Ideea că România are forţă de muncă calificată a devenit o iluzie, întrucât resursa umană este din ce în ce mai slab pregătită, lucru care se observă şi la calitatea studenţilor, iar pe de altă parte a devenit tot mai scumpă, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El afirmă că una dintre problemele cu care se confruntă tot mai des antreprenorii în ultima perioadă este legată de forţa de muncă.

"Forţa de muncă calificată - încă trăim cu iluzia că avem o forţă de muncă foarte bine calificată - este doar o iluzie. Vă spun asta şi din calitate de profesor şi văd calitatea studenţilor în fiecare an, se deteriorează. Este o certitudine lucrul acesta", a declarat Dumitru, într-o emisiune la Digi 24.

El a adăugat că avantajul competitiv de a avea forţă de muncă calificată "nu prea mai ţine".

"Mai mult decât atât, nu numai că nu mai este la fel de bine calificată, dar e şi mai scumpă", subliniază preşedintele Consiliului Fiscal.

Dumitru a atras atenţia că în anumite zone economice se întregistrează un deficit major de forţă de muncă, în domenii precum IT, dar angajatorii au nevoie şi de sudori sau tractorişti, pe care nu-i mai găsesc.

"Am avut discuţii cu foarte mulţi antreprenori în ultimii doi-trei ani. Au spus «nouă nu trebuie oameni cu două facultăţi, noi avem nevoie de sudori, avem nevoie de maistru, de strungari. Nu îi mai găsim»", a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

În aproape toate specializările, nivelul de pregătire este din ce în ce mai slab.

Marea problemă a forţei de muncă, pe lângă faptul că e din ce în ce mai puţină, din diverse raţiuni, precum factorul demografic, emigraţia, dar şi înclinarea elevilor şi studenţilor, o reprezintă calitatea resursei umane, care e din ce în ce mai slabă.

Întrebat de ce se închid companiile în România, având în vedere că anul trecut au ieşit de pe piaţă 160.000 de firme şi numai circa 75.000 de companii au fost înfiinţate, Dumitru spune că sunt explicaţii multiple.

"Faptul că intră şi ies companii din economie e un fenomen absolut normal. Oriunde în lume ai şi intrări şi ieşiri, ai un plan de business, dacă el este validat de realitate, supravieţuieşti, (dacă, n.r.) ai avut aşteptări prea mari sau ai făcut greşeli, evident că eşuezi. Eu cred că, dacă ne uităm la ultimii ani, lucrurile s-au mai îmbunătăţit şi din perspectiva aceasta", a adăugat el.

Economistul a subliniat că imaginea României din acest moment este încă bună, nu foarte bună, dar în deteriorare.

"Dacă ne uităm la datele macroeconomice, seci, pe care le vedem în momentul de faţă, România nu cred că a avut vreodată în ultimii 27 de ani cifre economice mai bune decât am avut în ultimii ani, 2015-2016, nu numai creştere economică, dar şi echilibre macro. Insă direcţia pe care ne-am înscris nu este deloc una bună", a atras atenţia Dumitru.

Din punctul de vedere al investitorilor, aceştia simt că a fost şi este în continuare un moment în care pot să investească, beneficiază de o creştere de cerere şi îşi pot materializa planurile de expansiune pe care le au.

"Însă evident că nimeni nu poate să vadă orizonturi de un an. În momentul în care faci o investiţie te uiţi la un orizont de câţiva ani, iar în momentul în care observi că lucrurile se deteriorează începi să ai o anumită reţinere", a punctat Dumitru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.