Comisia parlamentară de control al Serviciului Român de Informaţii a dat publicităţii concluziile controlului efectuat privind problema infecţiilor nosocomiale, precizând că SRI a transmis 503 informări despre infecţiile spitaliceşti şi şase despre calitatea dezinfectaţilor Hexi Pharma, patru anterioare izbucnirii scandalului, alte două fiind transmise ulterior autorităţilor centrale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Controlul comisiei a vizat activitatea SRI în intervalul 2011-2016. ”În intervalul menţionat, SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale - 115 documente de informare vizând infecţiile  intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării - 388 de documente de informare vizând acest subiect”, se arată într-un comunicat al Comisiei parlamentare de control al SRI.

Unele informări erau legate de activitatea unor companii, inclusiv ale Hexi Pharma. ”SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni”, precizează comisia. Indiciile obţinute de către SRI vizau favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale, nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor, vicierea procesului de atribuire a contractelor etc.

În ce priveşte calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor din spitale, inclusiv a celor Hexi Pharma, patru au fost remise preşedinţilor consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, prefectului judeţului Cluj şi ministrului Sănătăţii. ”Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central”, se spune în comunicat.

Comisia precizează că, în timpul controlului, membrii săi au avut la dispoziţie, un inventar complet cu informările transmise de către SRI în perioada de referinţă.

Totodată a fost verificată şi o eventuală legătură între SRI şi Hexi Pharma.

”SRI, prin autorităţile contractante (Direcţia Medicală şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 - februarie 2016, unităţile sanitare menţionate au efectuat achiziţii  directe, concurenţial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi) cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice şi a reglementărilor specifice unităţilor sanitare. Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat”, se mai spune în comunicatul comisiei parlamentare de control.

Deputatul PNL Cezar Preda, membru în Comisia pentru controlul SRI, a declarat, miercuri, că la comisie s-a primit un document de la SRI pe tema Hexi Pharma, susţinând că el încă nu l-a citit. El a spus totodată că lumea nu trebuie să aştepte de la comisie rezolvarea problemei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.