cojocaru, a fost audiat, în 17 octombrie, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, el declarând, după trei ore de audieri, că procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că este suspect în dosarul privind prăbuşirea paramotorului, în urma căreia şi-a pierdut viaţa Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, o formaţie tribut AC/DC.

"Am dat o declaraţie vizavi de ce s-a întâmplat cu accidentul. Acum urmează să se facă anumite expertize la echipamentul cu care s-a zburat, pentru că a fost, după părerea mea şi am susţinut asta, un defect la aripa pe care am folosit-o. Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că voi fi suspect într-un dosar. E normal să fie aşa”, a declarat Marian Cojocaru.

Pilotul a susţinut că, înainte de decolare, a verificat echipamentul, aceasta fiind obligaţia sa, dar că nu a constatat nicio defecţiune.

"Obligaţia oricărui pilot de zbor este să-şi verifice echipamentul la decolare. Şi am făcut acest lucru. Voalura arăta foarte bine, era intactă, cusături, tot. Se pare că a cedat extradosul, undeva la bordul de atac, voalura s-a rupt pur şi simplu, apoi a urmat o sfâşietură până în spate. S-a rupt aripa. Asta a fost ce am văzut eu în timpul zborului, până să cad să nu mai ştiu de mine”, a afirmat pilotul.

El a mai spus că nu se consideră vinovat, pentru că a fost un accident şi că "se întâmplă şi accidente stupide”.

"Nu sunt vinovat, pentru că nu a depins de mine accidentul care s-a întâmplat. A fost o chestie stupidă. Ca şi când ai merge cu maşina pe stradă cu viteza regulamentară şi pierzi toată partea de jos, deodată. S-a rupt aripa. Din păcate, se întâmplă şi accidente stupide”, a afirmat Cojocaru.

Avocata pilotului a declarat că una dintre acuzaţiile aduse de procurori este depăşirea limitei de greutate, anchetatorii susţinând că limita ar fi de 250 de kilograme. Apărătoarea lui Marian Cojocaru a explicat că ea şi clientul ei au adus documente care contrazic acest lucru şi că greutatea ce ar putea fi dusă de un aeromotor este de 300 de kilograme.

Paramotorul pilotat de Marian Cojocaru s-a prăbuşit în luna iulie a acestui an într-un lac din Parcul Naţional Comana din judeţul Giurgiu. Pasagerul, un cetăţean rus rezident în Bucureşti, a murit, în pofida încercărilor medicilor de a-l resuscita. Bărbatul, Nik Baydin, era chitaristul trupei The Rock, o formaţie tribut AC/DC.

Marian Cojocaru este şeful Aerodromului Comana şi are la activ peste 5.000 de ore de zbor. El a fost internat la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti, după ce a suferit un traumatism cranian şi a fost în pericol să se înece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.