Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, îi cere ministrului Sănătăţii să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul “Sfânta Maria” şi acuză ministerul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au încalcat legea. Gabriela Firea spune că va pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii documentele cerute, legate de achiziţiile de echipamente medicale şi administrarea spitalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Fac o solicitare oficială, ca primar general şi ca cetăţean al ţării, către ministrul Sănătăţii, să deblocheze transplantul de plămâni de la Spitalul «Sfânta Maria» de mâine dimineaţă. De mâine dimineaţă ar trebui să aibă loc operaţii, pentru că sunt pacienţi care suferă şi sunt pacienţi care aşteaptă de luni de zile ca la un spital acreditat din Europa să funcţioneze şi secţia de transplant. Practic, CNAS şi ministerul au încălcat legea când au tăiat finanţarea către un spital care are toate acreditările necesare”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul general a subliniat că nu doreşte să se implice în disputa politică dintre PNL şi USR legată de Spitalul “Sfânta Maria” şi că este datoria Ministerului Sănătăţii să “repună în legalitate această decizie” de a bloca accesul la operaţiile de transplant de plămân.

“Dacă domnul ministru tehnocrat Voiculescu are ceva de împărţit cu fostul ministru tehnocrat Achimaş Cadariu, sub ministeriatul căruia s-a dat această acreditare şi sub primarul PNL Sava, şi sub Consiliul General PNL, şi dacă este un război între PNL şi USR în acest moment, eu nu vreau să intru în această polemică. Disputa pe Spitalul «Sfânta Maria» dintre PNL şi USR nu mă interesează absolut deloc. Mă interesează, însă, soarta pacienţilor, pentru că acest spital este în subordinea Primăriei Generale a Capitalei în ceea ce priveşte administrarea clădirii şi în ceea ce priveşte aparatura şi modernizarea, dar actul medical este în subordinea Ministerului Sănătăţii şi câtă vreme o autoritate care avizează şi aprobă acreditarea pentru transplant a făcut acest lucru de la începutul anului şi Ministerul Sănătăţii, prin Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, nu a alocat sumele necesare potrivit legii, consider că este de datoria ministerului să repună în legalitate această decizie”, a spus Firea.

Edilul a adăugat că nu are nimic împotrivă să pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii documentele pe care instituţia le cere.

“Aceste subterfugii, aceste explicaţii irelevante, aceste trimiteri la  achiziţiile din 2015 ... să le verifice. Nu are nimic de-a face actul medical în sine şi tratarea bolnavilor cu aceste măsuri administrative, dar nu am absolut nimic împotrivă să punem la dispoziţia Ministerului Sănătăţii tot ceea ce eu găsesc în arhiva primăriei ca fiind documente de când eu nu eram primar general”, a afirmat Gabriela Firea.

Primarul a mai spus că Ministerul Sănătăţi a trimis marţi Inspecţia Sanitară cu reprezentanţi din trei judeţe să facă verificări la Spitalul “Sfânta Maria” şi că, în urma controlului, nu au fost găsite nereguli.

"Ieri (marţi, n.r.), domnul ministru a trimis Inspecţia Sanitară de Stat din trei judeţe la Spitalul «Sfânta Maria». Un an de zile aproape nu a făcut nimic şi acum a trimis o inspecţie formată din reprezentanţi din trei judeţe. Controlul s-a finalizat azi-noapte, nu s-a găsit nimic în neregulă. Şi atunci cine răspunde pentru pacientul care şi-a pierdut viaţa de curând, pentru că nu a avut dreptul la transplant, deşi în România au fost plămâni prelevaţi şi au fost transmişi în străinătate?” a mai declarat Firea.

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, miercuri, că a cerut Primăriei Capitalei să permită Corpului de control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul "Sfânta Maria” şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, Gabriela Firea, dacă nu are nimic de ascuns”, să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.

“Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparenţă - pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă -, şi anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special”, a declarat ministrul.

Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul "Sfânta Maria” a beneficiat de finanţări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi în acest an, când a avut alocată o sumă considerabilă, "din care nu a fost cheltuit însă niciun ban”.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu. 

Ministrul Sănătăţii declara, săptămâna trecută, că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic “Sfânta Maria” a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică, iar atacurile din partea unei părţi a eşichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.