Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească Spitalului "Sfânta Maria” pentru realizarea în această unitate a transplantului pulmonar, mai ales că Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a acreditat centrul pentru acest tip de intervenţie, din martie 2016, iar pentru că s-a opus intervenţiei, ministrul Vlad Voiculescu se face vinovat de moartea unui pacient aflat pe lista de aşteptare a clinicii bucureştene, spune managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească operaţiile de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria. Centrul a fost acreditat pentru transplant de plămân de Agenţia Naţională de Transplant. Domnul ministru, în loc să plătească bani pentru ca bolnavii să fie operaţi în ţară, a refuzat acest lucru. Refuzând, se face responsabil pentru decesul unei persoane aflate pe lista de aşteptare şi în acest sens luăm în calcul să sesizăm Parchetul General, pentru ucidere din culpă”, a spus Narcis Copcă, care a adăugat că nu a avut niciun semnal că ar fi lipsit ceva la acreditarea centrului.

Potrivit managerului, centrul de transplant pulmonar de la Spitalul "Sfânta Maria” corespunde standardelor europene, cu echipamente moderne de ultimă generaţie, iar medicul care va realiza operaţiile este dr. Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, care are la activ 300 de astfel de intervenţii.

Copcă susţine, în plus, că ministrul Sănătăţii vrea să retragă abuziv acreditarea spitalului pentru transplant, deşi a avut toate documentele cerute de lege.

"Vrea să retragă acreditarea pentru a acoperi decesul unui pacient. Neprimind plămân, bolnavul nu a avut nicio şansă, dacă îl operam avea şanse 75 la sută, la cinci ani", a adăugat Copcă, precizând că a refuza să plăteşti o operaţie în România, când ai condiţii să o faci, este un abuz.

Copcă îl face responsabil pentru toate acest fapte şi pe preşedintele ANT, prof. dr. Radu Deac, "care a sabotat transplantul şi care ocupă o funcţie abuziv”.

"Luăm în calcul să sesizăm şi organele în drept. Siuaţia este şi mai gravă. Oamenilor nu li s-a plătit dreptul constituţional la sănătate. În 2016 au fost 14 exporturi de plămân către Eurotransplant şi s-a montat unul. Recent au fost doi donatori de la care putea fi prelevat plămân, dar ministrul s-a opus şi au fost trimise organele tot la Viena. Eu azi (joi, n.r.), am făcut o scrisoare ministrului şi l-am rugat să vină la spital şi să viziteze clinica şi să renunţe la preşedintgele ANT, Radu Deac, care l-a minţit şi l-a dezinformat, pentru a-şi păstra funcţia. Aşteptăm să ne includă în ordin şi să demită conducerea ANT”, a mai spus Narcis Copcă.

El a precizat că, dacă ministrul nu va reveni asupra deciziei de a da bani pentru transplant pulmonar, va evalua posibilitatea sesizării DIICOT, pentru trafic de organe şi a Parchetului instanţei supreme, pentru omor din culpă.

"Nu  este permis să investeşti ca minister cinci milioane de euro în Spitalul Sfânta Maria pentru transplant pulmonar, Primăria Capitalei a dat alţi cinci milioane de euro, şi să nu foloseşti clinica. De aceea, suspicionez un trafic de organe realizat pe teritoriul României, montarea organelor pe bani şi plata donorilor ca să doneze organe. Reacţionez cu suspiciune când văd că pleacă din ţară 14 organe (plămâni) şi la Viena un singur român a primit un plămân. Aş vrea să vedem acordul prin care au fost trimise în străinătate aceste organe, fiind privaţi românii", a adăugat Copcă.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus, joi seară, că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică, iar atacurile din partea unei părţi a eşichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

"Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi elaborează raportul de control care va fi gata în şapte zile de acum încolo. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat (pentru transplant  de plămâni, n.r.)  sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim", a declarat ministrul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.