Peste 44.000 de reţete compensate au fost eliberate de medicii de familie vineri, până la ora 10.30, ceea ce reprezintă 36% din numărul total de reţete eliberate pe tot parcursul zilei de joi, susţine Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care precizează că reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate au semnat actele adiţionale pentru acordarea serviciilor medicale până la 1 iulie, iar furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice sunt aşteptaţi să le semneze, programul caselor fiind prelungit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că reprezentanţii caselor de asigurări  de sănătate au semnat şi ştampilat actele adiţionale la contractul cadru pentru anul 2015, iar furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice sunt aşteptaţi să le semneze, mai ales că programul caselor a fost prelungit.

Potrivit CNAS, casele de asigurări de sănătate au informat furnizorii că au prelungit programul de lucru pentru ca semnarea actelor adiţionale să poată fi finalizată cât mai curând, iar acolo unde este necesar casele de asigurări vor avea program de lucru şi în week-end.    

"Conform datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, vineri, până la ora 10.30, au fost eliberate la nivel naţional un număr de  44.218 de reţete, reprezentând  36% din numărul total de reţete eliberate pe tot parcursul zilei de  31 martie 2016 (120.684)", mai informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, susţinând că datele atestă faptul că furnizorii de servicii medicale îşi desfăşoară activitatea conform reglementărilor în vigoare.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB), Cristina Călinoiu, declara, vineri, pentru News.ro că instituţia a fost  deschisă, joi, până la ora 24.00, timp în care 188 de medici de familie au venit şi au semnat actele adiţionale, iar alţi 126 au semnat, vineri, până la ora 11.00. 

În replică, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, spunea că medicii care au mers să semneze actele adiţionale pentru acordarea serviciilor medicale până la 1 iulie "au făcut-o de frică", precizând că, în semn de protest, vineri şi luni medicii de familie nu vor da trimiteri şi nu vor prescrie reţete compensate şi gratuite.

"Cei care au semnat astă-noapte au făcut-o, probabil, de frică. Noi am spus clar că nu vom semna nici vineri şi nici luni. Noi vom acorda consultaţii gratuite, dar nu vom elibera reţete compensate şi gratuite. Şi, de asemenea, nu vom da trimiteri către specialişti. Este un semnal de alarmă faţă de ceea ce autorităţile încearcă să ne impună cu forţa şi ilegal, semnarea retroactivă a unor acte", afirma Rodica Tănăsescu. 

Ea a mai spus că refuzul unor medici de familie de a semna actele adiţionale până marţi este şi o atenţionare faţă de nevoia discutării viitorului contract-cadru care va intra în vigoare la 1 iulie.

"Vrem să discutăm noul contract-cadru şi normele de aplicare a acestuia. Nu vrem să mai lucrăm în ilegalitate. Vrem un cadru legal coerent şi corect", a adăugat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Joi, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei declara pentru News.ro că decizia medicilor de a nu da trimiteri şi a nu prescrie reţete compensate şi gratuite este şi o formă de protest faţă de “nepăsarea autorităţilor” la cererile medicilor, care nu vor altceva decât să se intre în legalitate.

Preşedintele SNMF preciza că zeci de medici de familie care au prescris reţete unor pacienţi cu afecţiuni oncologice pe baza scrisorii medicale eliberate de specialişti au fost obligaţi să plătească tratamentele, ceea ce nu este corect.

Medicii de familie anunţau că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi. 

”Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, spunea preşedintele SNMF. 

Tot joi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţa că serviciile medicale vor fi asigurate în continuare, în urma amânării intrării în vigoare a noului contract-cadru de la 1 aprilie la 1 iulie, pe bază de acte adiţionale, iar asiguraţii vor avea acces neîntrerupt la servicii, medicamente şi dispozitive medicale.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate preciza că a dispus caselor judeţene de asigurări de sănătate încheierea actelor adiţionale precum şi procedurile necesare derulării contractelor.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un nou proiect de Hotărâre de Guvern pentru prorogarea până la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, deşi acest act a fost aprobat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial din 23 martie pentru intrarea în vigoare la 1 aprilie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.