Cele mai recente date furnizate de autorităţi arată că 44 de persoane au ajuns la spitalele din Capitală în urma incendiului care a mistuit, vineri noapte, clubul Bamboo din Capitală. În prezent, mai sunt internate cinci victime - patru la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi una la Spitalul de Urgenţă Pantelimon. Dintre cei care au ajuns la spital, 17 sunt cetăţeni străini - 15 israelieni, un bulgar şi un italian. Ministerul de Interne a anunţat că în perioada următoare forţele de ordine vor asigura paza în zona clubului, iar pompierii vor rămâne la faţa locului pentru prevenirea eventualelor incidente. De asemenea, specialiştii au constatat colapsul clădirii şi au recomandat dezfectarea totală a acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 18:19: MAI: Forţele de ordine vor asigura paza în zona clubului Bamboo în perioada următoare. Clădirea va fi dezafectată total

Forţele de ordine vor asigura paza, în perioada următoare, în zona clubului Bamboo care a ars în totalitate sâmbătă dimineaţă, iar pompierii vor rămâne la faţa locului pentru prevenirea eventualelor incidente, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a spus că specialiştii au constatat colapsul clădirii şi au recomandat dezfectarea totală a acesteia.

Potrivit purtătorului de cuvânt, este interzis accesul oricăror persoane în zona afectată până la stingerea focarelor de incendiu şi asigurarea elementelor de construcţie a clădirii. De asemenea, forţele de ordine vor asigura paza zonei, la indicaţia procurorului de caz, iar pompierii vor rămâne în continuare la faţa locului în perioada următoare, pentru a preveni incidentele.

CITEȘTE ȘI Specialiştii INSEMEX vor face o expertiză începând de săptămâna viitoare la clubul Bamboo, distrus de incendiu

Monica Dajbog a adăugat că specialiştii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au făcut o evaluare a structurii de rezistenţă şi au constatat colapsul clădirii, recomandarea lor fiind cea de dezafectare totală.

„La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost deschis un dosar penal pentru cercetarea tuturor circumstanţelor care au dus la producerea incendiului. În paralel, specialiştii Inspectoratului de stat în Construcţii au făcut o evaluare a structurii de rezistenţă a clădirii, constatând colapsul acesteia. Recomandarea Inspectoratului este aceea de dezafectare totală”, a declarat Dajbog.

UPDATE 17:34 MAI: Peste 100 de apeluri la linia telefonică specială pentru prietenii şi rudele victimelor din incendiul de la clubul Bamboo

Peste 100 de apeluri au fost înregistrate la linia telefonică specială pusă la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Interne pentru prietenii şi rudele victimelor din incendiul de la clubul Bamboo din Capitală, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, din cele peste 100 de apeluri înregistrate, 15 au fost de la ambasade, 65 de apeluri au fost primite de la persoane care cereau informaţii despre prieteni sau rude care s-au aflat în club în momentul izbucnirii incendiului, dar care nu puteau fi contactaţi, şapte dintre cei care au sunat au solicitat informaţii cu privire la persoanele aflate la spital, iar trei persoane au dorit să ofere informaţii despre incendiu. De asemenea, 32 de persoane au solicitat informaţii care nu aveau legătură cu incendiul.

Monica Dajbog a adăugat că la 90% din apelurile care semnalau persoane care nu pot fi contactate s-au oferit informaţiile necesare celor care le cereau.

La nivelul MAI a fost activată o linie telefonică - 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în club pot suna pentru a obţine informaţii despre persoanele transportate la spital.

UPDATE 13:51: Guvern: 44 de persoane au ajuns la spital după incendiul din clubul Bamboo; cinci sunt încă internate

Un număr de 44 de persoane au ajuns, sâmbătă, la spitalele din Capitală în urma incendiului izbucnit în clubul Bamboo, dintre acestea rămânând internate cinci - patru la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi una la Spitalul de Urgenţă Pantelimon, potrivit datelor centralizate la nivelul Guvernului. Dintre cei care au ajuns la spital, 17 sunt cetăţeni străini - 15 cetăţeni israelieni, un bulgar şi un italian.

