Guvernul a stabilit, vineri, un contingent de 5.500 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România pentru anul 2017, respectiv cetăţeni ai altor state decât cele membre ale UE sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene sau cetăţenii străini al căror acces liber pe piaţa muncii este stabilit prin acorduri şi tratate încheiate de România cu alte state.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre, numărul şi tipurile de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, astfel: lucrători permanenţi - 3.500, lucrători stagiari – 200, lucrători sezonieri – 200, lucrători transfrontalieri -100, lucrători înalt calificaţi – 800, lucrători detaşaţi – 700.

Numărul lucrătorilor străini nou-admişi pe piaţa muncii din România se stabileşte anual, prin Hotărâre de Guvern.

Executivul informează că pentru anul 2017 se menţine numărul stabilit pentru fiecare din ultimii trei ani, în condiţiile în care, în primele 6 luni ale anului 2016, din cele 5.500 de avize de angajare/detaşare aprobate au fost eliberate un număr de 1.146 de avize, din care 795 pentru lucrători permanenţi, 277 pentru lucrători detaşaţi şi 74 pentru lucrători înalt calificaţi.

Potrivit O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative pentru regimul străinilor în România, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi în concordanţă cu politica privind migraţia forţei de muncă şi având în vedere situaţia forţei de muncă din România, se aprobă anual, prin Hotărâre a Guvernului, contingentul pe tipuri de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă.

Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigură un control al numărului străinilor care intră pe teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în statul de origine.

Eliberarea avizelor de angajare/detaşare pentru lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă venit la bugetul de stat estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro, având în vedere că la eliberarea avizelor de angajare/detaşare angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro, iar la eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri, angajatorul plăteşte un tarif în lei echivalent a 50 de euro.

De asemenea, pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi contribuţiile prevăzute de lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.