Trustul Hexi Pharma a avut, ani de zile, acces la documente importante ale sistemului sanitar, printr-o firmă care s-a ocupat de ordonarea arhivelor spitalelor. Când nu ordona documentele statului, firma vindea dezinfectanţi produşi de Hexi Pharma, scrie, joi, Euractiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin Signum Service, firmă specializată în arhivarea de documente, din care patronul Hexi Pharma Dan Alexandru Condrea deţine 90 la sută, trustul acestuia a avut pe mână, în ultimii cinci ani, documentele din arhivele a zeci de spitale din România. Pe lângă serviciile legate de arhive, Signum Service SRL mai vindea spitalelor şi produse Hexi Pharma, scriu jurnaliştii dela Euractiv.

Prin această firmă a ajuns, de pildă, celebrul dezinfectant Thor al Hexi Pharma la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Sute de litri de concentrat, prin patru contracte, în 2013 şi 2014.

Signum Service, care are punct de lucru în fabrica Hexi Pharma din Mogoşoaia, a avut, din 2011 şi până la sfârşitul lunii trecute, nu mai puţin de 156 de contracte cu diferite instituţii ale statului, între care câteva zeci de spitale. Din relaţia cu statul, firma lui Condrea a încasat, conform site-ului oficial de achiziţii publice e-licitatie.ro, 5.821.980 de lei. Totul numai prin achiziţii directe, cu excepţia unui singur contract care i-a fost atribuit prin licitaţie, cel cu Spitalul din Slatina, în valoare de 43 112,31 de euro.

În ultima zi din anul 2010, Signum Service, care la acel moment opera o sală de fitness, îşi schimba obiectul principal de activitate într-unul aparent fără nicio legătură cu istoria sa: „legătorie şi servicii conexe”. Simultan, lângă acesta apar alte câteva: „servicii pregătitoare pentru pretipărire”, „activităţi ale bibliotecilor şi arhivelor” şi „activităţi de servicii suport combinate”, relatează Euractiv

Trei luni mai târziu, în martie 2011, Dan Alexandru Condrea, care mai fusese acţionar în firmă până în 2009, reintră în joc, devenind administrator şi preluând controlul firmei, cu 90 la sută.

În 4 martie, firma proaspăt intrată pe piaţa serviciilor de arhivare încheie primul contract cu un spital, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, căruia îi vinde produse de papetărie şi birotică în valoare de 55.238 de lei.

Au urmat contracte cu spitalele judeţene din Vaslui, Brăila, Giurgiu, sau Mehedinţi, cu două spitale din Galaţi, dintre care unul de urgenţe pediatrice, cu un altul de pediatrie din Braşov, dar şi cu spitale mari precum Theodor Burghele, Panait Sârbu, Sfântul Ştefan sau Victor Gomoiu.

Peste 60 de contracte de bunuri şi servicii cu aproape 20 de spitale, majoritatea având ca obiect servicii de arhivare a documentelor, i-au adus firmei lui Condrea, în cinci ani, atât acces la informaţiile spitalelor, cât şi 1.522.399 de lei.

Signum Service a lucrat şi pentru instituţii publice mai importante chiar decât spitalele. Între clienţii firmei s-a numărat Institutul Naţional de Statistică (INS), pentru care Signum Service a prestat servicii de arhivare, legare şi finisare a documentelor în cinci contracte. De la INS, firma lui Condrea a primit 385.440 de lei, conform aceluiaşi site de achiziţii publice.

Deşi firma se ocupă de arhivare a documentelor, ea a livrat inclusive sare de deszăpezire pentru Institutul Naţional de Sănătate Publică. Spitalelor le-a livrat şi găleţi de mop, detergenţi de vase sau produse de curăţenie de la Hexi Pharma.

De la Signum Service a ajuns, de pildă, Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri din Bucureşti să cumpere Thor, dezinfectantul produs de Hexi Pharma despre care Gazeta Sporturilor a scris că are o concentraţie a substanţei active de trei ori mai mică decât trebuie să aibă, conform avizelor eliberate de Ministerul Sănătăţii

Legătura dintre Hexi Pharma şi Signum Service nu este numai la nivel de patronat, mai scrie Euractiv. Firma de arhivare îşi are sediul la aceeaşi adresă cu fabrica de dezinfectanţi care se află în centrul celui mai mare scandal public din ultimii ani din domeniul sanitar, scandal pornit de la dezvăluirile echipei de investigaţii de la Gazeta Sporturilor.

Dan Alexandru Condrea nu a răspuns la telefon, pentru a oferi precizări legate de operaţiunile acestei firme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.