Conform sursei citate, 24 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, şase la Spitalul Universitar de Urgenţă, cinci la Spitalul Clinic de Urgenţă Pantelimon, trei la Spitalul Clinic de Urgenţă Colentina, iar şase la Spitalul de Urgenţă Elias.

Guvernul menţionează că dintre aceste persoane au mai rămas internate cinci - patru la Spitalul de Urgenţă Bucureşti (două la Terapie Intensivă şi două la Ortopedie) şi una la Spitalul de Urgenţă Pantelimon (Chirurgie).

Potrivit Ministerului Sănătăţii, niciunul dintre pacienţi nu are arsuri. Totodată, oficialii MS menţionează că o singură pacientă internată la Spitalul Floreasca se află într-o stare mai gravă.

CITEȘTE ȘI Ambasada Israelului la Bucureşti: Aproximativ 15 cetăţeni israelieni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incendiului din Bamboo

UPDATE 12:57: Tânără aflată în Bamboo la incendiu: Am fost trataţi foarte bine la Floreasca; echipele de intervenţie ne-au preluat în timp record

Letiţia Papuc, care se afla în clubul Bamboo în momentul izbucnirii incendiului, a declarat sâmbătă, când a plecat de la Spitalul Floreasca, unde a fost internată, că toate persoanele care au ajuns la această unitate sanitară au fost tratate „foarte bine”, echipele de intervenţie le-au preluat „într-un timp record” şi le-au acordat suportul necesar pentru a-şi reveni din şoc.

"Am fost trataţi foarte bine, ne-au preluat într-un timp record, ne-au internat, ne-au făcut analize şi ne-au acordat suportul necesar să ne revenim. A fost foarte Ok. la spital. Am avut vizită din partea doamnei ministru şi domnului ministru de Sănătate şi de Interne, ceea ce a fost foarte amabil din partea dumnealor să se intereseze de noi cum suntem trataţi să ne revenim”, a afirmat ea.

Întrebată cum a reuşit să iasă din club, Letiţia Papuc a spus că tinerii care se aflau în local s-au ajutat unii pe alţii.

CITEȘTE ȘI Tânără aflată în Bamboo la incendiu: Am fost trataţi foarte bine la Floreasca; echipele de intervenţie ne-au preluat în timp record

UPDATE 11:41 Incendiu Bamboo: 41 de persoane au ajuns la spital, zece dintre ele mai sunt internate

Un număr de 41 de persoane aflate în clubul Bamboo cuprins de un incendiu au ajuns la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor din Bucureşti, iar zece dintre acestea sunt internate, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a făcut apel la cei care se aflau în club ca în cazul în care au dureri de cap, vertij sau orice alte simptome să meargă de urgenţă la spital sau să sune la Ambulanţă.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, care a mers la spital să discute cu persoanele rănite în incendiul din clubul Bamboo, a declarat jurnaliştilor că majoritatea răniţilor sunt intoxicaţi cu fum.

”Am înţeles că majoritatea persoanelor au stat în club, o parte au fost pe terasă unde se putea şi fuma, sunt mai multe informaţii. Sunt acolo colegii de la Poliţie şi fac verificările de rigoare pentru a stabili adevărul. O parte din ei s-au panicat şi au sărit de la balcon, de aceea doi sunt internaţi la Ortopedie”, a spus Dan.

CITEȘTE ȘI Martor al incendiului din Bamboo: Acoperişul a fost primul care a luat foc, fumul ieşea pe la sistemele de aerisire. S-a fumat toată noaptea

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, la rândul său, că în momentul de faţă sunt şapte pacienţi internaţi la Terapie Intensivă şi Toxicologie. El a precizat că unul dintre pacienţi - o femeie - este în stare mai gravă. Aceasta a fost iniţial intubată, însă în prezent a fost detubată, fiind în stare stabilă.

”Avem două paciente care sunt internate la Ortopedie, una cu contuzie lombară, cu suspiciune de fractură de coloană lombară, iar cealaltă cu o fractură la glezna stângă, şi mai este un pacient internat la Spitalul Pantelimon. Pacientul acesta era cu suspiciune de fractură de coloană lombară, s-a infirmat şi este doar contuzie de coloană”, a spus ministrul.

