Ministerul Sănătăţii a decis formarea unei comisii interministeriale în care să fie cooptaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii şi specialişti în boli psihice şi care să propună modificarea Legii antifumat astfel încât să fie permis fumatul în spitalele de psihiatrie, în anumite condiţii, după ce managerii mai multor unităţi au cerut găsirea unei soluţii, reclamând că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, marţi, pentru News.ro, că managerii spitalelor de psihiatrie au solicitat modificarea Legii antifumat, precizând că nu o pot aplica ţinând cont de regimul special în care sunt administrate aceste unităţi şi având în vedere că acolo sunt internate persoane fără discernământ sau care se află sub decizii juridice irevocabile, ceea ce face ca legea să nu poată fi respectată în forma actuală.

Oana Grigore a precizat că, în urma acestei solicitări, s-a decis stabilirea unei comisii interministeriale formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ai Ministerului Justiţiei şi Ministerului Educaţiei, în care să fie cooptaţi şi specialişti în boli psihice.

Membrii acestei comisii vor pregăti un raport în baza căruia să se solicite modificarea Legii antifumat în spitalele de psihiatrie în anumite condiţii, a mai spus sursa citată.

Legea antifumat a provocat nemulţumire în spitalele de psihiatrie, iar mai mulţi manageri ai unor astfel de instituţii au cerut Ministerului Sănătăţii să găsească o soluţie. Aceştia au reclamat că de la intrarea în vigoare a legii pacienţilor nu le mai este permis să fumeze în curtea spitalului sau la baie, fiind nevoiţi să meargă în afara spitalului, însoţiţi, iar unii dintre ei devin agresivi. 

În ceea ce îi priveşte pe pacienţii care au săvârşit infracţiuni, aceştia nu sunt lăsaţi să iasă din curtea spitalului de psihiatrie pentru că ar încălca măsurile de siguranţă.

"Dacă ei îşi pun în cap să fumeze, vor fuma, existând pericolul, dacă nu sunt supravegheaţi, chiar să incendieze spitalul. Am solicitat, având în vedere excepţiile de la această lege care se aplică în penitenciare şi aeroporturi, să includă şi spitalele de psihiatrie", a declarat Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, unde sunt internaţi aproximativ 800 de pacienţi.

Legea care interzice fumatul în spaţii publice închise a intrat în vigoare în 17 martie. Astfel, fumatul este interzis, conform noilor prevederi legale, în spaţiile de la locul de muncă, în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în spitale şi clinici, în unităţile învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. De asemenea, nu se mai poate fuma în institutiile publice centrale si locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, culturale sau sportive. Este interzis fumatul şi în autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private.

Senatorii jurişti au admis, în urmă cu o săptămână, mai multe amendamente la legea antifumat, care elimină interdicţia fumatului la terase, spaţiul închis fiind redenumit ca spaţiu cu pereţi de jur împrejur, în plus fumatul fiind permis în camere special amenajate pentru acest lucru şi în care se pot consuma şi băuturi. Amendamentele aduse de parlamentari Legii antifumat vor fi dezbătute în comisia economică, care trebuie să elaboreze, împreună cu Comisia de sănătate, un raport pe acest proiect de lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.