Doctorul Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, se gândeşte la părinţii care refuză vaccinarea de fiecare dată când, la camera de gardă, primeşte cazuri extrem de grave de boală ce ar fi putut fi prevenite prin vaccinare, ea atenţionând că “medicina nu se face nici pe internet, nici pe whatsapp şi nici în parc”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un inteviu acordat Agenţiei News.ro, Dr. Anca Drăgănescu avertizează că imunizarea pentru anumite boli infecţioase a scăzut sub 95% (recomandare OMS) existând astfel riscul apariţiei unor boli contagioase - rujeola, rubeola, poliomielita, tetanosul - care pot determina complicaţii neurologice severe şi  sechele invalidante (paralizii) pentru toată viaţa.

“Nu îmi doresc o meningită cu hemofilus, nu îmi doresc o meningită pneumococică, o bronhopenumonie după rujeolă", spune medicul. Apoi vorbeşte de suferinţa pe care o trăiesc ei, medicii, când un copil le moare în braţe, răpus de o boală ce ar fi putut fi evitată prin vaccinare.

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei de presă News.ro de către medicul Anca Drăgănescu:

REP: Olivia Steer a spus recent: Vaccinurile sunt un mit, nu te protejează, te îmbolnăvesc. Care sunt riscurile unui astfel de mesaj?

AD: Pe toţi părinţii care gândesc la fel mi-ar plăcea să petreacă ceva timp în camera de gardă. Să vadă în ce stare gravă, cu ce complicaţii severe ajung unii copii pentru că s-a refuzat vaccinarea.  În lipsa vaccinării riscurile sunt foarte mari, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-o ţară în care a crescut neîncrederea în vaccinuri. Responsabilitatea vaccinării şi-o asumă medicul împreună cu  părintele, dar şi autorităţile. Cred foarte mult în necesitatea de a fi informaţi corect despre vaccin şi  procesul de vaccinare.

REP: Cui revine sarcina de a informa corect părinţii cu privire la vaccinare?

AD: Medicul de familie este principalul vaccinator, persoana cu care părintele sau viitorul părinte împarte responsabilitatea. Ar fi ideal ca discuţia să înceapă din momentrul în care mama a aflat că este însărcinată, apoi cu medicul ginecolog şi cu neonatologul. La rândul său, medicul de familie trebuie să informeze părintele cu privire la calendarul de vaccinare.

REP: Cât de corecte sau false  sunt informaţiile care apar în spaţiul online?

AD: Am constatat că mamele se informează foarte mult din forumurile pentru mame de pe internet. Această practică este extrem de periculoasă. Cred că medicina nu se face nici pe internet, nici pe whatsapp şi nici în parc, discutând cu vecinii sau cu alte mame. Cred că mamele încearcă să caute exemple în jurul lor, uitând că, de fapt, important este  să se adreseze unui medic. Informaţiile transmise în acest mod sunt extrem de dăunătoare, plus că se şi propagă. Mamele pot accesa şi site-uri de specialitate, aşa cum este site-ul OMS, al organizaţiei noastre (www.proimunizare.ro ) sau al Centrului Naţional de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile.

REP: Părinţii se tem că atunci când sunt făcute şase vaccinuri odată, este un risc mai mare pentru sănătatea copilului?

AD: Vaccinurile sunt eficiente şi sigure. Ele au în spate ani de cercetări şi de studii. Acum, în secolul XXI vin nişte oameni, care pun la îndoială munca de zeci de ani a unor savanţi. Mie una mi se pare caraghios. Studiile respective au arătat eficienţa vaccinului. Un vaccin, ca să fie corespunzător, trebuie să fie sigur, uşor de administrat, să asigure imunogenicitate corespunzătoare,  să fie lipsit de efecte adverse majore.

REP: Cum este cu imunizarea  prin boală?

AD; Nu putem nega că imunizarea  prin boală este durabilă, însă nu putem avea siguranţa că forma de boală este întodeauna forma pe care mi-o doresc, adică o formă uşoară de boală. Rujeola, boala a copilăriei, îmi asigură imunitate, dar nu pot să ştiu dacă forma de boală este una gravă.  Există forme severe de boală care în anumite situaţii pot duce la dizabilităţi şi sechele pe termen lung. Iar acest lucru se uită din păcate de către părinţi.

 

REP: Se apropie sezonul rece. Gripa boala care poate face multe victime. Şi gripa poate fi prevenită prin vaccinare, dar oamenii vorbesc tot despre imunizarea prin boală.

AD: Vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenţie în infecţiile cu virusurile gripale. Totodată să nu uităm că virusul gripal suferă o variabilitate antigenică, un ”machiaj antigenic” anual şi de aceea este necesar să ne imunizăm anual. Vaccinul asigură protecţie pe o perioadă de maximum un an de zile.

REP:Pot fi vaccinaţi  antigripal şi copiii?

AD: Conform OMS pot fi vaccinaţi copiii începând de la vârsta de şase luni. Este un vaccin opţional.

REP: Care sunt complicaţiile gripei?

AD: Aş începe cu otita medie acută, laringită, laringotraheită, complicaţii respiratorii şi pulmonare, pneumonia gripală primară şi supra infecţii bacteriene care au o evoluţie extrem de sevreră. Nu ne dorim o suprainfecţie cu stafilococ sau pneumococ pentru că evoluţia poate fi fatală. Am vorbit de pneumonii, de bronhopenumonii, complicaţii cardiovasculare - miocardită, complicaţii musculare de tipul miozitei acute şi rabdomiolizei, complicaţii neurologice de tipul encefalitelor. Convulsiile febrile la copilul mic reprezintă un alt tip de complicaţie. La sugari pot apărea şi fenomene digestive.

REP : Când trebuie să înceapă imunizarea populaţiei împotriva gripei?

AD: Vaccinarea antigripală se recomandă a fi făcută începând cu luna octombrie. Vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei. De reţinut că imunitatea se instalează după două săptămâni de la vaccinare.

REP: Care sunt contraindicaţiile?

AD: Vaccinul antigripal este contraindicat persoanelor care sunt alergice la proteina din ou, copiilor mai mici de 6 luni, persoanelor care sunt cunoscute cu antecedente alergice severe. Boala febrilă acută doar amână vaccinare, fiind o contraindicaţie temporară.

REP: Ce părere aveţi despre sistemul sanitar francez care interzice copiilor să meargă în colectivitate nevaccinaţi?

AD: In condiţiile scăderii acoperirii vaccinale riscăm emergenţa unor boli grave. OMS recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. În 2015, în România avem pentru anumite vaccinuri,  o scădere de  până la 60%. În situaţia dată,  există riscul apariţei unor epidemii. Nu cred că îşi doreşte nimeni să apară aceste epidemii şi atunci dacă vorbim de siguranţa populaţiei cred în necesitatea unor măsuri care să ne ajute să nu ajungem în situaţia respectivă. Dacă nu putem găsi o cale, atunci va trebui să recurgem şi la astfel de situaţii. Vaccinarea rămâne şi este un act de preveţie responsabil. Această responsabilitate trebuie să şi-o asume medicul prin recomandările pe care le face şi să o împartă cu părintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.