Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la Timişoara, că actualul sistem de învăţământ preuniversitar "îi minte pe elevi şi pe părinţi", fiind neadaptat şi foarte prost orientat, astfel că trebuie reconstruit din temelii. "Trebuie să dăm o şansă şi celor care nu mor de dragul cărţii, dar vor să înveţe o meserie", a spus şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Universitatea de Vest Timişoara, un dialog cu studenţii, în care a arătat, răspunzând unei întrebări, că ”actualul sistem de învăţământ preuniversitar îi minte pe elevi şi pe părinţi”, el aducând ca argumente faptul că nu mai există decât foarte puţine unităţi de învăţământ liceal tehnic, iar dintre absolvenţii liceelor teoretice un procent mare nu promovează examenul de bacalaureat.

”Există o catastrofă naţională, o necorelare profundă şi gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că investitorii şi străini cer muncitori cu calificări medii, meseriaşi, iar noi avem o ţară cu nicio şcoală care îi pregăteşte cu o meserie. Îi ducem pe toţi pâna la bacalaureat, îi minţim, le spunem că le dăm o educaţie potrivită, nu le dăm pentru că educaţia nu e potrivită nici cerinţei muncii, nici individului. Anul trecut o jumătate de generaţie a picat la bacalaureat, anul ăsta a fost mai bine, o treime a picat la bacalaureat. O jumătate de generaţie, vă daţi seama ce tragedie am creat aici, sistemul preuniversitar trebuie construit din temelii”, a spus Iohannis.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

El a spus că, evident, trebuie să existe filiera teoretică a învăţământului liceal.

”Este la fel de evident că trebuie să dăm o şansă şi tinerilor care nu mor de dragul cărţii - şi nu trebuie să îi condamnăm pentru asta - dar care vor să înveţe o meserie. Sunt mulţi care sunt înnebuniţi după maşini, nu le dăm nicio şansă. Sunt alţii care vor să înveţe să fie zidari, că se plăteşte bine. Tinerii poate ştiu ce vor”, a susţinut şeful statului, afirmând totodată că ”este onorabil să fii un meseriaş bun” şi că în acest sens trebuie să fie educaţi şi părinţii.

Klaus Iohannis a menţionat că, uneori, copiii ştiu ce ar vrea să înveţe să facă, însă părinţii le cer să meargă la un liceu teoretic pentru a obţine diploma de bacalaureat.

”Viaţa nu se clădeşte pe o diplomă, ci pe abilităţi şi pe ceea ce înveţi să faci”, a subliniat preşedintele.

El a spus că a vorbit cu mulţi investitori şi când era primar, dar şi acum, iar mulţi dintre aceştia spun că ”este extraordinar că pregătiţi jurişti, economişti, dar mai pregătiţi şi ingineri, că nu avem pe cine angaja în fabrici”.

”Sistemul universitar este necorelat cu piaţa muncii. Din păcate problema dă bătăi de cap multor tineri pentru că ei se trezesc cu o diplomă. Am auzit cazuri când au terminat universitatea şi nu au diplomă. Condiţia pentru a-ţi termina studiile e să fii acolo şi nu să fi învăţat ceva. Nu e bine. Trebuie să avem curajul să spunem tinerilor că poate e bine ca atunci când îşi aleg ce vor să studieze, acest lucru trebuie corelat cu piaţa muncii şi cu abilităţile tinerilor. Şi atunci lucrurile vor merge mai bine. Deci nu avem o problemă, avem o catastrofă de corelare”, a mai spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.