Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu şi Mihai Goţiu, aleşi senatori USR, îi trimit o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş în care îi cer acestuia să trimită dosarul care priveşte înscrierea în Patrimoniul UNESCO a sitului istoric din zona localităţii Roşia Montană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stimate domnule premier Dacian Cioloş, din mandatul dumneavoastră de premier a mai rămas extrem de puţin timp, suficient însă pentru a finaliza un proiect extrem de important, cu o semnificaţie deosebită pentru istoria contemporană şi pentru viitorul României – depunerea dosarului sitului Roşia Montană pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, arată cei doi în scrisoare.

Semnatarii aratăă că specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), precum şi cei din Ministerul Culturii au reuşit ca printr-o dedicare extraordinară să finalizeze în mai puţin de un an dosarul de includere a Roşiei Montane pe Lista UNESCO, iniţiat în timpul mandatului lui Vlad Alexandrescu.

Ei amintesc că finalizarea dosarului, atât în privinţa conţinutului, cât şi a procedurilor, a fost, de altfel, confirmată public de către actualul ministru al Culturii, Corina Şuteu, într-o conferinţă de presă susţinută luni.

”Cu stupefacţie am aflat însă că reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai INP, împreună cu ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, au ajuns şi au prezentat acest dosar reprezentanţilor UNESCO de la Paris, săptămâna trecută, dar nu au primit undă verde să-l depună! Din informaţiile pe care le avem, această amânare este cauzată de o neînţelegere, potrivit căreia listarea Roşiei Montane în UNESCO ar putea pune în pericol poziţia României în arbitrajul în care a fost chemată de către Gabriel Resources, compania care intenţionează să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană. Potrivit opiniei specialiştilor în patrimoniu şi în drept pe care i-am consultat, listarea Roşiei Montane în UNESCO reprezintă o uriaşă oportunitate de dezvoltare, dar protecţia patrimoniului cultural de aici este asigurată pe deplin de includerea acestui sit pe lista Monumentelor Istorice de Clasă A din România. E cât se poate de simplu: legea românească interzice fără echivoc distrugerea unui sit de pe lista Monumentelor Istorice”, se arată în scrisoare.

Semnatarii subliniază că amânarea depunerii dosarului la UNESCO nu instituie vreo protecţie suplimentară (alta decât cea deja asigurată de legile româneşti) şi, implicit, este un argument fără valoare în arbitrajul cu Gabriel Resources.

”De fapt, e doar un pretext pentru a bloca dezvoltarea localităţii şi a întregii zone din Munţii Apuseni pe baza valorificării patrimoniului cultural (iar listarea UNESCO ar reprezenta o oportunitate uriaşă în acest sens) şi a resurselor naturale (altele decât cele minerale)”, adaugă Alexandrescu şi Goţiu.

”Ştim că sunteţi iniţiator şi susţinător al strategiei pentru Investiţii Teritoriale Integrate, Roşia Montană fiind una dintre zonele alese pentru a deveni un model de aplicare a acestei strategii. Din acest punct de vedere, valorificarea oportunităţii listării Roşiei Montane în UNESCO reprezintă un vector principal de dezvoltare. În conformitate cu opţiunea membrilor comunităţilor din Apuseni (exprimată şi adoptată în toamna lui 2013 prin Proclamaţia de la Câmpeni), a opiniei publice, manifestată în stradă, a specialiştilor din toate domeniile şi inclusiv a dumneavoastră, prin strategiile asumate şi promovate public, vă solicităm să dispuneţi depunerea dosarului Roşia Montană – peisaj cultural la UNESCO”, se mai arată în scrisoare.

Finalizarea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO a fost un punct forte arătat de Corina Şuteu, în conferinţa de presă de luni în care şi-a prezentat bilanţul. ”Ministerul Culturii a făcut toate demersurile necesare. Am primit felicitări de la UNESCO pentru dosarul făcut împreună cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Acum aşteptăm asumarea de guvern a depunerii”, a spus ea.

La finalul lunii noiembrie, ministrul Culturii, Corina Şuteu, declara că dosarul care priveşte înscrierea în Patrimoniul UNESCO a sitului istoric din zona localităţii Roşia Montană va fi depus în 9 decembrie.

Situl Roşia Montană a fost înscris pe lista indicativă a UNESCO în luna septembrie. 

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei,  bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.