Minerii care au plecat de la Rovinari în urmă cu o săptămână au ajuns, luni dimineaţă, la Bucureşti şi merg la Guvern, unde, spun ei, ar urma să discute cu vicepremierul Costin Borc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat, pentru News.ro, că minerii participanţi la “marşul disperării" vor merge, luni, în faţa sediului Guvernului, unde au o autorizaţie de protest, întreaga acţiune fiind un semnal de alarmă privind situaţia de pe piaţa de energie din România.

Minerii care au plecat pe jos de la Rovinari au ajuns la Bucureşti şi merg la Guvern (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Minerii care au plecat pe jos de la Rovinari au ajuns la Bucureşti şi merg la Guvern (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Pârvulescu a precizat că la protest vor participa aproximativ 300 de persoane, minerilor veniţi de la Rovinari şi Turceni urmând să li se alăture şi alţi protestatari.

Liderul sindical a mai spus că li s-a promis că o delegaţie a minerilor va discuta cu vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

La intrarea în Bucureşti, de pe Şoseaua de Centură prin cartierul Bucureştii Noi, minerii au fost aşteptaţi de colegi sindicalişti, care îi vor însoţi până la Guvern, unde au autorizaţie de protest până la ora 14.30.

Minerii care au plecat pe jos de la Rovinari au ajuns la Bucureşti şi merg la Guvern (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Minerii care au plecat pe jos de la Rovinari au ajuns la Bucureşti şi merg la Guvern (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Minerii spun că pe drumul de la Rovinari la Bucureşti au întâlnit oameni sufletişti care le-au dat apă, fructe şi i-au încurajat. O bătrână le-a adus zacuscă şi tocană spunând că atât are în cămară şi le poate oferi.

Până în prezent, minerii participanţi la această acţiune nu au avut dificultăţi, în afara unor probleme legate de faptul că au mers mult pe jos. "Tălpi pline de băşici, dureri de articulaţii, dar am ştiut în ce ne angajăm şi deci nu ne plângem”, a mai spus liderul acestora.

Dumitru Pârvulescu declara, sâmbătă, pentru News.ro că în urma discuţiei de vineri cu secretarul de stat Corina Popescu, de la Ministerul Energiei, reprezentanta Guvernului a propus unele măsuri cu care protestatarii nu au fost de acord.

"Dacă era de competenţa domniei sale să soluţioneze problemele ridicate de noi era ok. A propus nişte măsuri pe care ministerul se poate angaja să le ia, dar nu au fost satisfăcătoare pentru oameni şi am hotărât să mergem mai departe”, a spus Pârvulescu, adăugând că în cadrul întâlnirii cu reprezentanta Ministerului Energiei s-au discutat "mai mult generalităţi”.

"Guvernul în ansamblu ar trebuie să se implice împreună cu ANRE pentru a scoate la suprafaţă nedreptăţile din piaţa de energie. Aceste acte normative nedrepte, legislaţia primară şi secundară din domeniul acesta fac ca consumatorii să plătească pe zi ce trece mai mult în timp ce exportăm la preţ mic energia subvenţionată”, a mai spus Dumitru Pârvulescu.

Întrebat ce speră să rezolve în urma acţiunii de săptămâna aceasta, liderul protestatarilor a spus că îşi doreşte ca "mizeria din piaţa energiei să iasă la suprafaţă”

"Sperăm ca prin acţiunea asta să iasă mizeria la suprafaţă din piaţa energiei. Pentru că sunt instituţii ale statului care sunt obligate de Constituţie să lucreze pentru români, nu împotriva românilor. Asta e ideea până la urmă. Unii poate denaturează că vrem noi salarii sau vrem nu ştiu ce. Nu despre asta e vorba. Să ştiţi că noi, ca să salvăm compania, am pierdut anul trecut 30 la sută din salarii şi am pierdut anul trecut 3.000 de locuri de muncă din cauza acestor nedreptăţi, din cauză că cineva jonglează piaţa de energie şi acel preţ la producător scade pe zi ce trece în timp ce la noi,ca şi consumatori finali, creşte pe zi ce trece”, a mai spus Pârvulescu.

De asemenea, întrebat dacă este de acord cu termenul "mineriadă de catifea” folosit în legătură cu acţiunea minerilor, liderul acestora a spus că există o mare diferenţă între mineriadele din anii '90, când minerii au fost "manipulaţi” de clasa politică şi acţiunea de acum.

"Depinde ce înţeleg domnii care au folosit cuvântul catifea. Dar trebuie să înţelegem un aspect: dacă colegii din anii '90 au fost folosiţi de clasa politică şi clasa politică ar trebui să fi fost responsabilă pentru ce s-a întâmplat, nu acelaşi lucru se întâmplă acum. Gândiţi-vă că noi acum facem ceea ce facem atât pentru noi, pentru a nu dispărea, cât şi pentru populaţie. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat în ianuarie, când Complexul Energetic Oltenia a produs 40 la sută din energia ţării, de unde lua România această energie, pentru că nu se poate fizic importa. Presupunem că o să rezolve, poate că asta vor băieţii ăştia deştepţi, dar după ce vor rezolva, credeţi că atunci când vor avea monopol străinii vor da mai ieftină energia decât o producem noi în România?”, a mai spus Pârvulescu.

Vineri, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie s-au întălnit la Bucureşti cu secretarul de stat Corina Popescu, de la Ministerul Energiei, iar la finalul întrevederii, care a durat mai bine de patru ore şi jumătate, au anunţat că iau în calcul să dea în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi chiar şi Guvernul, instituţii pe care le acuză de lipsă de interes faţă de sectorul energetic.

Sindicaliştii au declarat că secretarul de stat şi-a arătat disponibilitatea de a spijini Complexul Energetic Oltenia, în probleme care ţin de Ministerul Energiei şi le-a propus semnarea unui protocol, cu condiţia ca minerii să renunţe la marş.

Aproximativ 60 de mineri au plecat, luni, în jurul orei 8.00, pe jos, din faţa sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Fărcăşeşti - Urdari - Turceni - Işalniţa - Craiova - Slatina - Piteşti - Găeşti  - Bucureşti, într-un "marş al disperării", dorind să tragă un semnal de alarmă privind piaţa de energie din România.

Marţi la prânz, minerii de la Rovinari au ajuns la Filiaşi, iar pe timpul nopţii anterioare au dormit în corturi şi în maşini, la Turceni alăturându-li-se alţi cinci energeticieni.

Marţi noapte, minerii protestatari au înnoptat în comuna doljeană Işalniţa, iar miercuri dimineaţă au trecut prin Craiova, unde s-au întâlnit cu Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului, eliberată săptămâna trecută din arest la domiciliu. Următoarea noapte, şi-au petrecut-o în apropiere de Slatina.

Sâmbătă dimineaţă, ortacii de la Rovinari au ajuns în municipiul Piteşti, iar apoi au plecat spre Bucureşti, intenţionând să depună memorii la Guvern şi la Preşedinţie, pe care le vor picheta.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.