Ordonanţa de urgenţă 6/2017, prin care Ministerul Dezvoltării condus de vicepremierul Sevil Shhaideh primeşte 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017 - 2020, a fost aprobată marţi de Senat, deşi actul normativ a fost dur criticat de opoziţie, care l-a numit la fel de nociv precum OUG 13 pentru Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea de aprobare a OUG 6 a fost votată de plenul Senatului cu 65 de voturi ”pentru” şi 39 de voturi ”împotrivă. PNL, USR şi PMP au votat împotriva actului normativ, pe care l-au criticat dur în cadrul dezbaterilor.

”OUG 6 reprezintă certificatul de naştere al Guvernului Grindeanu pentru o cofetărie. Dar cofetăria aceasta are doar locaţie şi mese, prăjiturile nu există, acestea reprezintă 30 de miliarde de lei. Acest Guvern alocă 30 de miliarde pe care nu le are, prin credite de angajament, se doreşte atragerea primarilor prin această alocare discreţionară. Să se gândească PSD că în anii anteriori exista o altă doamnă ministru pe care o blamau că are la dispoziţie patru miliarde de lei. Felicitări, aveţi şase miliarde, a fost un exemplu bun”, a spus reprezentantul PNL de la tribuna Senatului, referindu-se la fostul ministru al Dezvoltării din Guvernul Boc, Elena Udrea. Liberalii au anunţat că se vor pronunţa pentru respingerea OUG 6.

Şi USR a criticat ordonanţa de urgenţă, pe care reprezentanţii formaţiunii au numit-o ”o şaorma cu de toate” şi au anunţat că vor vota împotrivă.

La rândul lor, senatorii PMP, prin vocea lui Traian Băsescu, au atras atenţia că OUG 6 favorizează clientela PSD şi conţine prevederi care fac partidul condus de Liviu Dragnea ”profund compatibil cu DNA”. Băsescu a anunţat, de asemenea, că partidul din care face parte va vota împotriva actului normativ.

Social-democraţii au luat apărarea OUG 6, despre care au spus că aduce resurse financiare pentru şcoli, creşe şi grădiniţe, dar şi pentru repararea de unităţi sanitare sau reabilitarea de drumuri, poduri şi podeţe. ”Este un program aşteptat de toţi primarii, indiferent de culoarea politică”, a declarat senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

Odată trecută de Senat, OUG 6 va merge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

Potrivit articolului IV al ordonanţei de urgenţă nr. 6, Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, primeşte credite de angajament în valoare de 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017 – 2020.

Actul normativ prevede că banii vor putea fi folosiţi pentru finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare / extindere / reabilitare / modernizare / dotare în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional.

OUG 6 a fost dur criticată de partidele de opoziţie încă de la momentul adoptării sale, la finalul lunii ianuarie 2017.

”Ordonanţa 6 transformă Ministerul Dezvoltării într-un mamut care va administra aproximativ 30 de miliarde de lei după voia ministrului Shhaideh. Adică, după voia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Prin Ministerul Dezvoltării Regionale, autorităţile locale pot lua credite de angajament în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală într-un mod strict arbitrar, într-un mod care depinde doar de voia ministrului Dezvoltării regionale, adică a domnului Liviu Dragnea. În felul acesta se creează un buget paralel faţă de bugetul care a fost votat în Parlament. Prin acest buget paralel se acoperă interesele clientelei politice PSD-ALDE şi, în acelaşi timp, se introduce o discriminare între autorităţile publice locale, între cele favorizate de PSD-ALDE şi cele defavorizate", a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan despre OUG 6.

La rândul său, vicepremierul Sevil Shhaideh a explicat cum s-a ajuns la suma de 30 de miliarde de lei, de aproximativ cinci ori mai mare decât în perioada 2013 – 2016. ”Anul trecut, la nivelul ministerului s-au depus solicitări pentru obiective de investiţii (...) în valoare de 29,7 de miliarde de lei. În momentul în care fundamentăm un buget, îl fundamentăm pe ceea ce a existat ca nivel de solicitare în anul anterior. Ordonanţa 9, de asemenea, asigură multianualitatea proiectului de buget (...) Aceste 30 de miliarde nu există în cash, deci există doar la nivel de credite de angajament, ca să putem încheia contracte de finanţare. Cash-ul în sine este doar la nivel de două miliarde în acest an pe PNDL. Deci asigurăm contractele pe patru ani de zile, iar plata acestora este de patru ani de zile", a declarat Sevil Shhaideh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.