Preşedintele USB, Nicuşor Dan a anunţat că va cere Autorităţii Electorale Permanente să permite accesul la sacii cu buletine de vot pentru a putea fi verificat modul în care au fost numărate voturile pentru Clotilde Armand, candidata partidului la Primăria Sectorului 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom face o cerere de informaţii publice către Autoritatea Electorală Permanentă astfel încât să vedem toţi sacii, cu toate semnăturile şi vrem ca pe viitor să devină o procedură după vot”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Dan a precizat că ar trebui ca cei care concurează în alegeri să poată compara conţinutul sacilor cu buletine de vot cu procesele-verbale încheiate în secţiile de votare.

În paralel, Uniunea Salvaţi Bucureştiul continuă demersurile în justiţie pentru a obţine renumărarea voturilor în 18 secţii de votare din sectorul 1. ”Vom cere judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună renumărarea voturilor”, a spus Nicuşor Dan. Acesta susţine că USB nu cere un lucru extraordinar, el amintind că şi la ultimele alegeri prezidenţiale din Statele Unite s-a dispus renumărarea voturilor din statul California. ”Nimeni n-a spus că-i o problemă de democraţie în Statele Unite”, a spus liderul USB. 

Nicuşor Dan a prezentat şi motivele pentru care USB cere renumărarea. ”Procedura în care se numără voturile este neunitară. Legea spune că preşedintele secţiei de votare ia buletin cu buletin, îl deschide în fata tuturor celorlalţi membri şi îl pune în grămăjoara respectivă. S-a şi întâmplat asta în câteva secţii, probabil cam 1% din secţiile din Bucureşti şi oamenii au stat până la 8 dimineaţa. Procedura prevazuta de lege dureaza 10-12 ore. Aceasta procedură nu s-a respectat în multe dintre secţii şi au fost tot felul de proceduri ad-hoc”, a spus liderul USB.

În plus, au fost observate discrepanţe notabile în procentele obţinute de candidaţii USB. ”Au fost două abateri statistice. Pe de o parte, în anumite secţii rezultatele lui Clotilde erau mai mici decât rezultatele pentru lista de consiliu, spre deosebire de toate celelalte secţii şi, în aceleaşi secţii, 12 la număr, rezultatele ei erau mai mici decât rezultatele mele pentru candidatura la Primăria Capitalei, lucru care nu se întâmplă în celelalte secţii”, a explicat Nicuşor Dan adăugând că în secţiile în care USB nu a avut reprezentanţi, diferenţele dintre Clotilde Armand şi Dan Tudorache au fost foarte mari.

La rândul său, Clotilde Armand a reclamat neregularităţile la alegerile din sector adăugând că este în interesul democraţiei ca lucrurile să fie clarificate. ”Mereu am insistat asupra transparenţei. Mi se pare normal să avem un proces transparent. Nu cerem ceva extraordinar, ci este ceva normal (...) Nu e bine să existe îndoieli că procesul democratic din România să nu fie 100% respectat”, a spus Armand.

Răspunzând la o întrebare, Clotilde Armand a precizat că nu intenţionează să meargă cu procesul de contestare a alegerilor până la nivelul unor instituţii internaţionale.

”Noi punem interesul României mai sus de orice (...) Nu vrem ca România să aibă de suferit. Atâta timp cât lucrurile se fac intern, e totul în regulă. Folosim elementele pe care le avem dispoziţie. Nu cred că vom merge dincolo de limitele României”, a precizat Clotilde Armand.

USB a depus marţi o întâmpinare la Biroul Elector al Sectorului 1, cerând renumărarea voturilor în 18 secţii de votare. Solicitarea a fost respinsă. Candidatul USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, a susţinut că decizia a fost tergiversată şi a reluat argumentul conform căruia în unele dintre secţiile vizate, scorul ei a fost mai mic decât cel obţinut de lista consilierilor locali, unde ea era prima pe listă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.