Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, vine la conferinţa conferinţa cu tema "CRIZA SISTEMULUI MEDICAL ROMÂNESC. Accesul pacienţilor la tratament", organizată de Agenţia de presă News.ro joi, 27 octombrie, începând de la ora 09.00, la World Trade Center Bucureşti, sala New York, unde va prezenta situaţia din sistemul sanitar, inclusiv măsurile luate după tragedia de la Colectiv pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor cu arsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La un an de la problemele grave evidenţiate în sistemul sanitar de tragedia de la Colectiv, ministrul Vlad Voiculescu a explicat pentru News.ro că pentru pacienţii cu arsuri s-au făcut câţiva paşi importanţi, pe de o parte o finanţare mai bună a tratamentelor, iar pe de altă parte măsuri care ţin de infrastructura spitalicească. 

"A fost o acţiune prioritară, practic o nouă sursă de finanţare rezonabilă pentru secţiile de arşi din spitale. De asemenea, ne uităm la măsuri asupra infrastructurii. Vorbim de recondiţionarea secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi, de asemenea, de planuri pentru spitale şi centre noi de arşi", a spus Voiculescu.

El a arătat că resursa umană din spitale, care este esenţială, primeşte deja sporuri de sută la sută, o măsură introdusă în urmă cu o lună, fiind vorba nu numai de medici, ci şi de asistente, infirmiere, toată lumea care este implicată în tratarea pacientului cu arsuri.

"Apoi, vorbim de finanţarea mai bună a echipamentelor, a tuturor consumabilelor necesare, planuri pentru o platformă nouă modernă. Vom extinde secţia de la Spitalul Floreasca, până la sfârşitul acestui an şi va fi încheiată recondiţionarea şi reechiparea secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi, tot până la sfârşitul acestui an, adupă cum am stabilit cu primarul sectorului 1 Dan Tudorache, căruia ţi mulţumesc pentru sprijin", a mai afirmat Voiculescu.

Agenţia de presă News.ro organizează, joi, 27 octombrie, începând de la ora 09.00, la World Trade Center Bucureşti, sala New York, conferinţa cu tema "CRIZA SISTEMULUI MEDICAL ROMÂNESC. Accesul pacienţilor la tratament", lucrările conferinţei urmând să fie deschise de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Sistemul românesc de sănătate se află într-o profundă criză, iar nevoile comunităţilor de pacienţi şi ale celei medicale nu şi-au găsit întotdeauna răspuns în demersurile autorităţilor.

Tragedia de la Colectiv de anul trecut, criza bebeluşilor de la începutul acestui an, falsificarea dezinfectanţilor folosiţi în spitale, moartea unui fotbalist pe teren la câteva sute de metri de cel mai important spital de urgenţă din ţară şi moartea unui pacient de la Spitalul de arşi din cauza larvelor de muşte au marcat profund societatea românească şi sistemul de sănătate în ultimul an din care putem trage o concluzie: Nu mai avem de-a face doar cu o problemă socială, situaţia degenerând într-un risc de siguranţă naţională.

În ceea ce priveşte piaţa privată de servicii medicale, investiţiile semnificative din ultimii ani au fost cele din centre specializate, cum ar fi cardiologie, neurochirurgie şi oncologie. Acestea sunt sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere din România, iar tendinţa reprezintă un prim semnal că sistemul medical privat românesc se orientează în încercarea de a se adapta nevoilor concrete ale pacienţilor şi devine din ce în ce mai nişat.

Fie ca alternative la exodul personalului sanitar, fie ca pepinieră de cadre medicale foarte bine pregătite, clinicile şi centrele medicale private de nişă devin un competitor din ce în ce mai puternic al sistemul sanitar de stat, pe specialităţile respective. Intrarea pe aceste segmente pot fi realizate cu investiţii mari, de cel puţin 10-15 milioane de euro, iar accesul pacienţilor poate fi dificil fără deduceri din partea guvernului şi fără asigurările private.

Totuşi, lipsa pesonalului şi neîncrederea în sistemul medical de stat, în special în condiţiile din spitale, trimit anual tot mai mulţi români să se trateze în străinătate, Turcia şi Austria fiind cele două destinaţii preferate de pacienţii români.

Cu toate acestea, deşi sistemul public de sănătate are puncte nevralgice, în acest moment doar câteva procente din populaţie are abonamente la clinici private. 

În cadrul conferinţei manageri ai spitalelor de stat şi ai clinicilor private, medici şi reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniul farma sunt invitaţi să discute în cadrul sesiunilor de dezbateri despre organizarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat şi capacitatea României de a face faţă unor situaţii critice.

Totodată, invitaţii vor analiza şi tendinţele şi oportunităţile  în serviciile medicale private, implicarea operatorilor privaţi în sistemul de sănătate şi necesitatea investiţiilor în spitale private de urgenţă, dar şi despre piaţa farma în condiţiile actualizării greoaie a listei de medicamente compensate, cumulată cu taxa clawback şi o nouă ieftinire a medicamentelor.

Participarea la eveniment este gratuită în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii accesaţi pagina evenimentului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.