Aproximativ 200 de persoane, atât pacienţi cât şi cadre medicale, se află, luni, la etajul al doilea al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan” şi protestează faţă de atitudinea conducerii spitalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii, care se află la etajul al doilea al spitalului, unde este biroul managerului, strigă „demisia” şi „ieşi afară”.

„Se exprimă în mod repetat, ireverenţios. Doresc să nu mai vadă aşa mulţi pacienţi care nu au bani, care să aducă venituri institutului. A adus o firmă privată de evaluare, care a formulat o serie de concluzii ce duc în mod clar la desfiinţarea laboratorului nostru de specialitate de la Otopeni. Să nu avem pre multe investigaţii, să nu avem atâţia pacienţi în vârstă care nu aduc niciun fel de venit”, a declarat Gabriel Prada, directorul medical al institutului.

Unii dintre protestatari au afişe şi banderole cu însemnele grafice ale sindicatului Sanitas, pe care scrie „grevă generală”. 

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au arătat problemele pentru care Corpul de Control al ministrului a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru posibile infracţiuni.

„Au fost identificate probleme privind sporurile plătite ilegal în perioada 2009 - 2016, apoi probleme cu medicamentele. Existau medicamente care nu fuseseră prescrise pacienţilor însă acestea fuseseră decontate. Au fost constatate şi posibile ilegalităţi în ceea ce priveşte închirierea spaţiilor de la Institutul Ana Aslan iar recomandarea Corpului de Control a fost rezilierea acestor contracte în condiţiile legii. Actualul manager este nou. El este cel care a solicitat acest control al Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii pentru că a constatat că sunt lucruri care nu funcţionează la Institutul Ana Aslan şi a vrut să vadă ceea ce se întâmplă acolo”, a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Popescu mai spune şi că este posibil ca unii dintre cei care au declanşat protestul să fi făcut obiectul controlului pentru care au fost sesizaţi anchetatorii.

„Managerul este nou numit în funcţie. Posibil ca unii dintre ei să se regăsească în descoperirile Corpului de Control şi atunci, evident că există nemulţumiri din punctul acesta de vedere”, a mai spus Popescu.

În urma verificărilor făcute la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan”, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a stabilit că există indicii privind o fraudare a procedurilor de achiziţie publică în cazul reactivilor pentru laborator.

Corpul de control a identificat posibilitatea ca unele caiete de sarcini să fi fost întocmite astfel încât la procedura de achiziţie să participe o singură firmă, ceeea ce a limitat accesul altor competitori, arată Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, în raport se arată că în laboratorul de analize medicale al institutului, în perioada mai 2014 - august 2016, au fost făcute analize pentru diverse persoane neasigurate, posibil rude ale salariaţilor, în valoare estimată totală de 102.742 de lei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.