Angajatorii nu le vor mai putea suspenda contractele de muncă salariaţilor pe durata cercetării disciplinare, după ce Curtea Constituţională a decis, joi, că această prevedere din Codul muncii este neconstituţională, fiind "o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut, joi, excepţia de neconstituţionalitate a articolului 52, alineatul (1), litera a) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, potrivit căruia contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pe durata cercetării disciplinare prealabile.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului 52, alineatul (1), litera din Codul muncii sunt neconstituţionale.

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale, judecătorii CCR au constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă. 

Decizia este definitivă şi va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Tribunalului Brăila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.