Medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arşi din Capitală, care l-a filmat pe pacientul cu larve în rană, a fost convocată de comisia de disciplină şi în acest context i-a transmis ministrului Sănătăţii, într-un mesaj postat pe Facebook, că este păcat că nu i-a protejat pe cei care au spus adevărul şi că a avut o şansă istorică pe care tocmai a ratat-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doctorul Camelia Roiu de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală a fost convocată de comisia de disciplină, în 1 august, pentru cercetarea disciplinară prealabilă, pe motiv că ar fi refuzat să participle la instruirile lunare şi să semneze Fişa de intruire individual SSM  începând din luna iunie 2015.

În acest context, medicul a postat pe pagina sa de Facebook documentele, dar şi un mesaj adresat ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

“Nici hârtiile astea nu sunteţi de acord, domnule ministru, să le arăt? Am înţeles de la şedinţa de vineri, când aţi venit în spital, că nu sunteţi de acord cu asemenea practici (imaginile filmate) şi că vă imaginaţi cât de greu îţi e când stă cineva la "popoul tău" să te pozeze în timp ce îţi faci meseria. Doar că eu nu am pozat pe nimeni în timp ce opera. Încercaţi atunci să faceţi acelaşi exerciţiu de imaginaţie cu mine, acum, când sunt convocată în vreo două comisii de cercetare disciplinară, comisii compuse din medici inculpaţi penal care, culmea, aveau în responsabilitate şi unitatea de transfuzii şi tot ce ţine de îngrijirea arşilor (inclusiv viermii). Probabil că veţi trimite o comisie şi de la minister, cum s-a întâmplat în cazul dr. Elena Voicu de la Spitalul Pantelimon sau veţi face una în spital, după cum s-a discutat tot vineri, care să mă potolească să mai arăt ceva din bucătăria lor“, a scris medicul.

Aceasta i-a mai transmis ministrului Sănătăţii că este împiedicată să îşi facă meseria, că i se taie în foaia de terapie indicaţiile de analize şi monitorizările orare, dar şi că “un şef iresponsabil vine să-mi ia aparatele performante din sala de operaţie, pe motiv că le degradez dacă le deplasez 10 metri, aparatele fiind mobile din fabricaţie”.

“Poate vă imaginaţi şi cum e să-ţi zică acelaşi şef: "Sugi...." şi să faci referate la care să nu primeşti niciun răspuns; să-ţi zică soţul asistentei şefe: "Taci, că te pocnesc", iar comisia de disciplină, din care face parte acelaşi şef, să-l sancţioneze exemplar cu "mustrare verbală". Poate vă imaginaţi cum e ca inclusiv chirurgii cu care colaborez să fie somaţi să nu mai lucreze cu mine”, scrie dr. Camelia Roiu.

Aceasta îi mai spune ministrului Vlad Voiculescu că o intrigă faptul că nu a fost deloc transparent în ceea ce îl priveşte pe fostul manager Marinescu.

“S-a demis singur? L-aţi demis? Sper că nu l-aţi ascuns pe undeva. Tot citesc prin ziare de prejudicii aduse statului, conform raportului Curţii de Conturi. Mai ştiu că, după plecarea lui, căutaţi un interimar integru, de încredere şi care să poată face curat în spital. Aţi lăsat aceiaşi oameni care, de ani de zile, au distrus spitalul. E ca şi când, după revoluţie, l-am fi lăsat tot pe Ceauşescu la putere. La Putere. Toţi abuzează de ea. Discreţionar. Protecţia pe care le-o oferiţi am mai văzut-o în frăţiile politice sau de altă natură. Sper din tot sufletul să nu fie aşa”, mai scrie medicul.

Camelia Roiu vorbeşte în mesajul său şi despre "cosmetizarea" Secţiei de Terapie Intensivă, precizând că este inutilă şi ineficientă şi că soluţia ar trebui să fie un nou spital.

