Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, că va propune Guvernului să transmită Comisiei Europene (CE) că România nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), deoarece ţara noastră este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt, în opinia sa, ”aberaţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să-l rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare şi care practic stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a criticat dur raportul MCV făcut public miercuri de Comisia Europeană, despre ale cărui concluzii şi recomandări a spus că sunt ”aberaţii”.

”Ar fi trebuit ca prin concluzia finală să se recomande ridicarea MCV. Ei bine, nu. Aici este o poveste fără sfârşit. Ţintele sunt în mişcare. Avem progrese ireversibile, dar mai trebuie ceva făcut. Tot timpul se mai găseşte ceva de făcut. Sunt aberaţii în raport. Se recomandă Parlamentului să-şi motiveze deciziile. Nu ştiu cum să facem: să invit pe fiecare senator să-şi motiveze votul? Nicăieri, în nicio ţară Parlamentul nu motivează deciziile. E un vot, votul poate să fie deschis sau secret. Nu se motivează aceste decizii. Nu facem noi în România reguli altfel decât sunt în altă parte. Nu funcţionează imunitatea în România altfel decât funcţionează în altă parte. Imunitatea în România nu este nici mai cuprinzătoare, nici mai puţin cuprinzătoare decât în alte părţi. Acest gen de recomandări mi se par total neavenite”, a mai spus Tăriceanu.

Raportul Comisiei Europene privind România prezentat miercuri recomandă stabilirea de criterii obiective pentru ridicarea imunităţii parlamentare şi motivarea deciziilor în acest sens şi sugerează Guvernului că ar putea modifica legislaţia pentru a limita imnunitatea miniştrilor la durata mandatului.

De asemenea, în raportul MCV este semnalat faptul că atacurile împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au devenit deosebit de intense în 2016 şi, deşi a existat o percepţie publică de încredere în sistemul judiciar, politiceni şi mass-media au avut reacţii împotriva magistraţilor şi instituţiilor judiciare.

Călin Popescu Tăriceanu, care s-a remarcat în ultimele luni ca fiind unul dintre cei mai vehemenţi critici ai luptei anti-corupţie, nu a scăpat de dosare penale. El a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă, după ce a declarat în faţa procurorilor că nu ştie nimic despre retrocedarea către Paul al României a unor suprafeţe de teren din Băneasa şi Snagov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.