Bodog a adăugat că până în prezent la unităţile de primiri urgenţe din Bucureşti au venit 41 de persoane, dintre care zece au rămas internate.

Printre victimele incendiului sunt un cetăţean israelian, care a fost transportat la spital şi-a cerut externarea, dar şi o femeie din Bulgaria. ”Se pare că este şi o cetăţeancă bulgară. Abasada a luat legătura cu spitalul, probabil că doreşte să meargă în Bulgaria”, a mai spus ministrul, susţinând că în spitale există toate dotările şi toate materialele necesare pentru răniţi.

De asemenea, printre persoanele care au ajuns la Spitalul Floreasca după ce s-au intoxicat cu frum se numără şi administratorul clubului.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la persoanele care au fost externate şi care au fost intoxicate cu monoxid de carbon în incendiu ca dacă au dureri de cap, vertij sau orice alte simptome să meargă de urgenţă la spital sau să sune la Ambulanţă.

UPDATE 11:37: Carmen Dan, despre incendiul din Bamboo: Până în acest moment nu s-a găsit nicio persoană decedată

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat sâmbătă, la Spitalul Floreasca, referitor la incendiul din clubul Bamboo, că, pe măsură ce s-au stins focarele de foc, anchetatorii au început cercetările la faţa locului şi până în acest moment nu s-a găsit nicio persoană decedată, urmând să fie stabilită cauza exactă a incendiului.

“Nu am ce să le reproşez colegilor mei în ceea ce priveşte mobilizarea. Au fost dizlocate suficiente forţe, am acţionat conform planului roşu pe care l-am activat imediat ce am avut primele informaţii şi, ulterior, cei care au fost intoxicaţi cu fum au fost direcţionaţi tot prin grija colegilor noştri, deşi au fost o parte care au plecat şi cu transportul particular către spital”, a afirmat ministrul.

Chestionată dacă legislaţia privind autorizaţiile de funcţionare ar trebui modificată, Carmen Dan a spus că există o HG care instituie termenul de 30 iunie 2017 până la care localurile au obligaţia să îşi obţină autorizaţia.

“În mod sigur va trebui să ne aplecăm cu seriozitate asupra acestui aspect. Din verificările pe care le-am efectuat până la acest moment, avem o HG care instituie un termen de 30 iunie 2017 pînă la care există obligaţia să-şi obţină acele autorizaţii”, a răspuns ea.

Întrebată în continuare dacă există o celulă de criză la minister, Carmen Dan a spus că s-a constituit o grupă operativă în acest sens.

“Există o grupă operativă care s-a activat exact în următorul moment după apelul pe 112, care a avut loc la ora 3.32 (...). Acum va trebui să facem verificări şi să stabilim şi cauza incendiului. Prioritatea pentru noi a fost să salvăm vieţile omeneşti”, a precizat ministrul de Interne.

Ea a subliniat că, “pe măsură ce s-au stins focarele de incendiu, s-a intrat cu verificări”, iar “până în acest moment nu s-a găsit nicio persoană decedată”.

Potrivit ministrului, s-a întocmit un dosar penal şi se fac verificări specifice.

“Cei care sunt internaţi la Terapie Intensivă sunt intoxicaţi cu fum. Am înţeles că majoritatea persoanelor au stat în club, o parte au fost pe terasă, unde se putea şi fuma. Sunt acolo colegii de la Poliţie şi fac verificările de vigoare pentru a stabili adevărul. S-au panicat şi au sărit o parte dintre ei, de aia se şi explică de ce avem doi internaţi la Ortopedie”, a completat Carmen Dan, care a făcut o vizită la Spitalul floreasca, unde sunt internate unele dintre victimele în urma incendiului din clubul Bamboo.

Întrebată dacă sunt persoane care nu s-au putut evacua, ea a susţinut că această chestiune va putea fi stabilită doar la finalul verificărilor de la faţa locului.

“Nu putem să facem această afirmaţie decât după ce vom face toate verificările. Asta înseamnă imediat după ce vom peria tot perimetrul pe care a acţionat incendiul”, a conchis ministrul de Interne. 

