Guvernatorul Băncii Naţionale a României trebuie să prezinte până la data de 30 iunie a anului următor raportul anual al instituţiei, iar respingerea acestuia de către plenul reunit al celor două Camere atrage demiterea de drept al Consiliului de Administraţie al BNR, se arată într-un proiect de lege de modificare a Legii 312/2004 depus, luni, la Parlament de senatoarea ALDE, Cristiana Anghel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit proiectului, raportul anual al BNR cuprinde activităţile instituţiei, situaţiile financiare anuale şi raportul de audit. 

De asemenea, în proiect este prevăzut că revocarea din funcţie a oricărui membru al CA al BNR se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere. Potrivit legislaţiei în vigoare, revocarea din funcţie a unui membru al Consiliului se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave.

Totodată, numirile membrilor Consiliului de Administraţie al BNR se fac pe o perioadă de cinci ani, fără posibilitatea reînnoirii mandatului. 

În expunerea de motive, iniţiatoarea susţine că membrii CA al BNR au un statut privilegiat.

"Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale au un statut privilegiat. Banca Naţională a României este «stat în stat». Parlamentul României trebuie să repună statutul BNR pe făgaşul normal, constituţional (...) Cu toate că BNR, în calitate de autoritate administrativă autonomă se bucură de o personalitate juridică, guvernatorul având calitatea de ordonator principal de credit, autonomia acesteia nu este absolută, având în vedere obligaţia de a prezenta rapoarte în faţa Parlamentului, care, la rândul său, ar trebui în anumite condiţii să poată revoca membrii Consiliului de Administraţie", se arată în expunerea de motive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.