Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală a decis ca medicii să nu mai asigure gărzile în unitatea sanitară începând de luni, în semn de protest faţă de felul în care sunt plătite orele suplimentare şi gărzile pe timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare, anunţul fiind făcut de doctorul Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică al spitalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Medicii Spitalului Universitar au decis: nu sunt de acord cu semnarea contractului pentru gărzile suplimentare, în forma actuală. Hotărârea a fost luată în Consiliul Medical”, a scris doctorul Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică, pe pagina sa de Facebook.

Chirculescu spune că medicii nu solicită majorări salariale ci doar respectarea actualei legislaţii în privinţa sporurilor pentru orele de noapte şi orele suplimentare.

„Nu ştim în ce secţii şi cum se va asigura serviciul de gardă de luni încolo. Până luni vă promitem că nu sunt probleme. După care situaţia devine uşor impredictibilă pentru că nu pot să îşi desfăşoare garda în condiţiile în care nu au semnat contractul de gărzi şi o mare parte încă nu şi l-au semnat. Ca să acoperim la plafon maximal tarifele pe ora de gardă stipulate în OUG şi în circulara ministrului care a fost remisă săptămâna trecută, ne-ar trebui cam un milion de lei pe lună după estimările, după calculele noastre”, a declarat Dragoş Daviţoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă la Digi24.

Colegiul Medicilor din România a cerut, joi, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor să rezolve rapid modul de plată a gărzilor suplimentare normei de bază pentru medicii din spitale, negociind „realist" cu sindicatele, pentru că altfel aceste servicii vor fi puse în pericol.

"Nerezolvarea rapidă a situaţiei va putea fi de natură să pună în primejdie realizarea serviciilor de gardă la unităţile medicale", a atenţionat organizaţia profesională.

Aproximativ 87 la sută dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public, arată un sondaj realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" în rândul a o mie de doctori.

Săptămâna trecută, după consultările dintre reprezentanţii medicilor pe de-o parte şi cei ai Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, de cealaltă parte, medicilor li s-a promis că gărzile vor conta pentru vechimea în muncă iar plata se va face în funcţie de numărul de pacienţi trataţi în orele de gardă.

„Înţelegem că nivelul remunerării personalului din sistemul sanitar are mult de recuperat. Înţelegem nemulţumirea medicilor. (...) Prevedem câteva lucruri importante. Unul dintre ele este intervalul care va fi reglementat legal de spor pentru gărzi. Este reglementat la 25 până la 75% pentru gărzi în timpul săptămânii, respectiv 50 până la 75% pentru gărzile din week-end. În momentul acesta peste jumătate din personalul medical este în jumătatea de jos a acestor intervale. Urmărim să reglementăm acest lucru într-un mod adecvat. Un mod adecvat înseamnă un mod care să ţină cont de ocuparea medicilor în cadrul acelor gărzi”, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

La rândul său, Dragoş Pîslaru ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice spune că nu există un conflict cu sindicatele din sănătate deoarece şi reprezentanţii Guvernului au recunoscut că există probleme în salarizarea medicilor şi ambele părţi vor să fie găsite soluţii.

„Timpul, pe gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă şi ca vechime în specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat, l-am clarificat în discuţiile bilaterale între ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţi”, a mai adăugat Pâslaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.