Deputatul PNL Dan Cristian Popescu a depus o iniţiativă legislativă privind deconspirarea întregului personal al Securităţii, ofiţeri, colaboratori, informatori, prin publicarea listei cu toate persoanele care au făcut parte din această structură, fără un caracter punitiv, el arătând că în prezent în arhivele SRI şi SIE se mai află aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din Securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege a fost depus miercuri la Camera Deputaţilor şi se referă la deconspirarea activităţii întregului personal al Securităţii (ofiţeri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist în România, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. 

Proiectul prevede desecretizarea dosarelor fostei Securităţi comuniste din România din perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, aflate în prezent în arhivele SRI, SIE şi Ministerului Apărării Naţionale, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitaţii (CNSAS). 

Iniţiativa mai stipulează că, în termen de 60 de zile de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, instituţiile care deţin în arhivele proprii documente referitoare la personalul (ofiţeri, informatori şi colaboratori) care a făcut parte din fosta Securitatea să desecretizeze şi să predea dosarele către CNSAS.

Dan Cristin Popescu precizează în expunerea de motive că, până în prezent, în România nu a existat o lege clară a lustraţiei prin care să fie stabilită şi considerată activitatea fostei Securităţi din perioada comunistă ca fiind un aparat ideologic ce a sprijinit regimul comunist din România.

”S-a creat impresia că numai membrii de frunte ai nomenclaturii comuniste au fost cei care au susţinut acest regim. Există însă legislaţie adoptată după anul 1990 care a stabilit doar anumite aspecte legate de activitatea Securităţii comuniste din România şi care a condamnat formal o parte din persoanele care au desfăşurat activităţi represive în acea perioadă”, precizează iniţiatorul.

Dan Cristian Popescu mai arată că, în opinia sa, ”condamnarea comunismului în Parlamentul României a fost doar o formalitate, aceasta neavând consecinţe efective în a îndepărta persoanele care au aplicat şi au abuzat de puterea regimului comunist pentru a persecuta semenii lor în numele unei ideologii străine poporului român”.

Deputatul PNL mai menţionează că, până în prezent, au fost predate CNSAS (în baza a trei hotărâri ale CSAT - nr. 60,117 şi 130/2006) o mare parte din dosarele de colaboratori şi informatori ai fostei Securităţi comuniste, rămânând în prezent în arhivele SRI şi SIE aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din aceste instituţii.

”Considerăm că după 26 de ani de la schimbare regimului comunist din România nu se mai justifică nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin menţinerea lor în situaţia actuală se creează suspiciunea că persoanele care ar putea fi identificate în acestea încă pot influenţa viaţa social-economica şi politică a ţării. Prin similitudine, fosta RDG a procedat la deconspirarea întregii arhive a STASI, prin Comisia Gauck, preşedintele comisiei, Joachim Gauck, ajungând apoi preşedintele Germaniei”, se mai precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă. 

Deputatul PNL mai arată că ”necesitatea unei completări a Legii lustaţiei privind regimul comunist se justifică şi prin faptul că această ideologie comunistă, care a distrus sentimentul natural de proprietate al românilor şi tradiţia statală românească, a fost impusă de o putere straină, prin forţă, începând cu anul 1945”.

”Fără să-şi dea seama sau nu, cei care au participat la instaurarea unui astfel de regim şi l-au aplicat au fost în esenţă în slujba unei puteri străine, mai exact fosta URSS. Prin propunerea şi adoptarea unei legi privind deconspirarea întregului personal al Securităţi comuniste din România (ofiţeri, colaboratori, informatori) şi aducerea la cunoştinţa publică a persoanelor care au făcut parte din această instituţie represivă a statului comunist, se urmăreşte conştientizarea opiniei publice româneşti a faptului că această instituţie nu a fost în slujba poporului român, ci o anexă a unui regim impus cu forţa de o putere străină, iar consecinţele sunt destul de actuale sub toate aspectele: sociale-economice, politice sau culturale”, spune Dan Cristian Popescu. 

El mai afirmă că legea se vrea a fi un act act normativ care, prin articolele ei, doar să identifice persoanele ce au facut parte din acest aparat represiv şi să comunice opiniei publice româneşti structura fostei Securităţi comuniste din România, iar prin aceasta "să aducă o limpezire a vieţii politice actuale a ţării".

”Legea nu se vrea a avea un caracter punitiv pentru persoanele care au făcut parte din această instituţie a regimului comunist, ci doar a oferi, prin listele publicate ulterior, o imagine a istoriei României în perioada comunistă”, mai spune iniţiatorul. 

Potrivit deputatului, prin publicarea acestor liste este evident că s-ar clarifica imaginea României privind statutul de ţară membră NATO şi UE, acest lucru neaducând niciun prejudiciu în faţa membrilor acestor instituţii cu tradiţii democratice.

”De asemenea, deconspirarea acestor ultime dosare ale fostei Securităţi comuniste din România nu ar bulversa deloc viaţa politică internă a ţării, ci, dimpotrivă, prin ieşirea la iveală a adevărului din aceste documente s-ar îndepărta multe suspiciuni privind anumite persoane care au ocupat sau ocupă în prezent funcţii publice”, mai arată deputatul liberal. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.