Cele şapte mandate de deputaţi ce i se cuvin judeţului Vaslui vor fi împărţite între PSD, care a obţinut patru posturi întregi, PNL, cu două mandate, din care unul din redistribuire, şi PMP, cu un post din redistribuire. La Senat, două mandate revin social-democraţilor,, din care unul din redistribuire, şi unui liberal, care nu a reuşit să obţină un mandat întreg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judeţul Vaslui va fi reprezentat în viitorul Parlament de şase membri ai PSD, patru în Camera Deputaţilor şi doi în Senat, trei liberali, unul în Senat şi doi în Camera Deputaţilor, şi un membru PMP, în camera inferioară a Parlamentului. Din cei zece parlamentari, doar şase au mandate întregi şi nu mai au nevoie de redistribuirea voturilor din alte judeţe din ţară.

Astfel, PSD a încheiat toate cele patru mandate de deputat, în condiţiile în care a obţinut 57,89% din opţiunile electoratului, faţă de un necesar de 57,14%. În aceste condiţii, vor merge în Parlament mai vechii deputaţi Adrian Solomon, Ana Birchall şi Irinel Stativă, precum şi fostul viceprimar al municipiului Huşi până în vara acestui an, Aurel Căciulă.

Următoarele două locuri în Camera Deputaţilor vor reveni PNL care, cu 20,31% din voturile electoratului, încheie un mandat întreg de 14,28% (100% împărţit la cele şapte posturi de deputat repartizate judeţului Vaslui), care îi revine fostului prefect din perioada Guvernului Cioloş, Daniel Olteanu. Cu 42 de procente din cel de-al doilea mandat de deputat, va intra în Camera Deputaţilor şi avocata Oana Iovu, preşedinta Organizaţiei Judeţene de Femei a PNL, aflată pe poziţia secundă în lista de candidaţi. Ultimul mandat de deputat va reveni PMP, care a trecut cu 15 sutimi peste pragul electoral.

Chiar dacă are cu jumătate de procent sub ALDE, liderul Mişcării Populare din Vaslui, Corneliu Bichineţ, va prinde redistribuirea. ALDE Vaslui are prea puţine voturi comparativ cu alte judeţe din ţară, ceea ce a făcut ca fostul secretar de stat Cristian Cosmin să fie primul sub linie la redistribuirea mandatelor în partid.

La Senat, un mandat întreg la nivelul judeţului Vaslui necesită 33% din opţiunile electoratului. La un procent atât de mare, doar PSD a reuşit să obţină un post întreg de senator, acesta revenindu-i actualului senator în funcţie, Gabrila Creţu. Cu un rest de aproape 75% şi din al doilea mandat, social-democraţii vasluieni vor trimite în Senat şi pe cel de-al doilea om de pe liste, Doina Silistru, care se află la finele celui de-al treilea mandat de senator.

Ultimul post de senator din judeţ revine actualului preşedinte al PNL Vaslui, senatorul Nelu Tătaru, care, cu 20,98% din opţiunile electoratului, are aproape două treimi dintr-un mandat, ceea ce-i va aduce un nou mandat de parlamentar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.