Şedinţa Comisiei de unificare a PNL, în care liderii liberali decid dacă partidul va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a început la Palatul Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat încă de săptămâna trecută intenţia de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi a spus că a discutat inclusiv cu USR despre susţinerea unui asemenea demers. ”Am avea semnăturile necesare dacă vin colegii de la USR. Să treacă o moţiune de cenzură e mai complicat. Cred însă că în România există mulţi oameni de bună credinţă, inclusiv politicieni, indiferent de partid”, a afirmat Turcan duminică.

Ea a spus că cele două ordonanţe promovate de Ministerul Justiţiei privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu sunt despre capacitatea administrativă de a rezolva problema din penitenciare, pentru că, dacă cinci cazărmi ar fi transformate în facilităţi moderne de detenţie, problema ar fi rezolvată.

”Majoritatea PSD-ALDE a declarat război cetăţenilor cinstiţi din această ţară. Românii cinstiţi au un proiect de ţară, o Românie prosperă, bazată pe respectarea legii, o Românie în care legea se aplică nediscriminatoriu, o Românie în care nu există două categorii de cetăţeni, unii puţini care dau legi pentru ei înşişi şi mulţi care plătesc taxe şi impozite şi care respectă legea. Invocând drama din închisori, pentru care nu au făcut absolut nimic, cei din majoritatea PSD-ALDE încearcă să sustragă de la respectarea legii pe cei cu proptele politice”, a mai spus Turcan.

Liberalii ar trebui să decidă şi dacă semnează moţiunea simplă iniţiată de USR împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

Miercuri, liderul USR Nicuşor Dan a anunţat că parlamentarii formaţiunii au redactat moţiunea simplă, primind asigurări şi de la PNL că liberalii o vor semna. "Ce ni se propune azi este o derogare de la statul de drept. Oameni care au greşit nu mai sunt pedepsiţi. Chestiunea asta este cu atât mai gravă când vorbim de furt din banii publici (...) Soluţia pentru supraaglomerarea penitenciarelor este construcţia de penitenciare, nicidecum amnistie şi graţiere", a spus Nicuşor Dan.

El a afirmat că parlamentarii USR au semnat această moţiune, iar preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a dat asigurări că şi liberalii vor semna iniţiativa.

Pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului este nevoie ca cel puţin un sfert dintre parlamentari să semneze iniţierea unui astfel de demers. Liberalii au doar 99 de senatori şi deputaţi şi mai au nevoie de minimum 17 semnături pentru a putea iniţia demiterea Cabinetului Grindeanu, semnături pe care speră să le ia de la USR.
 
Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. 
 
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.