Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, vineri, că l-a demis pe managerul Circului Globus, Victor Coman, pentru că el trebuia să asigure adăposturi corespunzătoare animalelor care au murit în incendiul de joi. Declaraţia a fost făcută de edil în timpul unui control la adăpostul de câini de la Bragadiru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În ceea ce priveşte incidentul de ieri şi faptul că au murit acele animale într-un incendiu, nu putem sa imputăm 100 la sută unei persoane că a izbucnit un incendiu, se poate întâmpla oriunde. Dar orice manager de instituţie trebuie să înţeleagă faptul că, dincolo de activitatea de creaţie, are în subordine şi în responsabilitate şi activitatea de organizare şi de manageriere a instituţiei pe care o reprezintă. Prin urmare, domnul manager de la Circul Globus a fost demis astăzi (vineri, n.r.) din cauza faptului că ieri am avut o situaţie foarte grea în legătură cu câteva animale chiar dacă nu mai erau în spectacolul circului, erau animale pensionate. Trebuia să beneficieze de grija conducerii Circului de stat şi să aibă adăposturi corespunzătoare", a spus Firea.

Primarul Capitalei a anunţat că, alături de consilierii PSD-ALDE, verifică, vineri, condiţiile în care trăiesc cei aproximativ 350 de câini aflaţi în adăposturile primăriei, de la Bragadiru, Pallady şi Mihăileşti, ocazie cu care vor duce animalelor şi o tonă de mâncare, provenită dintr-o donaţie.

"Având în vedere ce s-a întamplat ieri (joi, n.r.) cu animalele care au murit într-un incendiu la un adăpost care aparţine Circului de stat am hotărât să vin personal sa fac aceste verificări chiar dacă rapoartele sună bine, ele trebuie să corespundă cu ce e în teren", a spus Gabriela Firea, în timpul vizitei la adăpostul de câini de la Bragadiru.

Managerul Circului Globus din Bucureşti, Victor Coman, a declarat, joi, pentru News.ro, că în grajdurile instituţiei din şoseaua Petricani se aflau adăpostite animalele pensionate ale circului, iar printre cele care au murit în incendiu se aflau şi câteva din proprietatea unei dresoare din Ucraina. În plus, el a afirmat că îngrijitorii au încercat să stingă singuri incendiul şi să scoată animalele de acolo, că în clădire nu erau depozitate furaje.

”În şoseaua Petricani erau adăpostite animalele pensionate ale circului. Anul trecut, de acolo, am dus doi lei, trei tigri şi o cămilă albă la Grădina Zoologică din Braşov şi urmează să le găsim şi celorlalte astfel de locuri”, a declarat Coman pentru News.ro.

Victor Coman a mai spus că nu ştie de ce doi dintre tigri nu au ieşit din cuşcă şi a menţionat că acolo nu se aflau furaje depozitate.

”Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Eu acum am venit de acolo. Administratorul nostru mă va suna imediat, pentru a-mi da mai multe detalii. Ştiu că au murit doi tigri, care nu ştiu de ce nu au ieşit în curtea lor, cum au făcut ceilalţi trei. Mai erau acolo câteva pisici şi porcuşori vietnamezi, care aparţineau unei dresoare ucrainene”, a mai afirmat el.

”Din fericire, nu este niciun angajat rănit. Nu aveam furaje depozitate acolo. Existau stingătoare şi oamenii au încercat iniţial să stingă ei. Au văzut că flacăra este mare şi au sunat imediat la pompieri”, a mai spus Coman, fără a preciza ora la care s-a observat declanşarea incendiului.

Întrebat dacă există autorizaţii pentru această clădire, managerul circului a spus că imobilele respective sunt administrate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement: ”Clădirile sunt preexistente. Vă daţi seama că există autorizaţii. Sunt clădirile Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement. Noi doar am reparat acoperişul anul trecut”.

Întrebat, de asemenea, despre faptul că pompierii au reclamat că nu au putut intra în spaţiul în care se aflau animalele doarece acestea erau foarte agitate, iar medicul veterinar a ajuns la faţa locului după aproximativ două ore pentru a tranchiliza animalele, pentru a le muta, managerul Circului Globus a spus că el a fost primul anunţat de către îngrijitorii menajeriei, care mai întâi au încercat singuri să scoată animalele de acolo.

”Îngrijitorii au ieşit cu hainele de pe ei. Vă daţi seama... M-au sunat imediat şi au încercat să scoată animalele de acolo. Apoi l-au anunţat pe medicul veterinar. El a fost chemat aici doar pentru situaţia în care era nevoie să tranchilizeze animalele. Nu vreau să îi aduc vreo acuză. Chiar dacă era el aici, nu putea face mai mult. E un mare iubitor de animale. Vă daţi seama, nu putem să lucrăm la circ dacă nu iubim animalele”, a spus Coman.

”Nu am înţeles de ce vechea conducere - nu vreau să dau vina pe nimeni - dar... a cumpărat atât de multe animale. Vreo doi ani, ce-i drept, ele au fost în turneu prin lume, însă când dresorul s-a îmbolnăvit şi a murit, nu a mai avut cine să lucreze cu ele”, a adăugat Coman.

Incendiul la grajdurile în care se aflau animale de la Circul Globus a izbucnit, joi, în jurul orei 5.00 şi a cuprins o clădire de pe Şoseaua Petricani din Capitală, pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi. Incendiul a cuprins pereţii clădirii în care se află grajdurile cu animale ale Circului Globus şi o parte din acoperiş. De asemenea, flăcările au cuprins şi o clădire administrativă.

Intervenţia pompierilor a fost îngreunată şi din cauza zăpezii, fiind probleme în identificarea hidranţilor la nivelul carosabilului.

Unsprezece animale, între care doi tigri, au murit în urma incendiului, pompierii reuşind să salveze alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile şi ponei.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, în urma incendiului au murit 11 animale: patru pisici, doi porci vietnamezi, doi tigri şi trei câini.

De asemenea, pompierii au reuşit să salveze alte peste 20 de animale: şapte tigri, două cămile, doi tauri, un cal, doi ponei, un cangur, trei ogari şi câteva capre.

Reprezentantul ISU a precizat că imobilul cu suprafaţa de 300 de metri care a fost cuprins de flăcări era compartimentat, cuprinzând mai multe grajduri în care se aflau zeci de animale, unele dintre ele aflându-se în zona în care se manifesta incendiul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.