Proiectul legislativ al PNL privind activitatea de prevenţie în sănătate a fost adoptat tacit de către Camera Deputaţilor şi va merge în dezbaterea Senatului, la două luni după ce a fost iniţiată, perioadă în care legea a stârnit controverse şi chiar o anchetă internă în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa liberalilor a fost depusă în Parlament pe 1 februarie. În forma iniţială, legea prevedea ca românii care refuză să participe la acţiunile de prevenţie, adică la activităţile exercitate de Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate (ANPS) cu privire la promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate, precum şi analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate, pot suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.

Legea a primit un punct de vedere negativ de la Guvern şi a fost contestată de PSD, care a anunţat că nu o va vota.

După aproximativ o lună de la depunere, timp în care liberalii au organizat mai multe dezbateri pe tema acestui proiect, iniţiatorii au modificat radical textul legii. 

"Vor fi aduse îmbunătăţiri, prevederile legii sunt eminamente pozitive (...) Să nu-mi spuneţi că în România cineva nu acceptă ideea unor analize gratuite făcute pentru prevenţia unor boli. Acum, dacă vă faceţi aceste analize, plătiţi o grămadă de bani", declara co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, în luna februarie.

La începutul lunii martie, liberalii au finalizat noua formă a proiectului de lege, din care au eliminat sancţiunile pentru pacienţi, au transferat Guvernului responsabilitatea aplicării programului de prevenţie, dar şi obligaţia de a prezenta Parlamentului stadiul aplicării acestuia.

”Am revizuit modul în care se va realiza, efectiv, această activitate de prevenţie. Am înţeles din dezbaterile publice că trebuie să ridicăm nivelul de responsabilitate. În acest sens, Guvernul va da, prin hotărâre de guvern, cadrul logistic pentru aplicarea acestei legi”, a explicat Nicolăescu.

El a anunţat şi că PNL renunţă la ideea înfiinţării unei Agenţii Naţionale pentru Prevenţie.

Cu toate acestea, legea a continuat să fie contestată, în special de către social-democraţi. "PSD nu poate vota o asemenea prostie. A fost o lege cinică", declarat Liviu Dragnea, după anunţul liberalilor privind schimbarea legii.

În timpul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, din Comisia pentru sănătate, legea a primit un raport negativ, însă şedinţa a fost marcată de dispute. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a acuzat PSD că a blocat dezbaterea parlamentară şi le- a respins liberalilor dreptul de a depune amendamente.

”Raportul de respingere, adoptat de majoritatea conturată în jurul PSD, încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor şi arată că social-democraţii sfidează în mod permanent valorile şi pricipiile democratice, răsturnând cu totul regulile de funcţionare ale Parlamentului României. Gestul PSD generează o incoerenţă gravă în procesul legislativ şi, totodată, echivalează cu o cenzură a vocii societăţii civile care astfel este pur şi simplu redusă la tăcere”, spunea Nicolăescu.

PNL a făcut şi o sesizare către conducerea Camerei Deputaţilor, care a dispus, în cele din urmă, o anchetă internă în Comisia pentru sănătate, pentru a vedea dacă criticile PNL sunt întemeiate. Responsabil de această anchetă a fost numită vicepreşedintele Camerei, Rodica Nassar (PSD), membru al Comisiei. După o săptămână de la începerea acestei anchete, conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca proiectul să fie reîntors în Comisia pentru sănătate, astfel încât liberalii să îşi poată depune amendamentele.

Decizia este însă una tardivă şi strict formală, având în vedere că a fost luată cu doar patru zile înainte de expirarea termenului de adoptare tacită a legii. Astfel, proiectul PNL este deja considerat adoptat prin lipsa dezbaterii în termenul prevăzut de lege, de 45 de zile de la înregistrare. Toate amendamentele pe care PNL le-a depus în Comisia pentru sănătate vor fi înaintate Senatului, care urmează să discute legea în calitate de for decizional.

Dezbaterile în Senat ar urma să înceapă după aproximativ două săptămâni de la momentul în care plenul Camerei Deputaţilor va lua act de adoptarea tacită a proiectului, lucru care se va întâmpla săptămâna viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.