Biroul Permanent a aprobat ca plenului Camerei Deputaţilor să-i fie adus la cunoştinţă faptul că lui Valeriu Zgonea i s-a retras sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Camerei, funcţia devenind astfel vacantă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD), a avut dificultăţi, luni, în a explica procedura de urmat în cazul vacantării postului de preşedinte al Camerei în cazul lui Valeriu Zgonea, afirmând iniţial că se va lua act în plen de această decizie, prin vot, apoi precizând că nu este necesar niciun vot, pentru ca în final să admită că hotărârile Camerei se supun unui vot al plenului.

Vacantarea postului lui Valeriu Zgonea trebuie făcută printr-un proiect de hotărâre, la fel ca în cazul deputaţilor care, din diverse motive, îşi pierd mandatul.

"Există o solicitare din partea grupului parlamentar PSD privind prima şedinţă de plen, Camera Deputaţilor să constate încetarea de drept a calităţii de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent al lui Valeriu Zgonea. Acum se merge în plen şi o să se dea vot", a spus secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu referindu-se la proiectul de hotărâre prin care Zgonea îşi pierde funcţia de preşedinte

Întrebat de jurnalişti dacă plenul Camerei ia act direct de vacantare sau trebuie un vot expres, Ciolacu a spus că nu trebuie votat nimic, iar plenul Camerei Deputaţilor nici nu trebuie să aibă cvorum. Ciolacu şi-a nuanţat apoi iar poziţia faţă de vot.

"Nu trebuie să fie cvorum de şedinţă. Este vot, se ia act de vacantarea postului. Se citeşte. (...) Se ia act de vacantare. Nu se votează nimic", a spus el, spre nedumerirea jurnaliştilor.

La insistenţele presei, care a precizat că orice proiect de hotărâre a Camerei se votează, Marcel Ciolacu a admis: "Se va vota proiectul de vacantare. Acum, imediat".

Biroul Permanent a aprobat, luni, ca plenului Camerei Deputaţilor să-i fie adus la cunoştinţă faptul că lui Valeriu Zgonea i s-a retras sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Camerei, funcţia devenind astfel vacantă.

Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor s-a aflat şi punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit căruia funcţia de preşedinte al forului este pierdută automat în momentul pierderii susţinerii politice, aşa cum s-a întâmplat cu Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD.

PSD a încercat prin două metode să vacanteze postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie - faţă de prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers, în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup -, precum şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputaţilor.

În privinţa celei de-a doua căi folosite de social-democraţi, Comisia pentru statut a decis că orice funcţie va fi pierdută automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care până acum aceste prevederi nu erau aplicate primei funcţii din for. Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.