Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat, marţi, în plenul Senatului, că în urma controalelor realizate în spitale, privind prezenţa infecţiilor nosocomiale, s-a observat că acestea s-au soldat cu ”avertismente prieteneşti”, astfel că s-a decis efectuarea de noi controale, încrucişate, între judeţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Patriciu Achimaş Cadariu a făcut referire, la ”Ora ministrului” din plenul Senatului, la problema infecţiilor intraspitaliceşti, precizând că la evaluarea iniţială, făcută în birou, s-a observat că nu există suficienţi epidemiologi şi că sunt probleme în teritoriu. 

El a precizat că un chestionar a fost distribuit celor 150 de spitale pe zona de chirurgie, ginecologie, infecţioase, maternitate, pentru a vedea care e situaţia reală şi bugetară. 

”Observând că rezultatul controalelor noastre în ultima perioadă este unul superficial, să spunem aşa, şi la solicitarea celor din presă, am observat că practic majoritatea controalelor s-au soldat cu avertismente prieteneşti, am instituit controale încrucişate, între judeţe care urmăresc şi aceste elemente şi altele, şi aştept cu nerăbdare să vă prezint rezultatele acestor controale şi soluţiile care se impun”, a ţinut să menţioneze ministrul Sănătăţii. 

Achimaş Cadariu s-a referit şi la Secţia de arşi de la spitalul Floreasca, precizând că principala cauză a nefuncţionării acesteia a fost lipsa personalului. El a arătat că, printr-un proiect cu Ambasada Franţei, mai mulţi specialişti au fost trimişi în Franţa pentru şcolarizare, iar în momentul în care va exista personal format pentru astfel de specializare întreaga secţie va deveni funcţională. 

Inspecţia Sanitară de Stat a început, în 10 martie, controalele încrucişate în toate spitalele publice şi private, care se vor încheia în 25 martie, verificările vizând şi infecţiile nosocomiale, a declarat pentru News.ro secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu.

Secretarul de stat a precizat că se vor face controale încrucişate, respectiv echipe de inspectori sanitari dintr-un judeţ vor merge în spitale din alt judeţ. 

Controalele încrucişate au loc după ce Spitalul de Pediatrie din Piteşti nu a raportat la timp Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş multiplele cazuri de sindrom hemolitic uremic înregistrate la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, când 15 copii au fost transferaţi la Bucureşti, dintre care trei au decedat.

Ministrul Sănătăţii a prezentat în februarie şi rezultatele celor două controale din 2015, unul în care au fost verificate 311 spitale şi au fost date 240 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 183 de avertismente şi două decizii de suspendare, iar cel de-al doilea care a fost urmat de 129 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 77 de avertismente. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.