Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege prin care toate partidele, federaţiile sportive şi ONG-urile de utilitate publică finanţate de la bugetul de stat vor cădea sub incidenţa Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi vor trebui să răspundă solicitărilor de transparenţă din partea cetăţenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea a fost iniţiată de 49 de parlamentari PNL, UDMR şi ai minorităţilor şi a fost aprobată de Parlament pe 22 iunie, după ce iniţial a fost respinsă de Senat.

Prin acest proiect a fost modificată definiţia autorităţii şi a instituţiei publice care intră sub incidenţa legii, pentru a include şi partidele, federaţiile sportive şi ONG-urile care folosesc bani publici.

"Astfel de instituţii devin canale de scurgere a banului public către diverse clientele politice şi/sau economice, fără ca publicul să aibă acces la tabloul de cheltuieli, la modul / schemele de contractare şi unde ajung, în definitiv, banii contribuabililor", se arată în expunerea de motive a legii.

Prin noile modificări, toate aceste instituţii vor trebui să se supună normelor şi criteriilor de transparenţă prevăzute de Legea 544, dar şi să răspundă solicitărilor cetăţenilor cu privire la informaţiile de interes public.

Legea a fost promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.