Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA pe 2016, că au fost trimişi în judecată 1270 de inculpaţi, peste un sfert dintre aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kovesi a precizat că 2016 a fost un an dificil, cu provocări legislative, atacuri fără precedent la adrsesa activităţii şi a procuorilor DNA.

Ea spus că peste 1.270 de inculpati au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, printre aceştia aflându-se şi trei miniştri, şase senatori, 11 deputaţi, 47 de primari, 16 magistraţi şi 21 de directori de companii naţionale. Mai mult de un sfert dintre cei trimişi în judecată au comis abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Kovesi a precizat că există acum "o largă dezbatere despre abuzul în serviciu", subliniind că CCR nu a dezincriminat abuzul în serviciu.

Ea a spus că instanţele au aplicat decizia interpretativă şi că au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu, 15 achitate, încălcând doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fuseseră trimise în judecată anterior deciziei CCR.

În opinia şefei DNA, corupţia s-a manifestat prin aceleaşi acţiuni repetitive, aceasta însemnând că investigaţiile penale trebuie dublate de măsuri preventive.

Laura Codruţa Kovesi a spus că o mare parte dintre acţiunile DNA au vizat identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice, în special în infrastructură, IT şi sănătate. În aceste cazuri a fost vorba de achiziţii de bunuri şi servicii la preţuri majorate cu 50 până la 800 %şi  de comisioane între 10 - 20%.

Kovesi a spus că sunt mii şi mii de oameni care vor o societate clădită pe corectitudine şi respect şi că eforturile justiţiei trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional.

"În România multă lume declară că susţine lupta anticorupţie, dar am văzut cu toţii cât de repede poate fi anulată lupta anticorupţie. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fără precedent la adresa DNA", a spus procurorul şef al DNA.

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.