Peste 800 de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, nemulţumite de activitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi cerând demisia acestuia după ce a atacat la Curtea Constituţională Legea 90/2001.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de unde au plecat în marş prin centrul oraşului.

”Cred că e de datoria noastră, a cetăţenilor, să atragem atenţia ori de câte ori are loc un derapaj, au loc atacuri la adresa statului de drept. Ne adresăm întregii clase politice: societatea civilă nu tolerează niciun derapaj de la respectarea legilor şi o să ieşim în stradă ori de câte ori e nevoie să le taxăm abuzurile”, a spus, la portavoce, unul dintre participanţi.

Oamenii au avut pancarte pe care erau scrise mesaje precum: ”Victor Ciorbea, Avocatul Poporului? Nu! Trădătorul poporului!”, ”Victor Ciorbea eşti demis de 140.000 de cetăţeni” sau ”Cu aşa un avocat poporul riscă o condamnare”.

Acţiunea s-a încheiat după aproximativ două ore, fără incidente.

Mobilizarea pentru participarea la protest s-a făcut pe Facebook: ”Ieşim în stradă pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului după decizia acestuia de a ataca Legea 90/2001 la Curtea Constituţională, lege care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţia de premier al României. E revoltător şi inadmisibil simplul fapt că am ajuns să «discutăm» despre posibilitatea ca într-o ţară europeană, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcţii de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabilă, iar respectarea Legii 90 cu atât mai puţin. Să fie clar pentru toată clasa politică: Societatea civilă nu va accepta erodarea respectului faţă de lege şi atacuri la adresa statului de drept”.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, pentru News.ro, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Tot joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, declara că preşedintele Klaus Iohannis este ”indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins că acesta acţionează ”în beneficiul unui singur om”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.