Institutul Naţional de Cercetare "Cantacuzino" revine, de joi, printr-o ordonanţă a Guvernului, în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu patrimoniul şi personalul aferente. Tot joi a fost reluată experimental producţia de vaccin antigripal, a declarat, pentru News.ro, fostul manager al unităţii sanitare, Adrian Ionel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a adoptat. joi, Ordonanţa de urgenţă care reglementează activitatea Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino".

Astfel, Institutul "Cantacuzino" trece din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu patrimoniul şi personalul aferente.

Finanţarea activităţilor desfăşurate de institut se va realiza din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Fostul director general al Institutului "Cantacuzino", Adrian Ionel, a declarat, pentru News.ro, că institutul revine acolo unde îi este locul.

"Este foarte bine că a revenit acolo unde îi este locul. Cât a fost în subordonarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare a fost scurcircuitat de sistemul de sănătate, în condiţiile în care sunt probleme legate de infecţii nosocomiale, de infecţii respiratorii şi altele. Pot să vă spun în exclusivitate, şi cu mare bucurie, că astăzi (joi, n.r.) am început producţia primului lot experimental de vaccin antigripal pe noile echipamente pe care le-am achiziţionat", a spus fostul director general al Institutului "Cantacuzino".

Totodată, Adrian Ionel a atras atenţia că este nevoie de susţinere financiară pentru repornirea celor trei linii noi de fabricaţie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic şi BCG.

"Este nevoie de susţinere financiară pentru construcţia unei noi linii de fabricaţie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic şi BCG pe care nu le mai fabrică nimeni. Investiţia va fi amortizată în doi ani şi jumătate-trei. Dar, dacă nu vom fi susţinuţi, iar activitatea de producţie nu va fi reluată pe noile tehnologii, atunci vom reveni la situaţia gravă în care ne-am aflat. Şi cercetraea trebuie să rămână la un loc cu producţia, altfel, dacă ar fi la  Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, am avea o struţo-cămilă care nu ar ajuta nimănui", a mai spus fostul director general.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.