“În ceea ce priveşte renovarea secţiei ATI, e o cosmetizare inutilă şi ineficientă. Probabil că doamna dr. Copaciu v-a arătat buletinul cu Piocianicul rezistent la toate antibioticele (inclusiv Colistin) - nu ştiu în câte ţări îl mai găsiţi - piocianic recoltat de mine în luna martie, de pe suprafeţe. Probabil că doamna dr. Copaciu v-a ţinut la curent cu ce-i transmiteam că se întâmplă în spital, legat de infecţii. Având în vedere toate aceste lucruri, luaţi în calcul un spital modular cu 60 de paturi. După mine este singura soluţie sigură pentru pacienţi. Gândiţi-vă că suntem înconjuraţi de războaie şi nu avem un centru de arşi. Gândiţi-vă că oricând se poate întâmpla un nou Colectiv şi dacă atunci s-au găsit bani pentru transferul lor în străinătate sunt sigură că se vor găsi şi pentru un asemenea spital”, mai notează medicul.

În finalul mesajului său, Camelia Roiu îi spune ministrului Sănătăţii că s-a simţit sacrificată, că nu ştie dacă va mai practica medicina sau dacă va mai putea rămâne în ţară şi că este păcat că cei care au spus adevărut nu au fost protejaţi de minister.

“E păcat că nu ne-aţi protejat pe toţi cei care am spus adevărul despre sistem. Suntem atât de puţini şi atât de singuri. Eu m-am simţit sacrificată, exact ca în faţa unui pluton de execuţie. Am trăit o săptămână în iad. M-am întrebat dacă o să mai fiu sau nu, dacă o să mai fac medicină sau nu, dacă o să mai rămân în ţară sau nu... Încă mă mai întreb... Ştiu că e greu să tolerezi frica, însă ea ne blochează evoluţia. Viaţa şi libertatea minţii sunt cele mai valoroase. Preţuiţi-le la dumneavoastră şi la cei din jur. Domnule ministru, aţi avut o şansă istorică pe care tocmai aţi ratat-o! Sau poate că încă nu...”, se mai arată în mesajul medicului de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală.

Medicul Camelia Roiu este cea care l-a filmat pe pacientul cu viermi în răni de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală. Medicul le-a trimis imaginile jurnaliştilor de la GSP, spunând că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. În ziua în care au fost difuzate imaginile, pacientul, în vârstă de 77 de ani, a decedat.

În acest caz, dar şi în cazul femeii căreia i s-a făcut o transfuzie greşită, la acelaşi spital, Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru moartea suspectă.

Anchetatorii au audiat, din 15 iulie până în prezent, mai mulţi angajaţi de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, printre care şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, dr. Adrian Stănculea, asistenta şefă a aceleiaşi secţii, şi medicul Tudor Stăncioiu, cel care l-a îngrijt pe bărbatul care avea viermi într-o rană. Medicul Camelia Roiu a fost audiată în 19 iulie, la Poliţia Capitalei, în calitate de martor, ea declarând că se simte în nesiguranţă şi este obligată să asiste neputincioasă la "un malpraxis generalizat practicat şi girat de toate autorităţile".

Camelia Roiu a declarat, după ce a fost audiată, că în urma sesizărilor pe care le-a făcut pentru neregulile din spital, nu numai că situaţia nu s-a schimbat, dar a primit şi ameninţări de la fostul director al Spitalului de Arşi şi de la Alin Ţucmeanu, în perioada în care acesta era secretar de  stat în Ministerul Sănătăţii.

 “Mă simt într-o stare de nesiguranţă totală, sunt obligată să asist, neputincioasă la un malpraxis care este practicat şi girat de toate autorităţile. (...) Am făcut totul în beneficiul pacienţilor şi al lor (al celorlalţi doctori, n.r.) pentru că şi ei, sunt convinsă, vor să trateze pacienţii în alte condiţii, nu să-i vadă murind zi de zi. Eu, efectiv, nu am mai suportat să văd atâta moarte în jurul meu şi să asist neputincioasă la aşa ceva”, afirma Camelia Roiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.