Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, despre prezenţa în România, în 2012, a fostului premier britanic Tony Blair, că acesta nu merge nicăieri gratuit, şi acelaşi lucru se întâmplâ în toată lumea, adăugând că ”noi suntem într-o perioadă de paroxism, şi o să mai treacă câţiva ani, lucrurile or să se limpezească şi o să vedem cât de penibili am fost”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu înţelege care este acuzaţia privind venirea lui Tony Blair în România. 

”Aveţi impresia, cumva, că Tony Blair vine gratuit, se duce undeva gratuit? Nu. Tony Blair este în momentul de faţă cred că unul dintre cei mai bine plătiţi oameni politici din lume, care se duce şi conferenţiază pe diferite teme, de interes public, şi pentru acest lucru este remunerat. Să ştiţi că în Anglia, acest lucru nu este considerat o infracţiune, şi nu numai în Anglia, ci şi în toată lumea civilizată”, a spus Tăriceanu. 

El a menţionat că la fel se întâmplă cu oamenii politici din Germania, din SUA.

”Bill Clinton face acest lucru frecvent, noi suntem într-o perioadă de paroxism (...) O să mai treacă câţiva ani, lucrurile or să se limpezească şi o să vedem cât de penibili am fost”, a adăugat Tăriceanu. 

Liderul ALDE a mai menţionat, despre plata acestor servicii din fonduri ilegale, că ”întotdeauna finanţările pentru astfel de lucruri se fac într-o manieră legală, transparentă”. 

”Nu văd nimic ce ar fi putut să fie ilegal în organizarea unei conferinţe pe care să o ţină Tony Blair”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu. 

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA, sub acuzaţiile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Deputatul independent Sebastian Ghiţă a declarat, marţi, că în dosarul în care a fost citat, alături de fostul premier Victor Ponta, la DNA Ploieşti, este cercetat modul în care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, în România, titlul de Doctor Honoris Causa.

"Nu vreau să vă spun cum mă simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Toate activităţile mele din ultimii 15 ani fuseseră prinse într-un dosar. Faptul că acum vin în cascadă noi şi noi dosare nu mi se pare normal. Am fost citat la DNA Ploieşti pentru astăzi (marţi, n.r), dar acum sunt la Înalta Curte şi nu pot pleca. Este vorba despre un nou dosar, din ce am înţeles eu este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Cred că acum cei de la DNA Ploiesti investighează problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghiţă.

El a precizat că procurorii nu i-au comunicat ce calitate are în noul dosar şi a spus, ironic, că speră ca anchetatorii să nu îl întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Victor Ponta, Tony Blair şi Barack Obama.

Fostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la Bucureşti în martie 2012, în calitate de speaker la conferinţa cu tema "Viitorul Europei în noua ordine globală", organizată în 26 martie de Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală. De altfel, presa relata la acel moment că directorul fundaţiei era Bogdan Teodorescu şi că evenimentul a fost organizat la puţin timp după ce acesta bătuse palma cu PSD pentru acordarea de consultanţă politică. Conform Registrului fundaţiilor, în prezent fundaţia îl are ca director pe Dan Sultănescu.

Cu ocazia prezenţei la conferinţă, Blair a avut întrevederi la sediul PSD cu preşedintele de atunci al partidului Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu.

La acel moment au existat numeroase relatări privind onorariile percepute de fostul premier Tony Blair, fiind considerat unul dintre cei mai mai scumpi speakeri din lume.

În iunie 2015 Telegraph scria că Blair acordă consultanţă României pentru înfiinţarea unei "delivery unit" în baza unui contract prin Banca Mondială în valoare de 1,1 milioane de lire, care expira în decembrie 2015.

Banca Mondială a precizat ca firma lui Blair a dovedit "o înţelegere clară a provocărilor privind implementarea proiectului" şi a oferit "cel mai competitiv preţ" dintre cele cinci oferte depuse.

O purtătoare de cuvânt a lui Blair a afirmat atunci că activitatea a fost "non profit".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.