Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Ioan Tudorache, a convocat, marţi, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), pe ordinea de zi fiind adoptarea unor măsuri urgente pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Convocarea CNSSU a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Ioan Tudorache, la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în urma unor informări din Ucraina şi Republica Moldova privind apariţia pestei porcine africane. 

Şedinţa CNSSU este programată să înceapă, marţi, la ora 10.30, la sediul MAI. Pe ordinea de zi sunt prevăzute informări privind evoluţia pestei porcine africane în apropierea României adoptarea unor măsurilor urgente pentru prevenirea apariţiei bolii în România, anunţă Ministerul Afacerilor Interne. 

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţele Buzău şi Vrancea sunt în alertă după apariţia unor cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, medicii veterinari monitorizând fermele şi sfătuindu-i pe gestionarii de fonduri de vânătoare să raporteze orice deces în rândul mistreţilor. 

Până acum, medicii veterinari au prelevat 20 de probe de la un mistreţ găsit mort şi de la porci bolnavi, pe care le-au trimis la Bucureşti.

Şi în judeţul Vrancea, angajaţii DSVSA supraveghează animalele din ferme şi gospodării, precum şi porcii mistreţi.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi, că ”sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, fiind trimise în Portugalia teste ale căror rezultate ar trebui să fie gata în zilele următoare, el arătând că "ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România", în condiţiile în care nu există vaccin şi singura soluţie ar fi uciderea porcilor şi, în plus, distrugerea cadavrelor.

”Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate, împreună cu colegii din Republica Moldova, pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate - MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi de fapt autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni”, a declarat Irimescu.

De altfel, autorităţile moldovene au anunţat că au interzis temporar importul de animale vii şi de carne din Ucraina, de teama pestei porcine africane, relatează The Associated Press.

Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, pesta porcină africană nu-i afectează pe oameni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.