Istoricul Lucian Boia comentează, într-un interviu pentru News.ro, alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii, spunând că "istoria se face sub ochii noştri, dar nu suntem capabili să anticipăm corect unele lucruri nici de la o zi la alta". "Aş fi vrut să îi aud pe unii ieri spunându-mi asta, că Donald Trump va câştiga şi de ce. Acum, că s-a întâmplat, bineînţes că vor veni sociologii, politologii, istoricii peste câtva timp şi vor explica. Teza mea asta e, că nu putem intui viitorul", explică Boia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"A fost ales Donald Trump preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Mie îmi dă apă la moară alegerea lui Trump, nu vreau să spun că îl susţin, cum nu spun nici că nu îl susţin, însă îmi dă apă la moară în interpretarea pe care o propun istoriei în cartea aceasta în curs de apariţie la Humanitas («Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei»). Vedem cum istoria se face sub ochii noştri, dar nu suntem capabili să anticipăm corect unele lucruri nici de la o zi la alta. Aşa s-a întâmplat cu Brexit-ul, mai toată lumea credea că nu se va produce, că rezultatul va fi cel care nu a fost până la urmă, iar acum i se dădeau şanse minime lui Donald Trump, aproape toată lumea credea că doamna Clinton va câştiga partida. Vă daţi seama că nu putem să anticipăm nici măcar ce se întâmplă de azi pe mâine şi încă în chestiuni importante", spune istoricul în interviul pentru News.ro.

Teza sa asta e că nu putem intui viitorul: "Acum toţi ştim de ce lucrurile s-au petrecut cum s-au petrecut. Aş fi vrut să îi aud pe unii ieri spunându-mi asta, că Donald Trump va câştiga şi de ce. Acum, că s-a întâmplat, bineînţes că vor veni sociologii, politologii, istoricii peste câtva timp şi vor explica. Teza mea asta e, că nu putem intui viitorul. E paradoxal, istoria e făcută de oameni, nu de extratereştri, dar oamenii nu au controlul asupra istoriei. Sunt atâtea elemente care se amestecă în fel şi chip, e şi teoria lebedei negre, a elementelor ieşite din comun".

Lucian Boia mai spune că cel mai bun laborator pentru a studia imprevizibilitatea istoriei este chiar istoria care se petrece sub ochii noştri, de la o zi la alta.

Interviul integral cu istoricul Lucian Boia va fi difuzat la ora 11.30.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.