Aproximativ 600.000 de români suferă de boli inflamatorii reumatice, care au un impact economic masiv asupra calităţii vieţii pacienţilor, iar netratate induc absenteismul crescut, pensionări premature şi costuri indirecte masive, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

"Trebuie să ne concentrăm asupra capacităţii de muncă, nu a incapacităţii şi să tratăm cât mai devreme pacienţii. Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică au o prevalenţă de 3 la sută din populaţie, aproximativ 600.000 de români", a declarat, miercuri, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Medicul a explicat că aproape 40 la sută dintre pacienţii cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur.

"Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calităţii vieţii pacienţilor. Netratate, împiedică desfăşurarea activităţii zilnice, scad capacitatea de muncă, induc absenteismul crescut, pensionări premature şi costuri indirecte masive. În România, 38 la sută din pacienţii cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienţii cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluţie a bolii”, a spus prof. dr. Ruxandra Ionescu, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, marcată în 12 octombrie.

La rândul său, conf. dr. Cătălin Codreanu, preşedinte al Ligi Române contra Reumatismului, a declarat că aproximativ 1 la sută din populaţia României este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa bolii fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii, iar vârsta medie la debut este între 40 - 50 de ani.

"Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce şi aplicarea timpurie a tratamentului au rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte şi intangibile ale bolilor reumatice şi musculo-scheletice, pentru menţinerea sănătăţii forţei de muncă”, a spus Cătălin Codreanu.

El a explicat că durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1 la sută din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi, cel mai adesea boala debutând înaintea vârstei de 30 de ani.

Dr. Oana Costan, director al direcţiei Programe Curative a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a explicat că CNAS decontează terapiile biologice pentru poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă şi artrita idiopatică juvenilă, pentru aproximativ 38.000 de pacienţi.

"CNAS susţine anual 68 - 70 milioane de euro pentru tratamentul pacienţilor cu artrite. În primul semestru din 2016 a fost alocată suma de 34 milioane de euro”, a precizat Oana Costan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.