Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit, luni, Comisia de Contestaţii a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat preşedintele consiliului, Viorel Barbu. El a precizat că a fost respinsă contestaţia formulată de fostul vicepremier, decizia finală urmând să fie luată de Consiliul General al CNATDCU cel târziu miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu a declarat, luni, pentru News.ro că membrii Comisiei de Contestaţii din cadrul consiliului au respins contestaţia lui Gabriel Oprea la decizia de plagiat din 1 august.

Barbu a mai spus că, luni, Consiliul General al CNATDCU a aprobat propunerea Comisiei de Contestaţii însă, în următoarele două zile, decizia trebuie coroborată cu decizia din 1 august. Astfel este necesar un nou vot al membrilro Consiului General pentru validarea propunerii şi înaintarea ei către ministrul Educaţiei.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, în 1 august, cu unanimitate de voturi, că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi a propus retragerea titlului de doctor.

Fostul vicepremier a anunţat atunci că va contesta decizia CNATDCU, iar dacă aceasta va fi menţinută se va adresa instanţei de judecată, fiind convins că instanţa îi va da dreptate.

Gabriel Oprea a susţinut, pe pagina sa de Facebook, că în anul 2000 a scris o lucrare de doctorat, ”respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv”.

”Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucureşti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram în politică, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect şi nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum”, scria fostul vicepremier.

Oprea menţiona că, la mai bine de 15 ani de când a susţinut teza de doctorat, CNATDCU spune că ”ar fi plagiat” în lucrarea respectivă.

”Avem aşadar o instituţie care mi-a acordat titlul, o structură abilitată legal care a constatat că lucrarea nu a fost un plagiat şi astăzi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului şi tuturor instituţiilor care pot lămuri această situaţie să clarifice contradicţia. În acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispoziţie ca cetăţean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU şi, dacă decizia va rămâne aceeaşi, voi cere Justiţiei să facă lumină şi sunt convins că instanţa îmi va da dreptate”, mai scrie fostul vicepremier.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată "Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzaţiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Şercan a scris că întreaga lucrare a acestuia nu conţinea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe şi pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, şi, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. În investigaţia jurnalistei Emilia Şercan se arată că şi istoricul Nicolae Iorga este preluat în citate ample fără să fie citat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.