Fostul preşedinte al CNSAS din perioada în care a fost emisă decizia în cazul lui Mircea Dumitru, Ladislau Csendes, a declarat pentru News.ro că revizuirea unei decizii privind colaborarea cu Securitatea se face ”doar dacă apar elemente noi”, susţinând că membrii consiliului nu dau adeverinţe ”după ureche”. El a precizat că până acum la CNSAS nu a ajuns o solicitare de revizuire în cazul ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, adăugând că membrii instituţiei ar fi trebuit să fie preveniţi despre acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat în ce condiţii se poate revizui o decizie a CNSAS privind colaborarea cu Securitatea, având în vedere că actualul ministru al Educaţiei are una de necolaborare, din 2007, Ladislau Csendes, care este şi în prezent membru al conducerii CNSAS, a spus că acest lucru este posibil ”doar dacă apar elemente noi”.

”Membrii CNSAS nu dau adeverinţe după ureche”, a adăugat Ladislau Csendes.

El a precizat că la şedinţa de marţi a CNSAS nu s-a luat în discuţie vreo solicitare care să-l vizeze pe ministrul Mircea Dumitru.

De asemenea, Ladislau Csendes a susţinut că membrii CNSAS ar fi trebuit să fie informaţi dinainte despre o solicitare de revizuire a unei decizii privind colaborarea cu Securitatea a lui Mircea Dumitru.

El a confirmat că miniştrii din Guvernul Cioloş sunt verificaţi de CNSAS.

La rândul său, Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS, a declarat pentru News.ro că ministrul Educaţiei face ”obiectul unei noi verificări din oficiu”, fiind vorba despre o ”procedură stabilită prin lege”, având în vedere că Mircea Dumitru are o nouă funcţie.

Secaşiu a precizat că ”în teorie este posibil” ca o decizie luată anterior să se modifice.

”Persoana (Mircea Dumitru - n.r.) are o adeverinţă din 2007 pe calitatea pe care o deţinea la vremea respectivă, dar care acum face obiectul unei noi verificări din oficiu. Este o îndatorire a instituţiei de a face verificări, o procedură stabilită de lege pentru persoanele care fac obiectul unei verificări din oficiu”, a declarat Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS. 

Întrebat dacă o decizie luată anterior se poate modifica, Claudiu Secaşiu a menţionat că nu este imposibil. ”În teorie este posibil (să se modifice decizia - n.r.). Cred că au fost cazuri”, a mai spus Claudiu Secaşiu.

Şi Claudiu Secaşiu a afirmat că sunt verificaţi membrii Guvernului Cioloş, dar că deocamdată nu s-a ajuns la Mircea Dumitru.

Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS în 2007, la cererea Asociaţiei Civic Media, decizia, publicată şi pe site-ul Universităţii Bucureşti, fiind că acesta "nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste".

Decizia nr. 2175/07.08.2007 a fost emisă de CNSAS, la sesizarea "Civic Media" din data de 23.06.2006.

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod "Negulescu“, scrie Adevărul. Ministrul Educaţiei a respins categoric acuzaţiile că ar fi fost colaborator al Securităţii, declarând că a fost verificat de CNSAS, în urmă cu mai mulţi ani, iar verdictul a fost că nu a colaborat şi nu a făcut poliţie politică. Reprezentanţii CNSAS au confirmat marţi pentru News.ro că au loc verificări ale miniştrilor Cabinetului Cioloş.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a respins categoric acuzaţiile că ar fi fost colaborator al Securităţii, declarând, la Realitatea TV, că a fost verificat de CNSAS, în urmă cu mai mulţi ani, iar verdictul a fost că nu a colaborat şi nu a făcut poliţie politică.

"Nu am făcut poliţie politică şi nu am colaborat cu Securitatea. Am şi  o adeverinţă eliberată de CNSAS cu mai mulţi ani în urmă, atunci când eu la universitate am fost prorector şi rector şi eram obligat de procedurile noastre să obţin această adeverinţă din partea CNSAS", a declarat Mircea Dumitru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.