Elevii de clasa a VIII-a pot învăţa pentru Evaluarea Naţională de pe TikTok, YouTube, Instagram şi Facebook, prin intermediul unor clipuri educaţionale dezvoltate de echipa afostodata.net, care conţin cele mai importante concepte din materia de Limba şi literatura română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia pentru educaţie digitală Bigger Picture acţionează în zona de educaţie non-formală şi cultură, cu scopul de a realiza conţinut de calitate într-o manieră modernă şi digitală, promovând diversitatea şi incluziunea. Asociaţia pentru Educaţie Digitală Bigger Picture dezvoltă afostodata.net, un concept unic în România care conţine poveşti, basme, povestiri în formate audio, video, dar şi în limba semnelor. Conţinutul poate fi accesat ca stream, download şi podcast în iTunes şi Spotify. De la începutul anului 2020, asociaţia e acreditată ca mijloc de învăţământ de Ministerul Educaţiei. 

Măriuca Mihăilescu, jurnalist şi fondatoarea platformei afostodata.net, una dintre puţinele din România care are poveşti traduse şi în limba semnelor, a explicat pentru News.ro cum funcţionează şi care sunt rezultatele materialelor publicate online în sprijinul elevilor.

Între proiectele educaţionale dezvoltate de asociaţie se află şi cel pentru Evaluarea Naţională. „Îl facem împreună cu un profesor excepţional de la Târgu Mureş, Bogdan Raţiu. L-am ales special pentru că este un tip foarte relaxat. Nu este un profesor care să nu înţeleagă cât de important e să cobori la mintea copiilor pentru a le explica materia. A făcut o chestie extraordinară - pentru că anul acesta se schimbă cam tot pentru copiii de clasa a VIII-a, în modul în care trebuie să rezolve subiectele. I-am spus că are mână liberă: «Nu trebuie decât să adaptezi materia, astfel încât aceşti copii să o poată înţelege foarte repede»”.

Au rezultat 12 clipuri educaţionale de până în zece minute, încărcate pe YouTube, mai multe fişe online pe care elevii pot lucra, iar Andra Cărbunaru, om de comunicare şi cea care le explică copiilor materia pe înţelesul lor, realizează şi scurte materiale pentru TikTok. „Ne-am gândit că un cârlig foarte bun pentru toţi copiii ăştia ar fi TikTok, clar. De acolo trebuie să începi să îi atragi. De exemplu, ea le explică idei secundare şi idei principale într-un minut pe TikTok şi, mai departe, îi invită pe YouTube şi pe site”.

Materialele sunt realizate prin proiectul Evaluare Naţională online 2021 dezvoltat de echipa A Fost Odată, finanţat prin programul Start ONG.

Feedback-ul este unul foarte bun, a mai afirmat Mihăilescu. „Bogdan, după ce a văzut primul clip, a spus: «Copiii o să vă iubească, profesorii o să vă urască». Dar, până acum, nu a ieşit niciun profesor să spună ceva de genul ăsta... Am mare încredere în Bogdan şi el a reuşit să adapteze foarte bine această materie şi să nu fie superficial. A reuşit să îi dea o formă foarte prietenoasă”.

Clipurile pe YouTube sunt publicate, câte unul, în serile de luni şi joi, iar până la finalul lunii aprilie vor fi încărcate toate. În următoarele două luni rămase până la examen va fi făcut un heavy rotation, ca să ajungă la cât mai mulţi copii.

Săptămâna trecută, coordonatorii proiectului s-au întâlnit online cu părinţi şi profesori din toată ţara şi au discutat despre problemele pe care le au în prezent legat de examen. „Evident, sunt destul de descumpăniţi. Problema nu e numai la copii, ci şi la profesori, pentru că mulţi dintre aceştia se adaptează foarte greu la noile schimbări”. 

Mihăilescu a subliniat: „Copiii aceştia vor fi, cred, o generaţie de sacrificiu. Nu ştiu dacă vor primi subiecte uşoare sau grele, dar, într-un fel sau altul, trebuie să scoată nişte rezultate din buzunar cumva. Oricum, e prima dată când copiii vor trebui să se descurce singuri să facă un subiect din mintea lor, din ce au citit şi din ce ştiu ei. Problema este că mulţi dintre ei nu au fost învăţaţi să gândească, să îşi dea cu părerea. Îi forţezi acum... Sigur, până la urmă, învăţăm să înotăm aruncându-ne în apă. Culmea este că există ameninţarea acestor schimbări de ani întregi, dar acum se întâmplă, exact în anul asta care a fost extrem de dificil”.

În afară de acest proiect, platforma oferă podcast-ul EDUboost, în care le este explicat copiilor ce înseamnă votul, responsabilitatea, ce înseamnă dizabilităţile, seria „Români de poveste” şi traducrea în limbaj mimico-gestual a materiei de clasa a V-a de Limbă română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.