Alte 48 de persoane l-au reclamat pe medicul Gheorghe Burnei, iar anchetatorii au luat de la Spitalul “Marie Curie”, în urma percheziţiilor, mii de foi de observaţii, radiografii şi dispozitive medicale care au legătură cu aceste cazuri. Anchetatorii au audiat 26 de persoane, după ce l-au pus sub acuzare pe Gheorghe Burnei pentru 15 cazuri de luare de mită şi îl suspectează de experimente pe copii, au declarat joi, pentru News.ro, surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma percheziţiilor care au fost făcute miercuri la Spitalul “Marie Curie”, ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au pus sigiliu pe un depozit, pe cabinetul chirurgului ortoped Gheorghe Burnei şi pe cel al asistentei şefe a secţiei de Ortopedie.

Surse judiciare au declarat joi, pentru News.ro, că anchetatorii au verificat peste 10.000 de foi de observaţie ale unor copii consultaţi sau operaţi de Gheorghe Burnei, după ce 48 de noi plângeri care îl vizează pe chirurgul ortoped au fost înregistrate în ultimele zile. La finalul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat sute de foi de observaţii şi mii de radiografii care au legătură cu ultimele plângeri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului “Marie Curie”, Denis Stănescu, anchetatorii au ridicat probe din cabinetele de ortopedie de la Spitalul "Marie Curie” şi au pus sigiliu pe un depozit, pe cabinetul medicului Gheorghe Burnei şi al asistentei şefe.

De asemenea, poliţiştii au fotografiat şi au ridicat un panou de la intrarea în secţia de Ortopedie a spitalului, pe care scrie: “Ortopedia pediatrică este ştiinţă, artă şi predicţie. Prof. Dr. Gheorghe Burnei”.

Întrebată dacă au fost primite sesizări cu privire la practici "mai puţin ortodoxe" ale medicului Gheorghe Burnei, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Marie Curie” a spus că până acum nu există aşa ceva.

"Analizăm arhivele şi mergem înapoi cât se poate de mult cu cei de la arhivă. Deocamdată, nu s-a găsit nicio plângere înregistrată. Apoi, nu este nimic dovedit şi a vorbi despre practici ortodoxe sau neortodoxe mi se pare forţat. Până una-alta, este o suspiciune şi este în anchetă. Acuzaţiile trebuie dovedite, altfel sunt vorbe", a adăugat Denis Stănescu.

Anchetatorii au făcut şi sâmbătă percheziţii la Spitalul "Marie Curie”, de unde au fost ridicate mai multe documente, iar unele birouri au fost atunci sigilate.

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a început miercuri verificările la Spitalul "Marie Curie”, după ce medicul Gheorghe Burnei a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi este suspectat că a făcut experimente pe copii folosind dispozitive medicale confecţionate artizanal, oase de vită fierte şi filtre de tanc, în condiţiile în care spitalul punea la dispoziţie proteze omologate.

Şi Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat în cazul lui Gheorghe Burnei, dar va începe investigaţia în legătură cu eventuale încălcări ale codului de deontologie medicală după finalizarea anchetei penale.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut sâmbătă noapte de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru 15 fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă a lui Burnei şi a dispus plasarea în arest la domiciliu, decizie care nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.

"În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii susţin că există suspiciunea rezonabilă ca numărul faptelor de care ar putea fi acuzat Burnei să crească, deoarece acuzaţiile care i se aduc privesc faptele săvârşite în doar o parte din perioada supusă cercetărilor.

Potrivit procurorilor, există indicii că Gheorghe Burnei ar fi săvârşit infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, “stare pe care inculpatul prin acţiunile sale intenţionate a agravat-o”.

“Avem în vedere numeroasele declaraţii ale părinţilor copiilor care au suferit intervenţii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutăţit considerabil în urma intervenţiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă şi chiar până la paralizie. Faptele săvârşite de inculpatul Burnei Gheorghe împotriva interesului copiilor puşi în grija sa de către părinţi sunt cu atât mai grave cu cât este poziţia sa profesională mai ridicată”, au arătat procurorii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.