UPDATE 08.33: Opriţa: La Spitalul Floreasca au ajuns 19 persoane de la Bamboo, una în stare gravă a cărei situaţie este încă severă

Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat că la Spitalul de Urgenţă Floreasca au ajuns 19 persoane de la clubul Bamboo, din care şapte sunt internate, iar două persoane sunt încă în evaluare la UPU. Persoana rănită grav nu mai este intubată, însă starea sa se menţine severă, a spus Opriţa.

”Aici au sosit 19 victime, din care 9 au fost aduse de echipaje SMURD şi ale Ambulanţei, iar zece sau prezentat cu mijloace proprii”, a declarat opriţa, la Spitalul Floreasca.

El a precizat că, dintre acestea, două persoane au fost internate, însă două au cerut externarea pe propie răspundere şi au părăsit spitalul.

Două femei şi un bărbat sunt internaţi în Secţia Ortopedie a spitalului, cu traumatisme lombare şi o fractură de gleznă, în urma căderii de la înălţime, existând informaţii că, fiind panicaţi, au sărit de la etaj.

Celelalte victime sunt internate la Toxicologie, dintre care o persoană este în stare gravă. Aceasta nu mai este intubată, însă starea sa este severă, a precizat Opriţa.

El a spus că, de asemenea, în acest moment sunt două persoane în evaluare la UPU.

Opriţa a spus că au fost şi persoane care au primit asistenţă medicală la faţa locului, unele prezentând hipotermie din cauza frigului de afară, însă nu au fost persoane care să fi ajuns în lacul de lângă club.

UPDATE 08:06 Raed Arafat: Au fost 38 de persoane transportate la spital, la acest moment incendiul este aproape lichidat

Un număr de 38 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului violent din clubul Bamboo din Capitală, a declarat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri incendiul este aproape lichidat, iar numărul echipajelor de intervenţie a fost redus.

Potrivit lui Arafat, 21 de victime au fost transportate la spital cu ambulanţele, iar 17 au ajuns ulterior, cu maşini particulare.

El a precizat că starea persoanei care era intubată, după ce s-a intoxicat cu fum, spitalizată la Floreasca, s-a îmbunătăţit. "Persoana care a fost ventilată şi intubată este în stare bună, scoasă de pe aparate", a precizat secretarul de stat, menţionând că este vorba despre o femeie.

Arafat a mai spus că la acest moment incendiul este aproape lichidat, mai existând câteva focare, astfel că echipajele ISU se reduc de la 26 la 14.

Ultimele informaţii transmise de ISU arată că la acest moment mai sunt internate 11 persoane.

Managerul Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a declarat pentru News.ro că peste 120 de cadre medicale au venit de acasă pentru această intervenţie.

”Peste 120 de medici şi asistenţi ambulanţieri de la serviciul de ambulanţă Bucureşti Ilfov au venit de acasă, din ture libere pentru a ajuta echipele de serviciu în incendiul din clubul Bamboo. Au fost mobilizate 26 de echipaje dintre care 24 de urgenţă şi două de tip B. SABIF a transportat la spitale 12 persoane, alte două au fost consultate la faţa locului şi au refuzat să meargă la spital”, a declarat pentru News.ro, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu.

UPDATE 07:01 Arafat: Incendiul de la Bamboo este controlat în acest moment, pompierii acţionează pentru lichidarea focarelor

Incendiul de la clubul Bamboo este controlat în acest moment, iar prompierii acţionează pentru lichidarea ultimelor focare, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, aflat la faţa locului. El a precizat însă că la acest moment nu se poate preciza dacă au fost prinse victime în interior, iar echipele de intervenţie nu pot intra deocamdată pentru a verifica în totalitate zona.

”Am făcut o vizită de inspecţie pe toată zona, situaţia e sub control, clădirea e prăbuşită. Mai sunt focare, dar putem spune că incendiul e sub control”, a afirmat Arafat.

El a spus că în acest moment pompierii acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.

Arafat a arătat că nu se poate preciza la acest moment dacă în interior nu au fost prinse victime şi că acest lucru se va putea verifica după lichidarea incendiului şi cercetarea zonei.

Clădirea clubului Bamboo s-a prăbuşit în totalitate, incendiul afectând o suprafaţă de 2.500-3.000 de metri pătraţi.

