Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a primit cel puţin o informare de la SRI despre nereguli la dezinfectanţii Hexi Pharma, în aprilie 2015 fiind trimise de la SRI date referitoare la infecţiile nosocomiale, potrivit unor surse. Fostul ministru al Sănătăţii a declarat, pentru News,ro, că nu poate spune dacă a primit sau nu informări de la SRI, pentru că nu este legal, dar ştie că atunci când a primit o informaţie despre nereguli în spitale, de la oricine, a dispus să fie făcute controale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informarea de la SRI cuprindea informaţii despre neregulile găsite la dezinfectanţi de la Hexi Pharma care se foloseau atunci în Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, au precizat sursele citate.

Sursele medicale au arătat că Nicolae Bănicioiu a trimis, în februarie 2015, Corpul de control la spitalul din Cluj-Napoca, dar că atunci nu s-ar fi luat nicio măsură.

Contactat de News.ro, fostul ministru Nicolae Bănicioiu a spus că nu poate să confirme sau să infirme dacă a primit informări de la SRI, dar poate să spună că atunci când primea informaţii despre nereguli în spitale, dispunea să fie făcute controale.

Bănicioiu a precizat că, în perioada în care a fost ministru al Sănătăţii, au fost două controale naţionale, inclusiv în cazul dezinfectanţilor folosiţi, iar în unele cazuri au fost retrase substanţe dezinfectante, dar nu poate să spună de la ce firmă erau.

“Eu nu pot să spun dacă am primit sau nu informări de la SRI pentru că nu este legal. Acum nu mai am acces la arhiva şi la actele din Ministerul Sănătăţii, dar ce pot să vă spun este că, în momentul în care primeam orice fel de informaţie, de oriunde, am dispus controale în spitale. Au fost două controale mari, naţionale, inclusiv pe dezinfectanţi. Am retras loturi de dezinfectanti. Nu stiu daca erau sau nu Hexi Pharma pentru că nu exista doar această firmă pe piaţă. Mai sunt şi alte firme”, a declarat Nicolae Bănicioiu, pentru News.ro.

Comisia SRI anunţa, în 25 mai, că la nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, “un caz de securitate naţională”.

”Problematica infecţiilor nosocomiale a reţinut atenţia Serviciului Român de Informaţii în contextul investigării unor deficienţe sistemice în domeniul sănătăţii care favorizau, alături de alte consecinţe negative, şi riscul producerii de astfel de infecţii intraspitaliceşti”, potrivit sursei citate.

În activităţile de investigare a ameniţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, SRI a obţinut şi valorificat ”un număr semnificativ de date şi informaţii”, inclusiv cu privire la ”activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia”, mai arăta Comisia SRI.

Fostul ministru al Sănătaţii Eugen Nicolăescu declara atunci că, în 2013, a dispus un control amplu, la nivel naţional, privind curăţenia din spitale, ca şi cauză a infecţiilor intraspitaliceşti, după un control care nu a avut rezultate concludente, el precizând că a demisionat ulterior din funcţie, iar următorul ministru, Nicolae Bănicioiu, nu a continuat acest demers.

Nicolăescu a precizat că nu îşi aminteşte să fi primit, cel puţin în mandatul de ministru al Sănătăţii din 2013, informări referitoare la o anume firmă producătoare de dezinfectanţi. 

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a ştiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme şi despre licitaţiile trucate în favoarea liderului modial Anios, au scris, la începutul lunii mai, jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, citând un medic epidemiolog care vrea să îşi păstreze anonimatul şi care susţine că, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi folosiţi în spitale şi despre “cum se multiplică bacteriile”.

Medicul susţine că a informat SRI şi despre problemele dezinfectanţilor de la Hexi Pharma, în 2015: “Aflasem de la un laborator din Germania, nemţii sunt probabil campionii controlului pe dezinfectaţi, că Thor nu a trecut testele acolo, deşi în România a avut rezultate bune declarate. (…) Le-am spus celor de la SRI, care au zis că dacă laboratorul nu e acreditat n-au ce să facă”.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, declara, pentru GSP, că SRI a informat decidenţii legali despre problema infecţiilor nosocomiale şi despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi în spitale din ţară.

Marincea preciza că printre beneficiarii legali ai informărilor SRI pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, preşedintele României.

“Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuţiilor lui, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, mai declara Marincea pentru GSP.

Jurnaliştii GSP au mai scris, citând o sursă a ziarului, că toţi ultimii şase miniştri ai Sănătăţii au primit informări de la SRI despre dezinfectanţi şi infecţiile nosocomiale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.