Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, au semnat un memorandum pentru Aer Curat, prin crearea Centurii Verzi Bucureşti – Ilfov prin care îşi propun combaterea poluării care afectează sănătatea locuitorilor Bucureştiului şi a zonei înconjurătoare. În acelaşi timp, atât cei doi cât şi platforma civică invită la semnarea memorandumului pe toţi ceilalţi decidenţi politici şi executivi, al căror suport este fundamental, pentru a avea aer curat în Bucureşti şi în celelalte oraşe ale ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Fundaţia Alex Găvan a anunţat vineri, printr-un comunicat, că Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, şi Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, au semnat iîn 12 octombrie, un memorandum de înţelegere privind soluţiile pentru combaterea poluării dramatice care afectează sănătatea locuitorilor Bucureştiului şi a zonei înconjurătoare.  În acelaşi timp, atât cei doi cât şi platforma civică invită la semnarea memorandumului pe toţi ceilalţi decidenţi politici şi executivi, al căror suport este fundamental, pentru a avea aer curat în Bucureşti şi în celelalte oraşe ale ţării.
“Semnarea documentului marchează intrarea într-o nouă etapă a acestui proiect de sănătate publică ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu, ca parte a unei soluţii sistemice, Primăriei îi revine colaborarea pentru patru dintre cele şapte puncte ale memorandum-ului”, se arată în comunicat. 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Acestea sunt: 
- Înfiinţarea unui grup de lucru între părţile semnatare, pe tematica creării Centurii Verzi, până la data de 31 decembrie 2023; realizarea şi prezentarea publică a unui calendar asumat de acţiuni şi măsuri concrete pentru implementarea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.
- Realizarea şi adoptarea unui plan integrat pentru combaterea poluării, al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov, plan care să includă ca parte din soluţie şi crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.
- Includerea Centurii Verzi în Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde (PAOV), aferent Municipiului Bucureşti, până la data de 31 decembrie 2023.
- Includerea creării Centurii Verzi în Planul de Dezvoltare Regională Bucureşti- Ilfov 2021-2027, până la data de 31 decembrie 2023.
“Piatra de temelie a creării Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov o reprezintă proiectul de lege transmis către Parlament pe 12 aprilie 2023 (comunicat de presă, https://bit.ly/48MFnPn), de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” (www.centuraverde.ro). În contextul poluării dramatice din Bucureşti şi al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, zeci de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice reunite sub umbrela acestei platforme solicită, prin acest proiect, punerea sub protecţie a întregii vegetaţii forestiere a Ilfovului”, a mai precizat sursa citată.
Platforma civică a reuşit să aducă împreună oameni din USR, REPER (partide alături de care s-a şi depus textul iniţial al proiectului, prin deputatele Diana Buzoianu şi Oana Cambera), cât şi din PNL (Alina Gorghiu, Mircea Fechet, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş), PSD (Robert Cazanciuc, Laura-Mihaela Moagher) şi UDMR (Barna Tánczos). În acest moment, nu mai puţin de 65 de parlamentari sunt co-iniţiatori ai acestui proiect de lege.
Pe 26 iunie, proiectul fost adoptat de către Senat cu unanimitate de voturi. Anterior, a obţinut unanimitate şi la toate comisiile de profil. Acum, proiectul de lege se află spre dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional.
Săptămâna trecută, a primit aviz favorabil, tot cu unanimitate, din partea Comisiei juridice, dedisciplină şi imunităţi, urmând să fie trimis, pentru raport comun, la încă două comisii. Votul în plen este estimat pentru prima jumătate a lunii noiembrie.
Nicuşor Dan a declarat că Primăria Capitalei va susţine întotdeauna proiectele de mediu. 
“Sunt foarte bucuros că putem contribui la realizarea şi popularizarea unui proiect atât de important pentru Bucureşti: Centura Verde. Felicit iniţiatorii acestui proiect şi, în mod special pe Alex Găvan, pentru determinarea cu care s-a angajat într-o misiune extrem de dificilă, dar în al cărei succes cred cu tărie. Primăria Capitalei a susţinut şi va susţine întotdeauna proiectele şi iniţiativele care protejează mediul din Capitală, pentru că Bucureştiul trebuie să devină un oraş verde. Avem nevoie de cât mai multe spaţii verzi, copiii noştri au nevoie de parcuri şi locuri de joacă în natură, avemnevoie să respirăm aer curat. Trebuie să înţelegem că fiecare arbore contează, fiecare iniţiativă, chiar dacă aparţine unei instituţii a statului sau societăţii civile, trebuie susţinută, pentru că numai împreună putem să avem rezultate vizibile şi care pot conta pentru viitor. În acest sens îi încurajez pe toţi ceilalţi actori politici şi decizionali să semneze acest memorandum. Împreună vom reuşi!”, a afirmat primarul Capitalei.
La rândul său, Alex Găvan a subliniat că acest proiect este unul din cele mai importante din ultimii 30 de ani. 
“Uşor, uşor, cei care au ales să fie #ÎmpreunăPentruCenturaVerde manifestă în concret un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani. El va avea consecinţe sistemice legate de reducerea poluării şi calitatea vieţii din oraşe, mitigarea schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii, biodiversitate fără de care noi, oamenii, nu am mai putea exista. Pentru binele cel mai înalt şi sănătatea locuitorilor capitalei României şi a celor din celelalte oraşe ale ţării, fac acest apel la unitate şi acţiune către toţi destinatarii memorandumului şi mă înclin cu recunoştinţă înaintea tuturor”, a afirmat Alex Găvan. 
Nicuşor Dan, Alex Găvan şi platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” invită la semnarea memorandum-ului pe toţi ceilalţi decidenţi politici şi executivi, al căror suport este fundamental pentru a avea aer curat în Bucureşti şi în celelalte oraşe ale ţării. Este vorba de premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, preşedintele USR, Cătălin Drulă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma.
Celelalte trei puncte complementare ale memorandului sunt: 
Adoptarea şi promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov, propus de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”, până la data de 31 decembrie 2023.
Includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda CSAT- Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, până la data de 31 martie 2024.
Sprijinirea extinderii conceptului de Centură Verde şi în restul ţării, prin lege, hotărâre de guvern sau ordin de ministru, până la data de 31 martie 2024.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.