Pompierii au precizat că au mai rămas elemente de construcţie care însă nu prezintă siguranţă pentru intrarea echipelor de salvare, astfel că se acţionează din exterior.

Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a spus, la rândul său, că în urma incendiului medicii au acordat primul ajutor în cazul a aproape 50 de persoane care fie erau intoxicate cu fum, fie suferiseră hipotermie. De asemenea, două dintre victimele care au fost transportate la Spitalul Floreasca au fracturi după ce au sărit de la etaj pentru a se salva. Bogdan Opriţa a mai spus că nu există victime cu arsuri. La acest moment, mai sunt spitalizate opt persoane.

UPDATE 6:31: Nou bilanţ ISU: 27 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului din Bamboo, din care 6 au fost internate, una în stare gravă

Ultimele informaţii transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, 27 de persoane au ajuns la spitale din Capitală în urma incendiului din clubul Bamboo, din care 6 au rămas internate, una fiind în stare gravă, având arsuri la nivelul căilor respiratorii.

Dintre toate persoanele transportate la spital, 20 au fost duse de ambulanţele SMURD şi SABIF, iar celelalte au plecat cu propriile maşini.

Cele mai multe victime au fost transportate la Spitalul Floreasca, unde au ajuns 16 persoane, una fiind în stare gravă. Trei persoane au fost internate la Floreasca.

Au mai fost transportate persoane la spitalele Universitar, Pantelimon, Colentina şi Elias.

La acest moment, au rămas internate două persoane la Spitalul Sf. Pantelimon, una la Colentina şi una la Elias, starea pacienţilor nefiind gravă.

Celelalte persoane nu au necesitat internare, potrivit reprezentanţilor ISU, care spun că majoritatea pacienţilor au suferit intoxicaţii cu fum, atacuri de panică şi hipotermie.

Contactat de News.ro, şeful UPU a Spitalului Pantelimon, Fiorella Mitroi, a precizat că la această unitate au ajuns cinci persoane de la clubul Bamboo. O persoană a plecat deja, una a fost trimisă la Spitalul de Oftalmologie, iar celelalte trei au intoxicaţie cu fum, hipotermie şi atac de panică. Doi dintre aceştia sunt cetăţeni israelieni.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat iniţial pentru News.ro că 12 persoane au fost duse la spital, cu intoxicaţie cu fum şi cu hipotermie. Zece dintre ele au fost transportate la Spitalul Floreasca, iar două la Spitalul Pantelimon.

Conform sursei citate, în urma incendiului clubul s-a prăbuşit în totalitate.

La momentul la care au ajuns pompierii, toate persoanele din club fuseseră evacuate, a mai spus Daniel Vasile, dar nu este exclusă posibilitatea ca să fi fost suprinşi oameni în interior, ceea ce se va putea afla după lichidarea incendiului.

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că incendiul este încă în desfăşurare, pe terasa clubului. Ultimul rănit a fost dus în urmă cu scurt timp la spital, cu hipotermie. Până la acest moment, răniţii au fost duşi la spitalele Floreasca, la Universitar, Sfântul Pantelimon şi Colentina.

Astfel, 13 persoane au fost transportate la Floreasca,  5 la Universitar, 2 la Pantelimon şi 2 la Colentina.

În acest moment, la faţa locului sunt peste 24 de autospeciale de stingere, 27 de echipaje medicale SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, maşini de descarcerare şi un spital mobil.

La faţa locului se află şi o echipă de scafandri, care a mers să facă verificări la lacul Floreasca, după ce au existat informaţii că mai multe persoane s-ar fi aruncat în lac pentru a se salva. Daniel Vasile a precizat că lacul este îngheţat şi că nu a fost găsită nicio persoană acolo.

Martorii spun că incendiul ar fi izbucnit în zona scenei, de la o perdea, şi că în club se fuma.

"Se fuma. Veneau ospătarii să ne spună să nu fumăm, dar se fuma palmat", a spus o tânără aflată în club.

Informaţiile privind numărul persoanelor aflate în club sunt contradictorii, spun reprezentanţii ISU, menţionând că e vorba de 100-200 de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.