Al doilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România, la un băiat de 10 ani care locuieşte cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani şi a venit în vizită la rude, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Băiatul în vârstă de 10 ani care este infectat cu virusul Zika locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a venit în România pe 12 iulie, în vizită la rude, iar o zi mai târziu a avut febră, erupţii pe piele şi dureri musculare, simptome care au dispărut în 24 de ore.

În 15 iulie, băiatul a mers la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş” din Bucureşti şi a fost internat, întrucât prezenta simptome ale infecţiei cu virusul Zika şi venea dintr-o zonă cu transmitere activă. Acesta a fost externat în 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz. Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenţa virusului Zika.

Ministerul Sănătăţii a primit marţi seară confirmarea unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetăţean român în afara ţării.

Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a trimis, miercuri dimineaţă, o informare la Primăria localităţii unde stă familia băiatului şi la Consiliul Judeţean, însoţită de recomandarea de aplicare a unor tratamente antiţânţari.

Ministerul Sănătăţii apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului în România la un nivel minim.

În 12 iulie, Ministerul Sănătăţii a anunţat primul caz de infecţie cu virusul Zika în România, la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica.

Virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual. Acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Persoanele care vin din ţări cu risc de infecţie şi prezintă erupţii, febră, dureri musculare, dureri de cap şi conjunctivită trebuie să se prezinte imediat la medic. 

Specialiştii recomandă celor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, să aibă soluţii care alungă ţânţarii, să se îmbrace cu pantaloni şi bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin şi nici medicaţie profilactivă.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage şi numele. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei.

Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înţepăturii de ţânţar sunt: folosirea substanţelor antiţânţari; purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes; plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde se doarme. Folosirea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame infestate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos, totuşi OMS nu a confirmat oficial această teorie.  

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului, ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie înainte de a se deplasa într-o regiune cu transmitere a virusului.

Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze această situaţie medicului care monitorizează sarcina.

“Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii. Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele opt săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin şase luni”, arată Ministerul Sănătăţii.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala trebuie să se prezinte la medic în primele 14 zile de la revenire. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.