Legea privind Centura Verde Bucureşti - Ilfov intră marţi, în dezbaterea Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, care împreună cu Comisia de mediu, trebuie să elaboreze raportul comun asupra legii, ultima etapă înaintea votului în plen, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională în acest caz. În acest context, Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, iniţiatoare a legii, face un nou apel la preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, să semneze Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor, PSD fiind singura formaţiune care nu a semnat documentul. El le solicită internauţilor să-i spună lui Ciolacu pe pagina de Facebook a acestuia cât d eimportantă este Centura Verde şi să-i ceară ca parlamentarii PSD să spună ”un DA hotărât proiectului de lege ce vizează protejarea pădurilor din Ilfov, în forma agreată cu Ministerul Mediului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege, care modifică Codul Silvic, a fost deja adoptat de Senat, cea mai importantă prevedere fiind cea conform căreia ”Pentru pădurile de pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale Ilfov, sunt permise doar tăierile în scop de reconstrucţie ecologică şi doar în cazurile în care existenţa tipului fundamental de pădure e pusă în pericol de lucrări anterioare care au destructurat arboretele sau de extinderea unor specii care le elimină pe cele principale locale, în baza unor studii de specialitate, cu menţinerea compoziţiei specifice tipului natural fundamental de pădure. În cazuri strict justificate, se poate proceda la recoltarea arborilor care creează o stare de pericol pentru pentru siguranţa utillizatorilor pădurii”.

Încălcarea prevederilor acestui articol constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. De asemenea, şi tentativa se pedepseşte.

Legea intră în etapa dezbaterilor generale în Comisia de agricultură, raportor fiind fostul ministru PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu. Această comisie, împreună cu cea de mediu, trebuie să realizeze raportul de fond, care, împreună cu proiectul, va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională., după adoptare, legea urmând să fie trimis la promulgare.

Proiectul iniţiat de platforma civică ”Centura Verde”, a fost promovat şi susţinut în Parlament de parlamentari USR, PSD, de neafiliaţi, dar şi de ministrul liberal al Mediului Mircea Fechet şi de ministrul liberal al Justiţiei Alina Gorghiu.

”În sfârşit, proiectul de lege ce vizează protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi, va ajunge pe agendă la ultima comisie din Camera Deputaţilor, cea pentru "agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice". Vă mărturisesc însă că aş avea mai puţine emoţii dacă Marcel Ciolacu, în calitate de preşedinte al Partidul Social Democrat, s-ar afla printre semnatarii Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor. PSD este în acest moment singurul partid nesemnatar, iar invitaţia pentru semnare datează de aproape jumătate de an”, a scris Găvan pe Facebook.
El a solicitat internauţilor să intre pe pagina de Facebook a preşedintelui PSD şi să-i scrie în comentarii la ultima sa postare cât de important este pentru ca Bucureştiul să aibă această centură verde, cerându-i să se alăture şi să semneze Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor.
”Cere-i ca parlamentarii PSD să spună mâine un DA hotărât proiectului de lege ce vizează protejarea pădurilor din Ilfov, în forma agreată cu Ministerul Mediului”, este apelul lui Alex Găvan.
Memorandumul, în şapte puncte, conţine proiectul de lege şi soluţii la poluarea din Bucureşti şi Ilfov, cât şi din alte oraşe ale ţării.
”Rezultatele bune de până acum nu au fost un dat, ci s-au datorat depăşirii multor provocări, deşi acest proiect de sănătate publică ar trebui să ţină de normalitate şi de o viziune asumată politic asupra dezvoltării durabile a capitalei şi a Ilfovului, pe termen lung. Centura Verde Bucureşti-Ilfov este un proiect care în actualul context de poluare dramatică din capitală nu poate lipsi din programul şi priorităţile niciunui candidat serios şi al niciunui partid serios la alegerile ce se apropie şi, în acelaşi timp, nu poate lipsi din evaluarea personală pe care şi-o face fiecare alegător responsabil”, consideră activistul de mediu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.