Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă seară, că pe unii îi deranjează că au fost alocaţi trei milioane de euro din bugetul Capitalei pentru Catedrala Neamului, în timp ce anul trecut au rămas necheltuiţi 200 de milioane de euro, iar alţi 10 milioane de euro au fost alocaţi unor case de avocatură "alese pe sprânceană", în condiţiile în care Primăria are o Direcţie juridică "foarte bine dotată".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Firea a explicat, sâmbătă seară, la Antena 3, că Primăria Capitalei a acordat 15 milioane de lei pentru construirea Catedralei Neamului, în condiţiile în care Patriarhia avea nevoie de 60 de milioane de lei. Ea a precizat că nu a reuşit să îi convingă pe toţi consilierii să voteze în favoarea acestei hotărâri, deşi a invocat argumentul naţional. 

"În legătură cu Catedrala, nici când am venit cu argumentul că acest obiectiv este inclus în proiectul «România 100» - în decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la crearea statului national român modern şi este normal să avem şi noi o mică contribuţie pentru finalizarea acestui obiectiv - nici măcar acest argument, dacă vreţi, naţional, de românism, de bucurie că poţi aduce o contribuţie cât de mică şi o recunoştinţă pentru toate eforturile înaintaşilor noştri, nici măcar acest argument nu a stat în picioare”, a spus Gabriela Firea.

Ea a dat exemplul consilierilor Uniunii Salvaţi Bucureştiul, care s-ar fi opus pentru că au o atitudine de ONG. "USB merge pe ideea de ONG şi se opune oricărui proiect”, a mai spus Firea.

Primarul Bucureştiului a adăugat că, până acum, Primăria a acordat în total 26 de milioane de lei pentru Catedrala Neamului.

"Nu doar Primăria Capitalei a dat bani, au dat şi primării din ţară şi consilii judeţene, a fost o contribuţie naţională, dar Catedrala se află pe teritoriul Bucureştiului, mai mulţi bucureşteni vor veni la Catedrală şi străini care ne vor vizita. În total 26 de milioane din bugetul Primăriei Capitalei au mers către Catedrala Mântuirii Neamului, oricum necesarul Patriarhiei era de 60 de milioane de lei şi am acordat doar 15, adică aproximativ trei milioane de euro", a precizat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a mai spus că s-a ajuns la această sumă pentru că trebuie ţinut cont şi de celelalte cheltuieli.

"Am auzit o discuţie total falsă, că ne îngrijim de biserici, şi nu de spitale. Într-o lună şi jumătate au plecat 20 de milioane de euro către spitale şi teatre", a declarat Firea.

Ea a mai spus că domeniul sanitar este o prioritate şi că aşteaptă ca managerii celor 19 spitale din Bucureşti să îi prezinte un inventar cu toate necesităţile.

"Prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti am solicitat tuturor managerilor de spitale să ne prezinte un inventar cu toate necesităţile, toate dotările, aparaturile, tot ceea ce este nevoie pentru ca cele 19 spitale din Capitală să arate la nivel european. Aştept acest inventar, unii manageri au fost în concediu şi nu au reuşit să transmită toate datele şi vă garantez că pentru mine este o prioritate domeniul sanitar, iar spitalele Capitalei, care sunt în administrarea noastră, vor arăta aşa cum se spune, ca afară", a declarat Gabriela Firea.

Ea a mai arătat că investiţiile în spitale nu exclud alocarea unor sume pentru finalizarea Catedralei Neamului şi a precizat că anul trecut au rămas necheltuiţi 200 de milioane de euro din bugetul Capitalei.

"Asta nu înseamnă că în paralel nu poate fi acordată o sumă, repet mică, comparativ cu bugetul Capitalei, pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului. Anul trecut au rămas în vistieria Primăriei Capitalei 200 de milioane de euro pentru că nu au fost în stare să cheltuie aceşti bani deoarece trebuie proiecte, trebuie să respecţi toată birocraţia care este valabilă şi în România şi în Occident, proiecte tehnice, caiete de sarcini, studii de fezabilitate, să urmăreşti proiectele, au rămas necheltuiţi bani foarte mulţi, care ar fi însemnat dezvoltare pentru Bucureşti, rezolvarea problemei traficului, rezolvarea absenţei parcărilor, fluidizării traficului, dotărilor din spitale. Eu nu îmi propun să fiu un primar general care nu face nimic de teamă să nu fie criticat şi care să rămână cu aproximativ 200 de milioane de euro în vistierie. Prefer să îi cheltuim legal şi eficient în toate domeniile", a spus Firea.

Primarul general a mai arătat că, tot anul trecut, Primăria Capitalei a alocat 10 de milioane de euro pentru cinci case de avocatură, în condiţiile în care are jurişti angajaţi, şi cinci milioane de euro pentru dezinsecţie şi deratizare, care se pot face "cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate".

"Deşi există un departament foarte bine dotat, o direcţie juridică, se cheltuie 10 milioane de euro pentru cinci case de avocatură care să reprezinte Primăria Capitalei, deci ne deranjează trei milioane de euro care merg către Catedrala Mântuirii Neamului, care este a noastră a tuturor, este de utilitate publică, nu pleacă nimeni cu Catedrala în spate, nu pune lacătul pe ea nici Patriarhia Română, nici Ministerul Culturii, nici Secretariatul de Stat pentru Culte, nici Guvernul, nici Primăria Capitalei, va fi un bun naţional şi va dăinui peste veacuri, dar s-au alocat fără nicio ezitare şi fără nicio emoţie 10 milioane de euro doar într-un an pentru case de avocatură alese bineînţeles pe sprânceană, că nu cred că orice casă avocatură are acces la contractele cu Primăria Capitalei, repet, având jurişti angajaţi, cinci milioane de euro pentru dezinsecţie şi deratizare - se realiza aşa cum ştiţi, superficial, această licitaţie este blocată - şi am demonstrat acum că se poate face dezinsecţie şi deratizare cu mult mai puţin, cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate, din surse proprii, prin Centrul de Protecţie a Plantelor şi cu sprijinul sectoarelor", a declarat Gabriela Firea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.