Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care APADOR-CH, i-au trimis ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, o scrisoare deschisă în care reacţionează faţă de amendarea mai multor participanţi la marşul de comemorare a victimelor din spitale după scandalul Hexi Pharma. Activiştii îl întreabă pe Tobă şi dacă, în cazul în care România va bate Franţa la meciul de vineri, jandarmii îi vor amenda pe cei care vor ieşi în stradă să se bucure.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea deschisă este transmisă de Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi este semnată şi de alte nouă organizaţii neguvernamentale. Semnatarii se întreabă dacă sancţiunile date de jandarmi celor care au participat la protestele paşnice din Piaţa Universităţii poate fi interpretată ca o acţiune împotriva libertăţii de exprimare din Piaţa Universităţii.

"La ce să se aştepte participanţii la protestul anunţat pentru sâmbătă şi duminică în Piaţa Universităţii? Să fie legitimaţi şi amendaţi? / Si ce veţi face dacă, diseară, naţionala de fotbal a României câştigă şi ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să îşi manifeste bucuria? Trimiteţi Jandarmeria să îi amendeze pe toţi?”, se întreabă semnatarii scrisorii deschise remisă agenţiei News.ro

Carmen Uscatu, fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a fost amendată cu 3.500 de lei pentru protestul organizat în Piaţa Universităţii în 7 mai, când mii de oameni au manifestat faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor în cazul dezinfectanţilor diluaţi, dar şi pentru a comemora victimele sistemului sanitar.

"Tot în urmă cu câteva zile, jandarmii au legitimat şapte persoane care stăteau de vorbă în zona fântânilor de la Universitate. Întrebat care este motivul legitimării, jandarmul respectiv a afirmat că «a ascultat ce vorbim şi nu pare chiar o întâlnire între prieteni»”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de APADOR-CH.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.