Preşedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea formaţiunii liberale cu PDL, va fi ales într-un congres convocat în 17 iunie, la care vor participa 5.000 de delegaţi. Secretarul general interimar al PNL, Cristian Buşoi, a afirmat, sâmbătă, în Consiliul Naţional de Coordonare, că, dacă era un Ionel Brătianu acum în PNL s-ar fi văzut, el susţinând că liberalii trebuie să se bazeze pe ceea ce au în partid, nu să aştepte liderul providenţial, în timp ce Ludovic Orban a spus că în PNL "este nevoie ca de aer de unitate, dar nu o unitate clamată de la microfon", arătând că el este în campanie în partid încă de când s-a înscris în formaţiune, fiind plin "de schije şi de cicatrici” în urma bătăliilor pe care le-a purtat pentru PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea formaţiunii liberale cu PDL, va fi ales într-un congres convocat în 17 iunie, la care vor participa 5.000 de delegaţi, decizia fiind luată sâmbătă la Consiliul Naţional de Coordonare al PNL.

Conform anunţului făcut de către preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, preşedintele unic al partidului nu va putea fi ales de toţi membrii PNL, însă la congres vor fi convocaţi 5.000 de delegaţi.

De asemenea, liderii partidului au decis, sâmbătă, ca forul suprem de decizie al partidului să nu se mai numească Convenţie Naţională, ci Congres.

Până acum, Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu şi-au anunţat intenţia de a candida la şefia PNL.

Raluca Turcan a fost validată de Consiliul Naţional de Coordonare în funcţia de preşedinte interimar al PNL, ea afirmând că liberalii au suferit „o înfrângere usturătoare” la alegerile parlamentare, dar trebuie să întărească parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis, deoarece drumul şeful statului „nu poate fi despărţit” de cel al liberalilor.

CITEȘTE ȘI Raluca Turcan, validată preşedinte interimar al PNL: Am suferit o înfrângere usturătoare; parteneriatul cu Iohannis trebuie întărit

Buşoi: Dacă era un Ionel Brătianu acum în PNL s-ar fi văzut; trebuie să ne bazăm pe ce avem, nu să aşteptăm liderul providenţial

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Buşoi, a afirmat, sâmbătă, în Consiliul Naţional de Coordonare, că, dacă era un Ionel Brătianu acum în PNL s-ar fi văzut, el susţinând că liberalii trebuie să se bazeze pe ceea ce au în partid, nu să aştepte liderul providenţial.

În discursul rostit după validarea sa în funcţia de secretar general al formaţiunii, Buşoi a spus că forţa PNL va reveni din recâştigarea procentelor de încredere ale electoratului şi din organizaţia internă. El a spus că principala sa prioritate este să înceapă să discute cu organizaţiile partidului pentru a discuta soluţiile de recâştigare a încrederii electoratului.

”Dacă exista un Ionel Brătianu în acest moment în PNL s-ar fi văzut. Sunt însă politicieni cu experienţă şi capacitate de organizare în partid şi trebuie să ne bazăm pe ce avem. Să aşteptăm un lider providenţial nu face bine”, a susţinut Cristian Buşoi.

El a arătat că ”PNL are nevoie de mai puţin orgoliu”, iar în spatele liderului partidului trebuie coagulată o echipă care să reunească şi oameni cu experienţă cu oameni cu mai puţină experienţă, oameni care vorbesc mai bine cu oameni care se pricep mai bine la organizare. Buşoi a susţinut că toţi aceştia trebuie să fie oameni din partid, pentru că, deşi dezchiderea spre exterior nu trebuie să lipsească, s-a văzut că soluţiile din exterior nu au fost bune.

Buşoi a afirmat, de asemenea, că ideea parteneriatului cu preşedintele Klaus Iohannis este esenţială şi înseamnă şi o mare responsabilitate a PNL de a face opoziţie.

El a subliniat că, dacă PNL pierde alegerile prezidenţiale de peste doi ani, va fi într-o situaţie foarte grea.

Orban: Sunt în campanie în PNL de când m-am înscris în partid; sunt plin de schije, de cicatrice în urma bătăliilor

Liberalul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, că el este în campanie în partid încă de când s-a înscris în formaţiune, fiind astfel plin „de schije şi de cicatrici” în urma bătăliilor pe care le-a purtat pentru PNL.

„Nu vreau să mă uit spre trecut. Vreau să mă uit doar spre viitor. Suntem datori să ţinem minte care sunt motivele pentru care PNL a ajuns la 45% după prezidenţiale şi a reuşit în parlamentare să obţină doar 20%. Începând de astăzi, conducerea centrală va tăcea, nu va mai lua decizii. Cei care trebuie să vorbească, să decidă soarta PNL sunteţi voi, membri PNL. Voi aţi purtat toate bătăliile la firul ierbii, ştiti ce spun oamenii despre lideri, despre deciziile şi acţiunile PNL. Trebuie să luaţi decizia în PNL. E misiunea voastră să recredibilizaţi PNL”, a afirmat Ludovic Orban.

Liberalul a susţinut că „în PNL este nevoie ca de aer de unitate, dar nu o unitate clamată de la microfon şi nu o unitate în înfrângere, ci o unitate care să fie în fiecare dintre liberali”.

El a susţinut că este în campanie în PNL încă de când s-a înscris în formaţiune.

„Eu sunt în campanie în PNL de când m-am înscris în PNL. Sunt plin de schije, de cicatrice în urma bătăililor pe care le-am purtat pentru PNL pentru că niciodată nu m-am dat în lături să dau o bătălie pentru PNL. Avem nevoie ca această campanie în interiorul PNL să fie o sărbătoare a democraţiei, să genereze interes pentru democraţia românească”, a subliniat Orban.

Cătălin Predoiu: Drumul PNL către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2019

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, că drumul liberalilor către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2019, motiv pentru care îşi invită colegii să îşi asume acest obiectiv.

Predoiu a mai spus că liderul PSD, Liviu Dragnea, „a sărit ca opărit” de grija Europei, dar nu poate să fie în acelaşi timp „şi brazilian, şi european”.

„PSD este şi rămâne adversarul nostru numărul unu pentru că e pericolul numărul unu pentru o societate democratică. Stă în calea dorinţei cetăţenilor de a se desprinde de un mod de guvernare netransparent. PSD e partidul care a făcut praf reputaţia externă a României. Mai ieri l-am văzut pe Dragnea sărit ca opărit de grija Europei, nu mai poate să doarmă. Nu înţelege că nu poţi să fi în acelaşi timp şi european şi brazilian”, a afirmat liberalul.

Cătălin Predoiu a mai spus că „primarul trebuie salarizat la nivel de ministru, trebuie asistat de un aparat care să îi permită să se descurce în hăţişul legislativ”.

„Eu cred că un partid este credinţa în propriile valori, forţe, victorii. Mesajul meu principal către dumneavoastră va fi să aveţi încredre în dumneavoastră, în resursele noastre, în valorile şi victoria noastră şi vom fi răsplătiţi cu această victorie”, a completat prim-vicepreşedintele PNL.

El şi-a îndemnat colegii să practice „colegialitatea, respectul şi unitatea”.

„Vă chem să practicăm colegialitatea, respectul, unitatea, pentru că drumul partidului către guvernare trece prin unitatea partidului. Viziunea mea e aceea a unui partid unit, dar trebuie dublat de solidaritatea reală dintre membri. Lupta fraticidă trebuie să înceteze. Suntem egali în acest partid”, a afirmat liberalul.

Cătălin Predoiu a mai spus că „parteneriatul” cu preşedintele Klaus Iohannis trebuie continuat.

„Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019. Vă invit să ne asumăm un obiectiv: un guvern politic al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.  

Liberalul a mai spus că PNL trebuie să fie reprezentat la televiziuni de „oameni care au ce spune, au competenţă în ceea ce spun”.

Orban a dat asigurări că nu îşi va critica niciun coleg în campania din interiorul partidului.

„Vă asigur că în toată această campanie nu îmi voi critica niciun concurent indiferent de ce funcţie candidează. Nu voi face altceva decât să mă duc la firul ierbii, la baza partidului. Oricine se înscrie în cursă este binevenit. Eu pot să fac echipă cu orice membru al PNL. Echipa mea este, a fost şi va fi întotdeauna PNL. Nu fac nicio diferenţă între membri PNL. În următoarele trei luni vă rog să nu faceţi nicio diferenţă. Alegeţi-i pe cei mai buni la nivel local, judeţean, naţional, nu ţineţi cont de graniţa care există mental din cauza faptului că suntem proveniţi din două partide diferite”, a conchis Ludovic Orban. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.